ZORAN AVRAMOVIĆ: “AGREJA” ILI PROGON SRBA

Ukoliko se ne postigne neka vrsta minimalne saglasnosti između Srba i Hrvata, teško da...

Ukoliko se ne postigne neka vrsta minimalne saglasnosti između Srba i Hrvata, teško da će budućnost imati nebo bez oblaka

Sveukupni odnosi između Srbije i Hrvatske zadugo će se kotrljati kao problem. Nepoverenje, animoznost, rivalstvo neke su od karakteristika sadašnjih i budućih odnosa. Zašto? U najvećoj meri zbog bliske i dalje prošlosti odnosa Srba i Hrvata kao nacija i kao političkih vlasti. Ona je predmet oprečnih tumačenja, iz čega sledi prepreka u budućim odnosima. Može li se tu nešto učiniti? Da pokušamo.

Ukoliko se ne postigne neka vrsta minimalne saglasnosti između Srba i Hrvata oko domovinskog rata i upotrebe tog događaja u školama, teško da će budućnost imati nebo bez oblaka. Za Hrvate je domovinski rat odbrana Hrvatske od „agresije JNA, Srbije, Crne Gore“. Za Srbe je progon 250.000 Srba iz Krajine i Hrvatske. Ovde treba preispitati tvrdnju o srpskoj agresiji na Hrvatsku. Najpre JNA. Nije tačno da je JNA deo agresije na Hrvatsku. Do 15. januara 1992. godine postojala je SFRJ. Do tog datuma odvijao se građansko-nacionalni rat između Srba iz Krajine koji nisu prihvatili novi ustav Hrvatske i hrvatske vojske u nastajanju. Godinu dana se JNA raspadala tako što su je napuštali hrvatski vojnici i starešine. U nekim mestima su preuzimali oružje i kasarne JNA. Cela mornarica je prešla u ruke Hrvata. U Varaždinu najmodernije oružje uzimaju Hrvati. Naravno, srpski deo JNA je stao na stanu Srba i nije išao u osvajanje drugih gradova.

Drugo, Srbi iz Hrvatske su odbili da prihvate status nacionalne manjine i oružano su se sukobili sa hrvatskom vladom. Srbija je na razne načine pomagala Srbima u Krajini kao što su Hrvati u dijaspori pomagali Hrvatskoj. Ali posle, 1992, Srbija prihvata novu državu i pomoć se svodi na moralnu, političku, materijalnu pomoć narodu Krajine. Srbija nije bila agresor, već prirodno solidarna sa delom svog naroda koji nije hteo da mu se oduzmu, istorijom i ustavom Hrvatske do 1991. godine, stečena nacionalna prava.

Ko je onda bio agresor ako nije JNA, ako nije Srbija? Jedino mogu da budu oni Srbi koji su osnovali Republiku Srpsku Krajinu, a to je deo srpskog naroda koji na tim prostorima vekovima živi.

„Oluja“ je uz inostranu pomoć napala RSK koja je bila pod zaštitom UN, vojska Hrvatske je ratovala protiv Vojske RSK i posle pet dana proterala Srbe iz Hrvatske. Činjenica je da Hrvatska nije ratovala protiv Srbije i JNA 1995. godine, već protiv dela svojih građana srpske nacionalnosti. Otkuda onda srpska agresija? Pa zbog toga što je hrvatskoj interpretaciji događaja potreban neprijatelj, strana država da bi opravdala isterivanje svojih građana srpske nacionalnosti sa jednog dela njene teritorije. Gde je tu velika Srbija kada je Hrvatska priznata u sadašnjim granicama još 1992. godine?

Na ova pitanja odgovaraju političke elite, državne vlasti, naučnici i javnost. Međutim, ukoliko se domovinski rat i srpska agresija, sa isključivo hrvatskom interpretacijom uključe u njene obrazovne ustanove, onda budimo sigurni da će generacije mladih Hrvata (A srpska deca u Hrvatskoj?) biti politički socijalizovane u neprijateljstvu prema Srbima bilo gde da žive. Biće sasvim normalno ono što se dogodilo pre mesec dana, da hrvatski mladići rođeni posle „Oluje“ uskoče u voz na stanici u Zagrebu i isprebijaju mladića srpske nacionalnosti bez ikakavog razlog osim što je Srbin.

Pred javnom svešću Srbije (političari i intelektualci) stoji veliki nacionalni zadatak. Moraju da se na svakom mestu u zemlji i inostranstvu, bore za objektivnu, nepristrasnu interpretaciju „Oluje“ i srpskog pitanja u Hrvatskoj. To bi značilo da se političkim sredstvima bore za prava svog naroda u Hrvatskoj, onog koji je ostao i onog koji je proteran, da se bori za srpske kulturne i obrazovne ustanove u Hrvatskoj, a na posebno važnom mestu nalazi se aktivnost na sprečavanju instrumentalizacije domovinskog rata u hrvatskim školama, u kome centralno mesto zauzimaju srpska agresija, agresija JNA i zaobiđena činjenica o izgonu 300.000 Srba iz Hrvatske.

Izvor Novosti, 12. avgust 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u