LjILjANA SMAJLOVIĆ: ISTOČNA EVROPA, ZAPADNA HIPOKRIZIJA

Svi mi stidimo se naše mađarske koleginice. Ali šta ćemo s licemerjem zapadnih kolega?...

Svi mi stidimo se naše mađarske koleginice. Ali šta ćemo s licemerjem zapadnih kolega?

Nama iz novinarske branše bilo je posebno mučno da gledamo kako mađarska TV snimateljka na radnom zadatku odjednom počinje da šutira i sapliće izbeglice i njihovu decu. Sramota za koju se ne može naći nikakvo opravdanje, pa ni u ksenofobiji zvanične mađarske politike. S mađarske televizije procurila je i elektronska poruka u kojoj se od novinara traži da ne prikazuju decu migranata. Valjda ne žele da prizori malih bića izazovu višak saosećanja kod gledalaca. Moralna i profesionalna bruka.

Ali me svejedno nervira nepodnošljiva lakoća preziranja s kojom bogatiji deo evropskog kontinenta dočekuje ono što se već naziva „deficitom sažaljenja Istočne Evrope”. Da, ponovo postoji Istočna Evropa, kao da se vratila gvozdena zavesa. Preko noći smo prestali da budemo „Zapadni Balkan”, „Jugoistočna Evropa” i „Južna centralna Evropa”, kako nas vode u briselskom knjigovodstvu. Najbolje svetske novine objašnjavaju čitaocima da se najgore prema izbeglicama odnose zemlje koje su nekada bile „deo sovjetske imperije”. Nema veze što su te zemlje pre samo desetak godina slavljene kao „Nova Evropa”, samo zato što ih nije zanimalo je li zaista bilo uranijuma na onoj Sadamovoj lažnoj šoping-listi koja je iskorišćena kao izgovor za napad na Irak.

Proevropski nastrojeni istočnoevropski intelektualci uveliko se na stranicama tih listova u naše ime posipaju pepelom: prosto im je neprijatno da je u Nemačkoj 60 posto građana blagonaklono prema migrantima, dok su nezahvalne istočnoevropske države negostoprimljive.

Svi mi stidimo se naše mađarske koleginice. Ali šta ćemo s licemerjem zapadnih kolega? Kako je lepo i uredno u njihovom malom moralnom univerzumu. Napamet mogu da izrecitujem njihovu top-listu odgovornih za izbegličku krizu, jer je svakog jutra slušam na Bi-Bi-Siju. Prvi je krivac Islamska država, drugi su krijumčari, a treći je Putin. Gotovo nikad nećete čuti da je zapadno rušenje tuđih režima imalo neke veze s građanskim ratovima iz kojih ljudi masovno beže. Retko ćete čuti da je Islamska država nastala od grupa koje je Zapad naoružavao. A Putin im je kriv što još nije srušen Asad, iako sve računice govore da sada čak i Vašington strahuje da bi prebrzi Asadov pad mogao da dovede do trijumfa Islamske države. Sad su za izbegličku krizu krive i najsiromašnije zemlje „Istočne Evrope”.

Zapad krivi sve i svakoga, jedino u sebe nikad ne upire prstom. I još tvrdi kako je traženje krivaca, Blame Game, zapravo jedna sasvim nedostojna igra.

Sramota. Pogotovu kad se čovek seti one slike užasa na dalekoj plaži, koja je poslužila kao okidač za ovu najnoviju rundu zapadnog licemerja.

Izvor Politika, 10. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u