I KAD SMANjUJE ARMIJU, KINA PLAŠI RIVALE

Si Đinping najavio da će se Peking lišiti 300.000 vojnika i osnažiti pomorske i...

Si Đinping najavio da će se Peking lišiti 300.000 vojnika i osnažiti pomorske i vazdušne snage, važne za dalju ekspanziju na teritorije oko kojih se komunistička velesila spori sa susedima

Pod bistrim plavim nebom, čistijim nego što ga je Peking godinama video, okružen znamenjima mira – maslinovim grančicama i cvetnim aranžmanima u obliku golubova – predsednik Si Đinping je najavio da će najmnogoljudniju vojsku sveta smanjiti za 300.000 ljudi, više nego što u svom sastavu ima i većina ostalih sila, i time je – zabrinuo rivale Kine.

Razloga za popuštanje strahopoštovanja prema kineskoj vojsci zbilja nema jer će i bez tih 300.000 pripadnika, po svemu sudeći mahom pešadinaca, Si, kao vrhovni komandant Narodne oslobodilačke armije, koja je juče paradirala trgom Tjenanmen, slaveći pobedu nad Japancima i kraj Drugog svetskog rata, i dalje pod sobom imati brojčano najsnažniju oružanu silu od dva miliona vojnika, dovoljnu da niko ni ne pomišlja na invaziju Kine.

Novac prišteđen rezanjem kopnenih trupa biće usmeren u jačanje pomorskih i vazdušnih snaga, onih koji omogućavaju dalju kinesku ekspanziju u vodenim prostranstvima Arktika oko kojih se spore sa susedima.

Stoga su nakon Sijeve najave lideri država regiona u glavama sigurno već videli još više kineskih veštačkih ostrva, delom prekrivenih i vojnim instalacijama, kakve Peking pravi na spornim teritorijama u Južnom i Istočnom kineskom moru, rezervišući ih za sebe pred nosom suseda koji takođe polažu pravo na te površine.

Američki predsednik Barak Obama gotovo da nije ni morao da zamišlja blizak susret s pomorskim snagama komunističkog giganta: dok je ove nedelje boravio malo ispod Arktika, na Aljasci, pet kineskih bojnih brodova je, zalazeći tamo gde nikad ranije nisu bili, prošlo međunarodnim vodama nadomak te američke države, podsećajući šefa Bele kuće da ni on ni energetski izvori u polarnom krugu nisu previše daleko od kineske vojne sile.

Na rečima je Sijeva poruka bila potpuno suprotna. Pre nego što je počela velika parada u Pekingu, predsednik se pred 12.000 vojnika koji su defilovali, okupljenim narodom i tridesetak državnika, među kojima je bio i Vladimir Putin, ali ne i zapadni lideri, koji su bojkotovali svečanost, opširno zalagao za mir u svetu, za šta je kao zalogu ponudio i snagu kineske armije. Na paradi je bilo očevidno koliko je ona uznapredovala: između ostalog, prikazani su i projektil koji je već dobio nadimak „ubica nosača aviona” i rakete neformalno prozvane „ubice gvama”, što je aluzija na američku vojnu bazu na Pacifiku. Kina navodno pravi i dva nosača aviona od 60.000 tona, veličine onog jednog koji već ima, proizvedenog još u Sovjetskom Savezu, prenosi Rojters tvrdnju tajvanskog ministarstva odbrane.

Rezovi neće ugroziti sposobnost Kine da se brani, uverava i kinesko ministarstvo odbrane preko državne novinske agencije Sinhua. „Prilagođavanje i unapređenje strukture vojske” biće gotovi do 2017. godine, a odbrambeni budžet, koji je već sada drugi najveći na svetu i ove godine je porastao za deset odsto, neće biti kresan jer, kako je poručilo ministarstvo, Kina još treba da osavremeni staru opremu i pomogne onima koji će napustiti armijske redove, to jest biti otpušteni. Ovo će biti treća velika redukcija kineske vojske u poslednjih 35 godina, a krajem devedesetih godina je iz njenih redova otišlo čak pola miliona ljudi, što ni najmanje nije usporilo jačanje armije.

Tako je Siju, koji je karijeru na visokom nivou i započeo u ministarstvu odbrane, vojna parada poslužila ne samo da podseti na snagu kojom već raspolaže nego i da upozori svet na oružanu silu koja će uskoro biti u njegovim rukama. Za komentatore vodećih zapadnih medija, svečanost nije govorila o svom povodu, Drugom svetskom ratu, koliko o sadašnjoj moći Kine. „Taj veliki trijumf (u ratu)… dokrajčio je poniženje kineske nacije i ponovo uspostavio Kinu kao veliku svetsku zemlju”, prenosi „Gardijan” deo Sijevog govora.

Kineska vlast je poručila i da parada nije usmerena protiv bilo koje zemlje, ali je već i uoči ceremonije bilo mnogo antijapanske retorike, što se s ondašnjim Tokiom, ogrezlim u ratne zločine, koje sadašnji premijer Šinzo Abe nastoji da delom relativizuje, povezuje daleko manje nego sa sadašnjim Japanom, američkim saveznikom a i dalje velikim kineskim rivalom i takođe pretendentom na neke teritorije u Istočnom kineskom moru. Japan je nedavno pokrenuo proceduru za promenu svog ustava kako bi mogao slati svoje trupe u inostranstvo: doduše, kako je predviđeno, isključivo za odbranu prijateljskih zemalja, što je uslov koji se po potrebi može rastegljivo tumačiti.

I Japan i mnoge druge države regiona, takođe zainteresovane za sporne teritorije, već nekoliko godina takođe jačaju svoju vojsku, pokušavajući koliko-toliko da drže korak sa kineskim ulaganjima.

Uz sve planirane dvosmislene poruke, na jučerašnjoj paradi je bilo i detalja koji su nehotice ukazivali na naličje demonstrirane snage Kine, njene savršene kontrole nad sopstvenom sudbinom i znatnog uticaja na regionalne i svetske prilike. Nebo kojim su devedeset minuta leteli borbeni avioni ne bi bilo tako besprekorno plavo da nedeljama ranije vlasti nisu obustavile rad u 12.000 fabrika čiji dimnjaci ispumpavaju toliko zagađujućih materija da ogromne količine smoga hronično guše stanovnike Pekinga. Jučerašnji kontrast s uobičajenim sivilom mora da je podsećao Kineze i na nedavne nesreće u fabrikama, u kojima je stradalo oko 160 osoba i za koje ispod glasa mnogi krive vlast, smatrajući da nedovoljno insistira na boljoj bezbednosnoj regulativi za radna mesta. Krah šangajske berze, pad industrijske proizvodnje i usporavanje rasta privrede, mada je on i dalje impresivan u poređenju sa stopama kojima napreduju ekonomije ostalih država, takođe mora da su uticali na raspoloženje Kineza, pa je jučerašnji defile bio vlastima sjajna prilika da im pokažu kako, bez obzira na te probleme, žive u moćnoj državi koja u ostalima izaziva, ako ne poštovanje, barem bojazan.

Autor Vladimir Vukasović
Izvor Politika, 3. 9. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u