VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: MIHAJLOVIĆKA ŽELI DA BUDE ŠEF SNS UMESTO VUČIĆA

Ministarka koristi „gugl maps“ da bi pronašla prostorije stranke, ali zato odlično zna adrese...

Ministarka koristi „gugl maps“ da bi pronašla prostorije stranke, ali zato odlično zna adrese određenih ambasada

Spreman sam da snosim svaku moguću posledicu zbog svega što sam uradio, pa i da budem isključen iz Srpske napredne stranke ukoliko sam negde pogrešio, ali se pitam da li je potpredsednica naprednjaka Zorana Mihajlović spremna da učini isto ukoliko se dokaže kako je nameštala afere kolegama po medijima. Neka uzme svoj notes i neka vidi koliko je tekstova sa izmišljenim aferama naručila protiv svojih kolega preko pojedinih plaćenih urednika, pa neka priča da neko drugi narušava ugled stranke. Ugled stranke se kalja baš na način na koji potpredsednica SNS čini, a ja jedva čekam sednicu Glavnog odbora SNS – kaže za Danas Vladimir Đukanović, poslanik i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, reagujući na optužbe ministarke Zorane Mihajlović.

Na osnovu čega tvrdite da su na meti medija ministri Gašić, Vulin, Selaković, Stefanović, a Zorane u tim aferama nema nigde?
— To je očigledno da nema ni smisla komentarisati. U tim istim novinama koje ove ljude razapinju ona je predstavljena kao genije savremene srpske politike. Inače, kad god recimo BIRN napadne premijera i Vladu, nje nema nigde da se oglasi i stane u zaštitu premijeru. Kad to učini Saša Janković ili neko iz NVO sektora, nje takođe nema nigde. Kada se Gašić razapinje oko helikoptera, nje nema da nekom izjavom zaštiti svog kolegu potpredsednika. Kada žandarmerija na mrtvo ime prebije Andreja Vučića, nema nigde vrle potpredsednice da kaže nešto protiv tog sramnog prebijanja premijerovog brata. Ona se isključivo pojavljuje tamo gde može da ućari neki politički poenčić, da se slika za medije i da izjavi nešto krajnje besmisleno, čisto da bi izjavila i da bi se u pozitivnom kontekstu pojavila u medijima koje plaća za promociju.

Ona vama spočitava da zarad sopstvenog rejtinga i slikanja blatite stranačke kolege?
— Ne znam o kom rejtingu i o kom slikanju govori. To vam je ona čuvena autoprojekcija, jer ona jedino o čemu razmišlja jeste sopstveni rejting i samoreklamerstvo, pa valjda misli da su svi kao ona. Svaki dan čitamo u nekakvim anketama da je ona naše novo sunce slobode i da je neviđeno popularna, skoro kao Vučić. To je najbestidnija njena podmetačina, jer time se svima sugeriše da bi ona bila idealan predsednik stranke umesto Vučića.

Ne možete naći nijednu njenu kritiku na račun premijera?
— Ona zloupotrebljava njegovu popularnost tako što kroz tekstove u određenim novinama koje pišu novinari i urednici koje ona obilato plaća veliča njega i sebe, a svim ostalim stranačkim kolegama namešta afere. Mihajlovićeva pravi sliku kako je pored Vučića ona jedini reformski opredeljeni ministar, a svi ostali su manje-više barabe, puni afera, neznalice i tome slično. A svi oni imaju bar pet puta više rezultata u njihovim resorima od nje. To je skandal!

Da li to sugerišete da ministarka nema baš neke rezultate u svojim resorima?
— Voleo bih da dam neku ocenu njenog rada, ali ne znam šta da ocenjujem. Mogu da ocenim jedino njeno samoreklamerstvo. Recimo, fotografije koje se šalju iz njenog kabineta su vrhunski „ispeglane“ u fotošopu, a izjave su joj tipa „bolje biti bogat nego siromašan“ i „bolje biti zdrav nego bolestan“.

Ni ona ne misli da ste vi ostvarili neke naročite rezultate u, kako kaže, jednom od preduzeća?
— Ne znam kom, jer nikada nisam imao izvršnu funkciju u nekom javnom preduzeću. Ako misli na Državnu lutriju Srbije, tamo su izvršnu funkciju imali njeni nekadašnji partijski saborci iz URS-a, a ja sam tamo bio predsednik nadzornog organa koji je svu dokumentaciju o tamošnjem kriminalu predao nadležnim državnim organima. Mogla bi da pita njene bivše partijske kolege iz URS-a sa kojima je smišljala aferu protiv mene koliko su oni pokrali tu firmu. No, besmisleno mi je da se branim od osobe koja je na Zlatiboru bez blama onoliko zemljište jednim potpisom poklonila privatnoj firmi, da se branim od osobe koja glasa ZA britansku rezoluciju o Srebrenici u kojoj se osuđuje srpski narod za genocid, i slično. Nije vredna toga.

Spočitava vam i da ste kao član Glavnog odbora došli do određenih funkcija i da ste uprljali ime stranke napadom na jednog potpredsednika stranke?
— To bi vam isto bilo kao kada bih sada ja rekao za nju da je ona zbog toga što je potpredsednik stranke došla do funkcije u Vladi. Elem, razlika između mene i nje je u tome što ona živi za i od funkcije, dok mene to ne zanima. Već sam najavio predsedniku stranke da ću insistirati posle narednih izbora da nemam nijednu državnu funkciju ni u zakonodavnoj, ni u izvršnoj vlasti, jer baš želim da pokažem da funkcija ne mora da bude motiv da se borite u kampanji, već vam je motiv program i ideja ekonomski jake i snažne Srbije koju će sprovoditi SNS. Mihajlovićeva bi, međutim, bez funkcije bila kao narkoman bez heroina.

Ministarka kaže da napadima na nju pokušavate da se približite premijeru.
— U odnosu na nju Aleksandra Vučića poznajem pa evo 18 godina. Nemam potrebu ni da ga zovem, ni da se nešto preterano viđam, niti da mu dosađujem, jer znam koliko posla ima čovek. I što je najvažnije, nemam potrebu ništa ni da mu tražim u životu. Naš odnos je krajnje prijateljski i takav će ostati zauvek, bez obzira da li je danas premijer, a sutra niko i ništa u politici. To „približavanje“ o kome ona govori posle toliko godina poznanstva i svega što sam prošao učeći od njega i radeći sa njim mi je potrebno kao treće oko. Njoj jeste i zato vam kažem da je autoprojekcija čudo. Njen smisao života su funkcija i moć. Zato ona naručivanjem tekstova protiv stranačkih kolega pokušava da očisti sve one koji su joj eventualna konkurencija.

Vaša stranačka koleginica vam preporučuje i da naučite kako politička stranka funkcioniše.
— Verujem da je u URS-u dobro naučila kako stranka funkcioniše. Zato planiram da je uzmem za profesora, pošto je ona u svojim izjavama dokazala da se u sve na ovom svetu razume. Od energetike, preko parcelisanja zemljišta, izgradnje puteva, prava žena, kanalizacionih mreža, privrede… Oprostite ako sam joj nešto zaboravio. Inače, da bi znala kako stranka funkcioniše morala bi nekada i da dođe do prostorija te stranke. Mnogi kažu da „gugl maps“ koristi da bi pronašla stranačke prostorije. Zato odlično zna adrese određenih ambasada. Tu je kao kod kuće.

Da li se, ipak, u nečemu slažete sa stranačkom koleginicom?
— Slažem se sa njenom tvrdnjom da politika ne sme biti prljava. Zato se i borim protiv takvih osoba u politici kakva je ona.

Skupština SNS u januaru iduće godine
Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da će Srpska napredna stranka u januaru iduće godine održati četvrtu skupštinu stranke na kojoj će analizirati rad svih koji su u izvršnoj vlasti i koji imaju najznačajnije državne funkcije. „Očekuju se značajne promene u rukovodstvu stranke, jer SNS želi i time da pokaže da su odgovornost i rad osnovne smernice rada naprednjaka“, rekao je Stefanović najavljujući za petak, 11. septembra, i sednicu Predsedništva na kojoj će se govoriti o svim aktuelnim temama, ali i daljim reformama koje sprovodi Vlada Srbije.

Autor Mirjana R. Milenković
Izvor Danas, 07. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u