SERGEJ LAVROV: ZAVRŠAVA SE EPOHA DOMINACIJE ZAPADA

Zapad pokušava da sačuva dominaciju veštačkim putem — uvođenjem sankcija i upotrebom vojnih snaga...

Zapad pokušava da sačuva dominaciju veštačkim putem — uvođenjem sankcija i upotrebom vojnih snaga

„Vidimo pokušaje (Zapada) da sačuva dominaciju sada već veštačkim putem, pa i na račun pritiska na druge zemlje, koristeći sankcije i oružane snage, čime krši međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija. To stvara haos u međunarodnim odnosima“, rekao je Lavrov na forumu „Teritorija razuma“.

Epoha dominacije Zapada u ekonomiji i politici se završava, smatra ruski diplomata.

„Danas je sfera spoljnopolitičkih interesa, kao i sfera mnogih među nama, direktno u vezi sa borbom ideja. Borba ideja se ogleda, između ostalog, i u izboru ili nametanju izbora modela razvoja i sistema vrednosti. Vidimo kraj veoma duge epohe, kraj duge epohe dominacije istorijskog Zapada, dominacije u ekonomiji, finansijama i politici“, rekao je ministar.

„To je trajalo nekoliko stotina godina, a ne samo jedan vek, i sada se ta epoha nalazi u suprotnosti sa novim centrima moći koji se formiraju u Azijsko-pacifičkom regionu. Objektivno se formira policentrični poredak, iako će to biti prilično dug proces“, rekao je on.

Rusija je spremna da sarađuje sa SAD i EU, ali neće odustati od svojih interesa i svog identiteta, rekao je Lavrov

„Spremni smo za konstruktivan i punopravan dijalog sa partnerima iz SAD i EU, ali nećemo odustati od samostalne unutrašnje i spoljne politike“, rekao je on.

Ministar je podsetio na reči predsednika Vladimira Putina da Rusija „ne trguje suverenitetom“. Lavrov je ukazao da u savremenom svetu odnosi treba da se zasnivaju na dijalogu i sa uzimanjem u obzir zajedničkih interesa.

„Mislim da ne bi bilo problema sa približavanjem NATO-a ruskim granicama ako bi iste principe koristili i zapadni partneri. Ne bi postojala ukrajinska kriza“, smatra Lavrov.

Svetska popularnost predsednika Rusije Vladimira Putina proizilazi iz nezavisne politike Rusije, koja drži svoju reč, izjavio je Lavrov.

„Najpopularniji lider u svetu je Vladimir Putin. To nije nečije mišljenje, već činjenica koja se zasniva na istraživanjima javnog mnjenja koja se godinama vrše. To shvatiš kada razgovaraš sa stranom publikom. To se objašnjava poštovanjem prema nezavisnoj politici, gde se ne radi po principu ’kako želim, tako će i biti‘, već gde se poštuje međunarodno prava, po principu ’dogovorili smo se nešto i to treba ispuniti‘“.

Rusija dobija signale iz SAD za obnovu saradnje i nema nameru da „koketira“ i odbija dijalog, rekao je Lavrov.

„Kada predlože uspostavljanje kanala saradnje, nećemo koketirati i odbiti ih. Takve signale već dobijamo. Ljudi shvataju da američko odbijanje bilateralne predsedničke komisije nije bilo konstruktivno“, rekao je on.

Prema rečima Lavrova Kina je najznačajniji partner Rusije na Arktiku.

„Kina je jedan od posmatrača u Arktičkom savetu. Kina ima, sigurno, dobre perspektive na tom prostoru, jer ima odgovarajuće resurse, tehnologiju i naučni potencijal. Međutim, naša saradnja na Arktiku ne treba da se ograničava u okviru Arktičkog saveta. Arktička zona Ruske federacije je zona u kojoj možemo na bilateralnoj osnovi da sarađujemo sa mnogim partnerima. Naravno, Narodna Republika Kina je jedan od najvažnijih partnera Ruske Federacije“, rekao je Lavrov.

Izvor Sputnjik, 24. 08. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u