KINA GRADI NOVU PRESTONICU EGIPTA

Azijski tigar potrošio 93,9 milijardi dolara u avgustu na obuzdavanje kursa juana. – G-20...

Azijski tigar potrošio 93,9 milijardi dolara u avgustu na obuzdavanje kursa juana. – G-20 podržao berzanske reforme Pekinga

Nova administrativna prestonica Egipta, istočno od Kaira, biće veća od Singapura. Prateći aerodrom nadmašiće veličinom londonski „Hitrou”, a pojedina zdanja Ajfelov toranj. Buduća metropola planirana za oko pet miliona stanovnika, imaće 10.000 kilometara bulevara, avenija i ulica. Taj megalopolis po ceni od 45 milijardi dolara izgradiće u sledećih „pet do sedam godina” kineska državna građevinska firma „Čajna konstrakšn”, javio je juče Rojters iz Kaira.

Vest o najnovijem ino-poslu Kine u zemljama u razvoju stigla je juče gotovo istovremeno sa objavom Pekinga da su devizne rezerve azijskog tigra u avgustu rekordno snižene, za oko 93,9 milijardi dolara. Zvanično, kineske devizne rezerve u julu su iznosile 3,65 biliona dolara, mesec dana kasnije smanjile su se na 3,56 milijardi dolara. Britanska banka Barkliz i američka agencija Blumberg procenjuju da je Centralna banka Kine (CBK) u nastojanju da obuzda devalvaciju juana (od 11. avgusta) utrošila oko 120 milijardi dolara. Inače, akcije na vodećim kineskim berzama izgubile su u avgustu 40 odsto u odnosu na junske vrednosti.

Istovremeno sa objavom sniženih deviznih rezervi, Peking je juče snizio i procenu privrednog rasta zemlje u 2014. godini sa 7,4 na 7,3 odsto, mahom zbog slabijih očekivanog rezultata uslužnih delatnosti.

„Kineski ekonomski temelji su solidni”, insistirao je proteklog vikenda Ji Gang, zamenik guvernera Centralne banke Kine, na samitu ministara finansija G-20 u Ankari. Moguće globalne posledice usporenog privrednog rasta Kine, koji je najskromniji u poslednjih 25 godina, i dalja kreditna politika SAD bile su glavne teme okupljanja zvaničnika G-20 u Turskoj.

„Mehur je rastao do sredine juna, zatim je na finansijskim tržištima došlo do niza korekcija. Kineska privreda nije osetno pogođena tim potresima, kojima sada dolazi kraj”, kazao je Zu Hiočuan, guverner CBK. Kineski zvaničnici obećali su na samitu G-20 da će „stabilnost tržišta obezbediti na razne načine”, prenosi Blumberg.

U međuvremenu, Džek Lu, američki ministar finansija, najavio je u Ankari da će kolebanja finansijskih tržišta i privredni kurs Kine biti „dominantna” tema predstojećih razgovora predsednika SAD i Kine Baraka Obame i Si Đinpinga u Vašingtonu. Kineska delegacija je na skupu G-20 uspela da ubedi gotovo sve sagovornike da nedavna devalvacija juana – prva od 1994. godine – nije smišljena da podstakne izvoz, već da predstavlja korak ka liberalizaciji tržišta valuta druge najjače ekonomije sveta. G-20 je u zvaničnom saopštenju podržao najnoviju rundu reformi Pekinga, među kojima i temeljnu izmenu pravila rada berzi u Šangaju i Šendženu.

Inače, najava da Peking razmatra uvođenje berzanskog „prekidača sistema” koji bi bio aktiviran u slučaju hirovitog kretanja cena juče nije uticala ni na kineske ni na azijske berze. U Šangaju akcije Industrijske i komercijalne banke Kine, Poljoprivredne banke i Državne brodograditeljske kompanije zabeležile su pad vrednosti akcija između šest i devet odsto.

Autor T. Vujić
Izvor Politika, 08. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u