POGLED IZ BIH ILI SRBIJA I BOSNA BIĆE NAJVEĆE ŽRTVE MIGRANTSKE KRIZE

BORISLAV RADOVANOVIĆ Evropa će svoju „humanost“ ispoljiti na teret Zapadnog Balkana, upravo onako kako...

BORISLAV RADOVANOVIĆ

Evropa će svoju „humanost“ ispoljiti na teret Zapadnog Balkana, upravo onako kako to čini već dve i po decenije

Kvalitetna analiza umnogome zavisi od polazišne premise. Tako ćemo se ovde prvobitno pozabaviti strukturom izbeglica koje u ovom trenutku hrle ka unapred planiranim odredištima Nemačke, Francuske, Švedske, Norveške i drugih razvijenih zemalja. Moramo uzeti u obzir činjenicu da su zemlje (Libija, Sirija i dr.) iz kojih beže donedavno predstavljale društva sa razvijenim obrazovnim sistemima, sa prilično razvijenim pojedinim industrijskim granama sposobnim da iznedre visokokvalifikovanu radnu snagu. Dakle, govorimo o vrlo urbanizovanim kategorijama društva, kakve po pravilu izbegavaju učešće u ratnim sukobima.

Iz izjava migranata možemo shvatiti kako se radi o lekarima, inženjerima, kvalifikovanim industrijskim majstorima, te o ljudima sa znanjem engleskog jezika i informatički pismenim. Reč je o ljudima koji „znaju šta hoće“. Dakle, prve talase migranata čine obrazovani, sa znanjima i veštinama potrebnim razvijenim zapadnoevropskim društvima, tako da će u njih biti prihvaćeni i integrisani. Možda je u pravu Viktor Orban kad migrante naziva „ekonomskim izbeglicama“, koje nisu životno ugrožene budući da se nalaze u izbegličkim kampovima izvan zone ratnih dejstava, a iz kojih beže u nastojanju da obezbede egzistencijalne ciljeve.

Na drugoj strani, najrazvijenija društva EU imaju manjak lekara, inženjera, kvalifikovanih radnika i dr. Takve „ekonomske izbeglice“ ova društva će rado primiti i integrisati. Dugoročno posmatrano, ta kategorija migranata neće biti na teretu društva, nego će doprinositi, stvarati i graditi. Imajući u vidu da je problem „bele kuge“ vrlo izražen u razvijenim društvima, ne smemo zanemariti činjenicu da gro migranata čine mlade i reproduktivne osobe ili porodice sa decom. Ta deca će pohađati nemačke škole i za par godina u potpunosti se integrisati u društvo.

No nemaju sve izbeglice kapacitete potrebne jednoj Nemačkoj. Sasvim očekivano, ima tu i budućih socijalnih slučajeva. I za takve je Angela Merkel osmislila način eliminacije ili onemogućavanja ulaska u njenu zemlju. Jednostavno je stopirala šengenski sporazum i uvela kontrolu ulaska u zemlju. Tu možemo vrlo jednostavno pretpostaviti kriterijume prema kojima će Nemačka selektovati migrante. Sve što je potrebno Nemačkoj i može doprinositi njenim interesima biće dobrodošlo, a ostatak se može nadati uskraćivanju gostoprimstva i vraćanju nazad. Ubrzo možemo i od drugih zemalja EU da očekujemo slične oblike samozaštite. Uostalom, EU nije postigla sporazum o kvotama migranata, tako da se može očekivati da će svaka zemlja članica prema migrantima primenjivati sopstvene aršine.

Upravo taj povratak u Evropi neprihvatljivih migranata je ono šta bi trebalo da zabrine Srbiju a potom i Bosnu i Hercegovinu. Postoji sasvim opravdana bojazan da će se na ovom prostoru „sudariti“ migranti kakve EU odbija da primi sa novopridošlima koji u sve većem broju hrle zapadnobalkanskom rutom. Ne smeju se prenebregnuti upozorenja stručnjaka da će do kraja godine oko milion migranata krenuti ka Evropi, dominantno zapadnobalkanskom rutom. Razmišljaju li srpske vlasti o opasnosti da se u nekom trenutku na teritoriji Srbije nađe nekoliko stotina hiljada migranata, kojima EU sprečava dalje kretanje, a Makedonija i Grčka odbijaju povratak?

Da je takav ishod moguć, demonstriraju Mađarska i Hrvatska. Mađarska završava žičanu ogradu, a u pomoć policiji uputila je vojsku. Taj pravac postaće neprobojan bedem. Istovremeno, Hrvatska na granicu sa Srbijom upućuje sve veće policijske snage, i samo je pitanje dana kad će angažovati i vojsku. Sve u svemu, Hrvati nemaju nameru da ponove srpske greške.

NOVA MIROĐIJA „BOSANSKOM LONCU“
Bosanskohercegovačke institucije ovih dana intenzivno razmatraju informaciju nemačkog Špigla prema kojoj ova zemlja uskoro može da očekuje dolazak 10.000 bliskoistočnih migranata. Pre objavljivanja tog teksta niko u zemlji nije ni pomišljao na moguće prelivanje izbeglica. Uostalom, ovdašnji „stručnjaci“ i danas odbijaju da prihvate takvu mogućnost.

izbeglicemadjarska01Prvo, Mađarska gotovo hermetički zatvara granicu sa Srbijom. Taj migracioni koridor ubrzo će biti potpuno deaktiviran. I Hrvatska će sve više da zaprečava granicu sa Srbijom, tako da će i taj pravac biti zatvoren. Znači, preostaje nam samo jedan pravac kretanja migranata iz Srbije prema zemljama EU – onaj preko BiH. Tu će posebno doći do izražaja poroznost granice između Srbije i BiH. Krijumčarski kanali samo čekaju sve izgledniju situaciju mogućeg preusmeravanja migrantskih kanala. Niko u BiH ne pominje „zelenu transverzalu“ kao krijumčarsko-migracionu rutu koja funkcioniše više od četiri decenije, pa je naivno pomisliti da neće biti iskorišćena sad.

Sasvim je očekivano da će Hrvatska nastojati da preseče i taj pravac kretanja, i da će možda za to dobiti podršku EU. Jer bogate zapadnoevropske zemlje primiće određen broj migranata, a ostatak će vratiti. I to će sasvim očekivano činiti i na hrvatskoj granici.

Prolazak izbeglica kroz BiH je najmanji problem kojim bi trebalo da se bave nadležne institucije. Problem je u mogućnosti njihovog kratkoročnog i dugoročnog zadržavanja na teritoriji ove zemlje, posebno u kontekstu trajnog nastanjivanja. Prvi talas migranata može se nazvati „elitnim“ i prihvatljivim zapadnoevropskim društvima. Ali, kako vreme bude odmicalo, tako će pristizati i oni manje zahtevni migranti, kojima će BiH biti sasvim prihvatljiva za privremeno ili trajno nastanjivanje.

Dakle, govori se o situaciju kad će EU zatvoriti granice za prijem novih migranata, čak i započeti vraćanje „viška“, dok će desetine hiljada novih krenuti iz Turske i drugih zemalja u nadi da će se nekako probiti. Svi oni će „zaglaviti“ u Srbiji, koju hvale i blagosiljaju, ali im je ipak Bosna i Hercegovina prihvatljivija za duže zadržavanje. Prihvatljivija je zbog verske braće muslimana. Na to sve nailaze i hladniji dani, kada migranti neće moći danima da borave na otvorenom, nego ćemo se suočiti sa problemom smeštajnih kapaciteta.

Na tlu BiH više od dve decenije deluje desetine organizacija i udruženja za pomoć muslimanima, koja se finansiraju iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i drugih islamskih zemalja. Očekivati je da upravo te zemlje na tlu BiH započnu sa gradnjom prihvatnih centara sa obezbeđivanjem hrane i drugih potreba za migrante. No mnogo teži problem je u tome što pomenute zemlje decenijama demonstriraju sposobnost izgradnje čitavih naselja za muslimane koji odgovaraju njihovim aršinima. Tako su izgrađena vehabijska (čak mudžahedinska) naselja u Bočinji, Maoči, Vitovlju i dr. Odavno čak i na teritoriji Republike Srpske kolaju vesti da da „neki Arapi“ pregovaraju o kupovini celih sela. O tom scenariju trajnog naseljavanja bliskoistočnih imigranata na prostor BiH naše institucije nikako da počnu razmišljati. Nadležni se drže matrice da migranti žele u Nemačku, ali želje su jedno, a mogućnosti drugo. Kad nemaju mogućnost da dosegnu Nemačku, mnogi će se zadovoljiti Bosnom.

Postepeno dolazimo do najveće opasnosti po bosanskohercegovačko društvo, koja proizlazi iz mogućnosti povratka njenih džihadista. Kako se i Rusija uključuje u borbu protiv Islamske države, napadi na džihadiste biće sve teži i postepeno će proizvoditi bežaniju „internacionalnih boraca“. Pritom, Amerikanci odlično znaju kako se uništavaju određene organizacije, tako da će već na prvom koraku preseći izvore finansiranja Islamske države.

Što njihova ugroženost bude veća, a prihodi manji, to će sve veći broj ovdašnjih mudžahedina napuštati Islamsku državu i vraćati se kućama. Ne treba da nas iznenadi ako „naši“ borci kućama povedu i svoje ratne drugove iz drugih zemalja. U BiH već pune dve decenije funkcionišu modeli naturalizovanja mudžahedina. Takvi se ovde brzo požene, steknu djecu i imovinu, i ostvare trajni boravak ili čak državljanstvo. Nedvosmisleno se pokazalo da bošnjački politički vrh podržava takve oblike naturalizacije.

ISLAMSKA DRŽAVA ZAPADNI BALKAN
Dolazimo do krajnje bezobzirnosti zapadnoevropske političke elite. Danas je gotovo „zaboravljena“ činjenica da su evropski NATO jastrebovi, zajedno sa SAD, rušili stabilne režime Iraka, Libije, Sirije… Time su proizvodili haos i konflikte, pa u konačnici i fenomen Islamske države. Zapad je upravo proizveo tri miliona izbeglica na prostoru zahvaćenom režiranim konfliktom. Danas se zapadnoevropska društa predstavljaju kao dobročinitelji spram izbeglica koje su sami stvorili, i to samo kako bi opljačkali njihove prirodne resurse. Pritom, mora se razdvojiti „medijska slika“ (manipulacija) od stvarne spremnosti vodećih zemalja EU da podnesu teret zbrinjavanja izbeglica.

izbeglicemadjarska02Brojni indikatori ukazuju da je upravo Zapadni Balkan izabran kao prostor „zbrinjavanja“ izbeglica. Mađarska je svoje dvorište ogradila. U bliskoj budućnosti možemo nešto slično očekivati na hrvatskoj granici. Desetine hiljada izbeglica ostaće zaglavljene na teritoriji Srbije i BiH. Tada će uslediti spin kako je za „evropski put“ ovih zemalja dobro da privremeno prime i smeste izbeglice. Uslediće finansijska i svaka druga pomoć EU i bogatih arapskih zemalja, a mi ćemo dobiti nekoliko desetina (moguće i stotina) hiljada novih sugrađana.

Na to najbolje ukazuje način na koji EU sprečava dalje priticanje migranata. Ne postoje ni naznake sprečavanja na najjužnijoj tački EU, odnosno na grčko-turskoj granici. Ukoliko se EU namerava braniti od migranata, onda bi logično bilo da to čini sa grčke teritorije. Ali ništa slično se ne čini. Migranti se puštaju na prostor Zapadnog Balkana, a sprečavanje se izvodi na granicama Mađarske i Hrvatske (uskoro). Treba biti krajnje naivan i verovati da se sve to događa slučajno ili usled nesnalaženja institucija EU. Evropa će svoju „humanost“ ispoljiti na teretu Zapadnog Balkana, upravo onako kako to čini već dve i po decenije.

Na kraju, važno je otvoriti pitanje šta će se dogoditi sa borcima Islamske države? Može se očekivati da će oni u narednom periodu u značajnom broju napuštati konfliktna područja. To se pre svega odnosi na „naše“ balkanske borce. Na tom planu Evropa će pokazati svoje pravo lice. Konkretno, institucije EU potegnuće pitanja zagarantovanih „ljudskih prava“ džihadista, i od nas tražiti da ih primimo. Za Zapad je mnogo jednostavnije rešenje vraćanje džihadista kućama, nego da s njima i dalje ratuju na prostoru za koji su zainteresovani. Interes SAD i EU je da što brže i jeftinije zaposednu bliskoistočna izvorišta prirodnog gasa, što podrazumeva eliminaciju mudžahedina sa tog prostora. Mnogo jednostavnije, brže i isplativije je takvima omogućiti povratak kućama, nego se sa njima naganjati oko postrojenja za eksploataciju.

Politika
Pratite nas na YouTube-u