KINEZI PODIŽU MOST KOD VINČE

Moguća zajednička proizvodnja hrane, medikamenata, kamiona, traktora… Kineski državni vrh razmotriće povoljnije uslove finansiranja...

Moguća zajednička proizvodnja hrane, medikamenata, kamiona, traktora…

Kineski državni vrh razmotriće povoljnije uslove finansiranja projekata u Srbiji, smanjenje kamatnih stopa i produženje roka otplate kredita na 20 godina, a naša zemlja uskoro bi mogla da očekuje i nove velike investicije druge najjače ekonomije sveta.

Ovo bi, ukratko, bile ključne tačke susreta koje je predsednik Tomislav Nikolić juče imao u Pekingu, sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Dvojica državnika razgovarala su o početku druge faze projekta Termoelektrane „Kostolac“, pruzi Beograd – Budimpešta, putnim koridorima, kanalu Morava – Vardar, jačanju prisustva kompanije „Huavej“ u Srbiji, novim kineskim ulaganjima, među kojima je i izgradnja mosta kod Vinče.

Nikolić je od Đinpinga dobio obećanje da će kineska strana još jednom razmotriti eventualne povoljnije uslove finansiranja projekata u Srbiji, jer im je stalo do njihove realizacije.

– Postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena i farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora – rekao je Nikolić, i kineskog kolegu informisao o isplativosti plovnog puta Morava – Vardar, kojim se, osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300.000 hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2.000 kilometara.

Kineski predsednik rekao je da je Srbija važan i iskren partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Nikolić je pozvao Si Đinpinga da poseti Srbiju, lično se uveri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Si je izrazio duboku privrženost prijateljstvu sa Srbijom, ističući da će pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još više ulažu u Srbiju:

Predsednik Srbije se zahvalio na podršci i prijateljskim rečima, istakavši da Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva, kako bi ponovo stala na noge i prevazišla teškoće u kojima se nalazi već dugi niz godina.

Ivan Mrkić, savetnik predsednika Nikolića, ocenio je razgovore u Pekingu kao izuzetno sadržajne:

– Bio je to susret dvojice državnika koji se lako razumeju i još brže dogovaraju o vrlo važnim projektima za zemlju. Si Đinping će doći u Beograd. Biće i novih projekata. Ovo je, inače, druga Nikolićeva zvanična poseta Kini, a on je bio i prvi predsednik iz cele Jugoistočne Evrope koji je bio pozvan da poseti Peking.
Naša delegacija juče je boravila i u Shiangu, inače rodnom gradu kineskog predsednika, gde je razgovarala sa guvernerom i gradonačelnikom. Nikolić je obišao i dve kompanije iz oblasti informacionih tehnologija i proizvodnje kamiona, a za sutra je planiran susret sa premijerom Li Kećijangom.

DOBRODOŠLICA NAPISANA ĆIRILICOM
Naša delegacija imala je niz razgovora sa kineskim kompanijama koje posluju u Srbiji ili su zainteresovane za investiranje. U centrali proizvođača mobilnih telefona „Huavej“ predsednika Srbije je na ogromnom ekranu sačekala poruka dobrodošlice, ispisana na – ćirilici.

VLADAN NOSI TROBOJKU
Jedinica Garde Vojske Srbije koja će prekosutra učestvovati na vojnoj paradi u Pekingu spremna je za defile. U glavnom gradu Kine gardisti borave više od dve nedelje, a to vreme iskoristitli su za uvežbavanje svih detalja nastupa. Pred glavnom binom na trgu Tjenanmen oni će koračati zajedno sa kineskom i još 16 vojski iz celog sveta.

– Dobro smo se pokazali na generalnoj probi – kaže komandant Gardijskog bataljona i Nacionalnog ešelona Vojske Srbije major Marko Marjanović. – Naš strojevi korak je nešto zahtevniji od ostalih i iziskuje veći napor, ali došli smo dobro pripremljeni. Na Tjenanmenu pokazaćemo se u najboljem izdanju.

Na paradi će defilovati 67 pešadijskih, motornih i vazduhoplovnih podešelona, kao i više od 12.000 vojnika i najsavremenije kinesko naoružanje i vojna oprema. Organizatori najavljuju da će više od 80 odsto naoružanja biti prvi put predstavljeno javnosti.

U srpskom plavom ešelonu gaziće 75 gardista, koji će samo ovom prilikom biti naoružani kineskim puškama. Srpsku trobojku nosiće major Vladan Ćirović. (R. Dr.)

Autor D. MILINKOVIĆ
Izvor Novosti, 31. avgust 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u