DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ: SPOLjNjI RAZLOZI ZA REPUBLIČKE IZBORE

Kad Zapad vidi da se dele parlamentarne karte, privremeno će obustaviti pritiske sa kojima...

Kad Zapad vidi da se dele parlamentarne karte, privremeno će obustaviti pritiske sa kojima se suočavamo, od potpisivanja tzv. Brisela 2 do izgradnje većih centara za migrante

Srbiji predstoje pokrajinski i lokalni izbori. Da li će oni biti održani nekoliko meseci ranije ili kasnije, za zemlju nije od suštinskog značaja. Kako god bilo, jasno je da će biti burni. DS će se očajnički boriti za opstanak, a ne za običan rezultat. Posle gubitka vlasti u Vojvodini, nje verovatno neće biti. Ostatak opozicije daće sve od sebe da ne ostane van parlamenta pošto je za stranke koje dugo postoje takvo stanje čekaonica za nestanak. A što se tiče vladajućih partija, pre svega vodećeg SNS, one će se upinjati da osvoje što više glasova. Ne zato što im trebaju danas već da im ne bi zafalili sutra. Jasno je da će SNS ubedljivo pobediti na izborima, ali mu je potreban rezultat koji je za nijansu i bolji od prošlih republičkih izbora. Kada je neko na vrhu svaki pad, makar trenutno bio nebitan, predstavlja veliku opasnost. Ukazuje na novi trend!

Jasno je da ćemo imati grčevitu borbu u duhu velikih (parlamentarnih) izbora makar oni bili i mali (pokrajinski i lokalni). Suštinski ćemo imati republičke izbore i bez njih. Za Srbiju je to problem, a ne da li ćemo tokom glasanja popuniti još jedan listić. Veliki politički sukob neminovno izaziva bar delimičnu paralizu društva. U okolnostima kada ima sto velikih izazova, od ekonomije do bujice migranata, Srbija će se napadno fokusirati na političku trku umesto na njih. Ali to je sada neminovno. Dvostruki regularni izbori su nadomak ruke. I zato je racionalno što pre ih obaviti umesto produžavati već započetu tihu kampanju. A što se tiče šlaga na toj torti – parlamentarnih izbora – o kojima se toliko priča, oni na unutrašnjem planu Srbiji neće bogzna šta doneti, niti odneti.

I bez njih će politički sukob biti veliki, a izbore slično plaćamo, bila na njima dva ili tri izborna listića. No, podržavam njihovo raspisivanje iz spoljnih razloga. Kada Zapad vidi da se uskoro dele parlamentarne karte, da ne bi revoltirao srpsku javnost, privremeno će obustaviti velike pritiske sa kojima se suočavamo, od potpisivanja tzv. Brisela 2 do izgradnje većih centara za migrante. Tako ćemo dobiti, bar u tom pogledu, nekoliko mirnih meseci naredne godine, a onda će se do njenog kraja sve vrteti oko američkih izbora. Kako se oni primiču, američka administracija prestaje da ozbiljno deluje u svetu, a bez nje je EU maneken slabih mišića. Tako ćemo dogurati do 2017. godine, a do tada, i na globalnom nivou, ko živ, ko mrtav – pa ćemo već videti šta ćemo!

Izvor Novosti, 02. septembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u