MITROPOLIT AMFILOHIJE: VLAST PRAVI DUBINSKI RASCEP U CRNOJ GORI

NATO želi da se budućnost Crne Gore stvara na podelama i mržnji Mitropolit crnogorsko-primorski...

NATO želi da se budućnost Crne Gore stvara na podelama i mržnji

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je u intervjuu za „Dan” da bi jedan od doprinosa Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) bio da pomognemo evropskim narodima da se NATO rasformira.

Komentarišući Nacrt zakona o slobodi veroispovesti, Mitropolit je ocenio da političari, izgleda, žele da Crkvu učlane u Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Amfilohije je ponovio da nikad nije krio da je za učlanjenje Crne Gore u EU i da je protiv NATO.

– U isto vrijeme kada se Evropa ujedinjuje, NATO želi da se budućnost Crne Gore stvara na podjelama i mržnji. Slobodarska Crna Gora treba da bude šrafić u totalitarnoj militarističkoj organizaciji. Postoji dubinska duhovna kriza koja je zahvatila Evropu i čitav svijet. Zabranjuju Crkvi da se bavi politikom. U jednoj podgoričkoj školi djeci se dijele leci sekte sajentologa, totalitarne sekte koja je zabranjena u Njemačkoj. Ministarstvo prosvjete je izdalo zvanično odobrenje da se to ne tiče religije, već morala. Kao da može postojati moral bez vjere.

Sva se ta shvatanja sabiraju u taj Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti. Određene strukture ovoga društva vrše nasilje, pokušavaju da otimaju crkve, stvaraju dubinski rascjep i to se prihvata ovim zakonom. Tome smo, nažalost, skloni od vremena Svetog Petra, zelenaša i bjelaša, četnika i partizana. Nastojanje onih koji danas rukovode Crnom Gorom je produbljivanje raskola. Budućnost se gradi na bratoubilaštvu. Te rane se još više produbljuju, a misle da čine službu Crnoj Gori i crnogorstvu. Ako su ti dubinski raskoli koji presijecaju svaku porodicu u Crnoj Gori budućnost, onda stvarno ne znam šta je opasnije od toga za Crnu Goru, njenu budućnost i dostojanstvo – istakao je mitropolit Amfilohije.

Osvrćući se na skandal koji je izazvao Miraš Dedeić iz tzv. CPC, kada je u Kotoru uoči javne rasparve o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti udario ženu, mitropolit Amfilohije je rekao da je bio u sličnim situacijama na Kosovu i Cetinju, ali da ni u ludilu to sebi ne bi dopustio.

„Kako je moguće da neko ko sebe zove sveštenikom to radi? On je, nažalost, uvijek bio u funkciji nekog drugog. Nije tajna da ga je Udba pripremala da bude vikarni sveštenik Mitropolita (Danila Dajkovića, prim. aut.) i da ga on nije prihvatio, da je bio Srbin do 1995. Carigradska patrijaršija ga je isključila iz Crkve i anatemisala. Eto na kome oni grade crkvu u Crnoj Gori. Zašto samo njega na javnoj raspravi u Podgorici čuvaju četiri policajca. Kukala mu majka! Bog mu dao pokajanja”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da političari imaju pravo da se prilagođavaju trenutnom opredjeljenju svoje , ali „Crkva nije ustanova koja danas jeste, sjutra nije”. Poručio je da tačno zna u čijem kabinetu je pisan Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti i ko ga je pisao.

– Javna rasprava je produžena. Ubijeđen sam da zakon neće moći da se donese ove godine. Vidim da postoji jedno pozitivnije iskustvo. Suočili su se sa nečim ozbiljnim. Crkva nije neozbiljna. U Evropi postoji kooperativna odvojenost crkve od države. Zna se da je taj zakon pisan ranije kao pokušaj da se Crkva pretvori u državnu religiju jedne minorne partije i njene ideologije, izjavio je Mitropolit.

Pozitivno ocjenjujući stav funkcionera Bošnjačke stranke Sulja Mustafića, reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića i Kotorske biskupije, mitropolit Amfilohije je naglasio da naziv „vjerska zajednica” ne odgovara crkvama u Crnoj Gori.

– Suljo Mustafić je sa punim pravom rekao, i ja to javno podržavam, da ovdje ne može biti govora o slobodi vjeroispovijesti već o slobodi vjere. Vjera je iskonsko ljudsko pravo i ovdje postoje vjere. Neka ga Alah blagoslovi za tu njegovu mudru izjavu. I reis Fejzić i Mustafić podržavaju ono što mi podržavamo. Crkva to ime nosi preko 2.000 godina i niko nema pravo da je neko pretvara u vjersku zajednicu, kaže Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao za „Dan” da zabrinjava činjenica da su nacrt zakona pisali ateisti koji su do juče obogotvoravali Tita i partiju, a sada obogotvoruju državu.

– Granice su sad božanstvo. Problem je što su zakon pisali partijski ideološki kadrovi, kako bi partija postala Prokrustovska postelja za Crkvu. Sjetim se pokojnog gradonačelnika Podgorice Zorana Kneževića koji me je pitao: „Kako bi bilo, Vladiko, da vas učlanimo u DPS?”. Ja sam mu rekao da je za mene uska Vaseljena, a kamoli jedna partija i da ja pripadam cjelini Božijeg bića. Izgleda da političari sada hoće da Crkvu učlane u DPS, upozorio je Mitropolit.

On smatra da je to ideološko nasleđe koje se sada na novi način manifestuje s obzirom da je Crna Gora vratila svoju nezavisnost.

– Sada treba na sve moguće načine to utvrditi. Optuživati Crkvu da ona negira crnogorske vrijednosti, identitet, mogu samo zlonamjerni ljudi i oni koji prije svega ne znaju šta je Crkva, rekao je Amfilohije.

Mitropolit je dodao da se u Nacrtu zakona prepoznaju djelovi iz Statuta KPJ u kome se Crkvi zabranjuje bavljenje politikom.

„Ono što sam rekao nakon priznanja Kosova, te riječi nijesam povukao ni danas. To je najsramniji čin u istoriji za Crnu Goru. Dobro je što je to u intervjuima pomenuo gospodin Marković. Sam priznaje da je u tom trenutku 80 odsto crnogorskih građana bilo protiv priznanja nezavisnog Kosova. Sad se ljute da ja ne prihvatam projekte Crne Gore. Ja prihvatam Crnu Goru jer su moji preci vojvoda Mina Radulov i knez Raško Ivanov Morački ugradili sebe u temelje Crne Gore. Oni su prisajedinili Moraču i Rovca Crnoj Gori, ali Crnoj Gori Svetog Petra Cetinjskog. Traže, po Nacrtu, da Mitropolija crnogorsko-primorska ima sjedište u Crnoj Gori. Zašto su se onda odrekli Pećke patrijaršije i Dečana. Dali ga onome koji je terorizmom – i domaćim i međunarodnim – odvojio žilu kucavicu moje Crkve i mog bića?!”, pitao je Mitropolit crnogorsko primorski.

Izvor Fakti, 20. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u