NENAD POPOVIĆ: ZAŠTO BASARA NE OMALTERIŠE I NETANjAHUA

Povodom novog teksta Danasovog kolumniste „Čekajući kugu“ (Danas, 07. 09. 2015) Prolaze dani, a...

Povodom novog teksta Danasovog kolumniste „Čekajući kugu“ (Danas, 07. 09. 2015)

Prolaze dani, a meni sve više nedostaje kiseonika, od kako živim omalterisan u zidu Svetislava Basare. Najpre me kolumnista građanskog Danasa uzidao, a kada je još postavio i armaturu, svoj humani čin opravdava, umesto građevinskim, genetskim poreklom. Naime, za jednog od ideologa seljačke filozofije, kako me opisuje pokondireni i drugosrbijanskim ukazom imenovani Beograđanin sa Terazija Basara, nema ni mesta ni prava u političkoj debati. Moram, dakle, da ćutim, umesto da „palamudim“.

Druga opcija je da skončam u zidu! Rekao bih da pristojan čovek veoma teško može da polemiše sa nekim ko ovako važnu temu za bezbednost Srbije, kao što je tema narastajuće migrantske krize, spušta na nivo jezika neuobičajenog za ideologe građanske Srbije: „seljački filozof i političar“, „velepalamudni utuk“, „seljačka filozofija“, „svat“, „naricanje i kukumavčenje“, „kesa za proseravanje“, „narodnjačka visokopalamudija“, „Orban i Popović razgovaraju guzicama“…

Naročito je teško uspostaviti dijalog dostojan poštovanih čitalaca Danasa, kada sam u startu u podređenom položaju: naime, svoju migrantsku politiku o izgradnji zida na granici sa Makedonijom izlažem demokratskom sudu javnosti, dok Basara na mene nasrće lopatom i mešalicom. Istina je da sam zastrašen tim jurišem i pretnjama, jer nije prijatno da ustanem kao Nenad Popović, a skončam kao cigla, u rasističkom poretku književnika Basare, maskiranom globalističkim i modernističkim idejama njega i njegovih istomišljenika. Da imam trunke te seljačke političke filozofije u sebi, lako bih se uklopio u Basarin kod, te bih javnost podsetio na njegova intelektualna i ljudska lutanja kroz srpski lavirint. Od obožavaoca Dobrice Ćosića i Koštunice do autošoviniste i srbomrsca.

Kompleks konvertita ga prati kao sudbina: ovaj drinac-prekodrinac godinama se kao forenzičar bavi „istragom posrbica“, pretražujući, po njegovom poimanju, prekobrojna srpska krvna zrnca po zemlji Srbiji… Basarina „teorija prirodnog zakona“ koju on primenjuje isključivo u srpskom narodu, deleći ga po „geografskom poreklu“, dovela je do njegovih autošovinističkih otkrića, poput onih o „prekodrinskim đuvegijama“, „patriotama uvezenim s one strane Drine“ i „njihovoj naglašenoj brizi za sudbinu srpskih teritorija“ koja rezultuje „političkom psihopatologijom“ u kojoj on, Basara, „prepoznaje klice fašizma“. Kao posledica ove unutrašnje kontrarevolucije, Basara je od časnog momka iz Bajine Bašte koji se, na Fami o biciklistima, popeo na sam vrh srpske književnosti, postao tek jedan od mnogobrojnih „wannabe“ Beograđana srpske javne scene, koji se stide svog porekla, a u njegovom slučaju, i prekodrinskih korena. Prava šteta i za srpsku literaturu i za njega samog, jer je negde na tom putu izgubio ideale, valjda omamljen beogradskim smogom.

Tu dolazim do biti, do suštine ove polemike. U svakom demokratskom i normalnom društvu, poziv na uzidavanje neistomišljenika, predstavlja ozbiljnu pretnju i govor mržnje. Neko bi to mogao da protumači i kao pretnju ubistvom. Osim ako Basara ne misli da me uzida, a onda mi da cevčicu, da udišem svež vazduh. Pitam se kako je moguće da niko od nadležnih državnih organa i predstavnika civilnog društva ne reaguje na preduzimačke ideje kolumniste Danasa o mom skončavanju. Basarin poziv na uzidavanje nije šala, uprkos njegovom pokušaju da to tako predstavi, već ozbiljna poruka svakome u našem društvu ko se usudi da misli drugačije od onih koji su sami sebe proglasili za lučonoše demokratskih i moralnih vrednosti u Srbiji.

Zato ne mogu da poštujem Basaru. Ako je toliko hrabar, zašto ne predloži da se, zajedno sa mnom, uzidaju i Angela Merkel, Dejvid Kameron, Viktor Orban ili Benjamin Netanjahu. Imam predlog za pisca i demokratu Basaru. Izraelski premijer Netanjahu je nekoliko dana posle mene izjavio da je Izrael mala zemlja i da nema geografsku ni demografsku dubinu da apsorbuje, odnosno primi migrante.

– Zato moramo kontrolisati naše granice da sprečimo infiltratore, migrante ili generatore terora – izjavio je izraelski premijer na sednici vlade. Zato je Netanjahu najavio da će Izrael momentalno započeti da gradi ogradu na istočnoj granici između Ejlata na Crvenom moru i Timne, koja će na kraju dospeti sve do severa, na Golansku visiju. – Mi ćemo opasati Izrael bezbednosnom barijerom – izričit je premijer Izraela.

Eto, dakle, izazova Basari da pokaže svoju hrabrost i ugradi premijera Izraela pored mene. Uzidani Jevrejin i Srbin, u novom poretku Svetislava Basare, izazivaju asocijacije kojih ne želimo da se setimo. Ali, ako ogolimo stvari do kraja, dolazimo do suštine ideja za koje se zalaže Svetislav Basara. Netanjahu je bio daleko oštriji u svojoj migrantskoj politici od mene, ali ono što je zajedničko, jeste to da smo obojica svesni opasnosti po nacionalnu bezbednost svojih zemalja. I to smo predočili svojim građanima, javno, bez „palamuđenja“, kako bi to mudrijaški rekao Basara. Dakle, ako poseduje zrnce doslednosti, Basara bi morao da uzida i Netanjahua. Voleo bih da vidim reakciju ambasadora Izraela, posle takve vizionarske ideje kolumniste Danasa za obračunavanje sa svojim neistomišljenicima. Ali, naravno da se to neće dogoditi.

Zato se ponosim što delim iste političke ideje kao izraelski premijer ili lideri EU. Mi smo svesni da će uskoro milioni, a po tvrdnjama pojedinih evropskih zvaničnika, desetina miliona migranata nagrnuti na granice Evrope. Ipak, strahujem da ne skončamo u zidu Svetislava Basare. Zapravo, za ove druge ne brinem. Slične gromade slobode i demokratije u Srbiji imaju, zapravo, ključnu osobenost palanačkog duha: oni bi se rado ugradili i u Netanjahua, i u Merkelovu, i u Kamerona, i u Zemana, a naročito u njihove fondove.

Tako se odnose prema jačima. U Srbiji bi svoje neistomišljenike omalterisali. Zato sav drhtim, bez ikakve reakcije državnih organa, javnosti i civilnog društva, dok iščekujem da naiđe Basara naoružan lopatom.

Autor je predsednik Srpske narodne partije

Izvor Danas, 10.09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u