VUK DRAŠKOVIĆ: ODLAZAK VUČIĆA U VAŠINGTON PRESUDAN ZA EVROPSKU SRBIJU

Amerika treba da bude naš prijatelj i moramo sa njom rešiti sve nesuglasice, brzo...

Amerika treba da bude naš prijatelj i moramo sa njom rešiti sve nesuglasice, brzo i čisto, to je pre svega u interesu Srbije

Veoma je značajna predstojeća poseta Vašingtonu premijera Aleksandra Vučića, čak mislim najvažnija za evropsku budućnost Srbije, za njenu punu integraciju u demokratski svet, za lakše i brže rešavanje svih problema koje Srbija ima danas. Amerika treba da bude naš prijatelj i moramo sa njom rešiti sve nesuglasice, brzo i čisto, to je pre svega u interesu Srbije. Prijateljstvo sa Nemačkom je takođe važan strateški državni put Srbije i premijer to veoma dobro vidi i radi sve što može, izjavio u intervjuu „Dnevniku” lider SPO Vuk Drašković komentarišući odlazak premijera Vučića u Vašington 15. septembra i trend u kome se učvršćuju odnosi i prijateljstvo Srbije i Nemačke.

Koliko dobijamo otvaranjem prvih poglavlja sa EU do kraja godine?
— Otvaranjem prvih poglavlja sa EU dobijamo mnogo, više nego što su značajni sami pregovori. Jer to će nam konačno vratiti nadu u bolju budućnost, dati novi entuzijazam i osećaj konačnog izlaska iz živog blata u kojem smo već 25 godina.

Kako komentarišete oslobađajuću sudsku presudu za trojicu bivših pripdanika SDB od optužbi da su pomagali u pokušaju Vašeg ubistva u Budvi 2000. godine?
— Ta presuda je sumrak pravosuđa i dokaz da službe bezbednosti i danas utiču na sud i tužilaštvo, kao u vreme Miloševićeve vladavine. Ta presuda je pisana u „udbi”, a ne u sudu, jer je isti sudija, Tanja Sretenović, oslobodila one koje je pre četiri godine osudila na po osam godina zatvora, a ništa se u međuvremenu nije promenilo. Ucena, pretnja, novac, bili su jači od pravde.

Šta i koliko je urađeno u okviru stalnog zahteva SPO da se rasformiraju službe oformljene u doba Miloševićevog režima?
— Ništa nije urađeno po tom našem zahtevu. Predlog zakona, koji smo predali Skupštini Srbije još 2004, do danas nije razmatran, niti će skoro, jasno je i po ovoj presudi kao i po presudi za paljenje američke ambasade u Beogradu. Nereformisane službe bezbednosti jače su od svake vlade.

Sa presudom trojici pripadnika DB koincidira i pojavljivanje tajnih snimaka na kojima se tadašnji ministar policije, a danas šef diplomatije Ivica Dačić, sastaje sa narko bosom zvanim „Miša Banana”. Kako vi vidite ovaj slučaj i zbog čega je ovaj trenutak izabran da se ova priča „obnovi”?
— To je prljava politička kampanja istih službi koje ucenjuju političare onim što poseduju i tako ostvaruju uticaj na politiku i stanje u društvu. Priča se ponavlja više puta i devalvira pravosuđe i tužilaštvo koji ćute. Ako je bilo nekog krivičnog dela, trebalo ga je procesuirati, a ako nije, treba prekinuti ovu udbašku trgovinu i reketiranje politike.

Koliko su sva dešavanja na domaćoj sceni, iza kojih kažete da stoje „službe”, zapravo posledica neotvaranja tajnih dosijea, što je permanentni zahteva i vas i vaše stranke?
— Naravno da je sve ovo moguće zato što nisu otvorena tajna dosijea, kao u svim državama u okruženju i u celoj istočnoj Evropi. Da se to desilo, sve bi išlo i lakše i brže. I evropske integracije, i nezavisno pravosuđe, i vladavina prava, i demokratizacija društva, i sloboda medija, i dobri odnosi sa susedima, i rešenje problema sa Kosovom, i ekonomski oporavak zemlje. Sve to danas koče nereformisane službe bezbednosti kojima odgovara samo haos, jer u uređenom društvu nemaju prostora za ono što rade i danas kao i pre dvadeset godina.

Mislite li da će biti vanrednih parlamentarnih izbora i da li su oni uopšte sada potrebni Srbiji?
— Verovatno će ih biti, sudeći baš po svakodnevnim aferama i napetostima u svim društvenim sferama. Ali u isto vreme mislim da oni nisu potrebni, jer neće doneti nikakve promene.

Sa kim će SPO na pokrajinske izbore?
— SPO je u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i verujem da ćemo zajedno i na pokrajinske izbore.

Izvor Dnevnik, 12. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u