TOMISLAV NIKOLIĆ: IDEMO U EU, ALI NE U NATO

Naša zemlja zarad ulaska u Uniju neće kvariti odnose ni sa kim, niti priznati...

Naša zemlja zarad ulaska u Uniju neće kvariti odnose ni sa kim, niti priznati nezavisnost KiM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Srbiji mesto u EU i da će EU to shvatiti pre ili kasnije, ali da naša zemlja zarad ulaska u Uniju neće kvariti odnose ni sa kim, niti priznati nezavisnost KiM.

„Ispunili smo mnogo više uslova nego neke članice EU i to će EU da shvati pre ili kasnije, ne mislimo da kvarimo odnose sa celim svetom ni po koju cenu, i ne želimo da priznamo nezavisnost KiM ni koju cenu, pa makar značilo da nikad nećemo biti u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), pa i u EU“, kazao je Nikolić za kazahstansku televiziju Habar.

Prema njegovim rečima, „da smo se opredelili protiv nekih država, verovatno bismo lakše ušli u EU, ali mi jednostavno nismo ni protiv koga, želimo da sarađujemo sa celim svetom“.

„Mi i taj problem sa EU imamo zato što smo neutralni prema celom svetu“, istakao je Nikolić.

On je ocenio da je Srbija, posle velikog zastoja u međunarodnim odnosima, „svuda negde na pola puta“.

„Srbija je posmatrač i u Pokretu nesvrstanih i STO, Srbija je kandidat za članstvo u EU… Napustila je Pokret nesvrstanih, pa je sada stigla do posmatrača, želi da uđe u EU, stigla je do kandidature i pregovora oko članstva, u STO je posmatrač…“, primetio je Nikolić.

On je zaključio da u „tim velikim organizacijama, posebno u zapadnoj hemisferi, nikada ne možete znati kada ćete nešto postići, kada ćete negde stići i kada će vas primiti, jer to zavisi od mnogo faktora“.

Predsednik Nikolić boravi od 27. avgusta u zvaničnoj trodnevnoj poseti Kazahstanu, na poziv predsednika te republike Nursultana Nazarbajeva.

Nikolić se danas sastao sa predsednikom Donjeg doma parlamenta Kabulom Džakupovim.

Izvor Tanjug, 29. avgust 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u