ŽIVADIN JOVANOVIĆ: AMERIČKI DAR EVROPI

Tako se Evropi vratilo verno višegodišnje služenje američkim interesima Velika seoba naroda sa Bliskog...

Tako se Evropi vratilo verno višegodišnje služenje američkim interesima

Velika seoba naroda sa Bliskog istoka i iz Afrike najbolji je mogući dar Amerike za Evropu, koja je zaslužila taj poklon svojom velikom višegodišnjom odanošću.

Migrantska kriza posledica je globalne američke intervencionističke politike koju je Evropa podržavala i u njoj svesrdno učestvovala od 1999. godine i agresije na SR Jugoslaviju pa do destabilizacije Srednjeg i Bliskog istoka i intervencija u Libiji, Maliju i u nizu afričkih država.

Ne bi bilo moguće da dođe do velikog talasa izbeglica da nije bilo američkih intervencija u Avganistanu, Iraku, Siriji, Jemenu, Libiji, ili da nije bilo „arapskog proleća“.

Evropa se sada našla u vanrednom stanju i već više meseci ne može da razmatra pitanja sopstvenog napretka, razvoja niti svoje budućnosti. Tako joj se vratilo verno višegodišnje služenje američkim interesima.

Teško je sada prognozirati da li će sve ovo da utiče na promenu evropske politike. Sigurno je, međutim, da se Evropa pokazala kao izuzetno nekompetentna da se nosi sa aktuelnim američkim poklonom. Ona ne može da se zaštiti ni bodljikavim žicama ni cementnim zidovima od poplave migranata.

Evropa tretira celu situaciju površinski, kao da štricka korov umesto da ga saseče u korenu. Nikako da se seti da su koreni egzodusa upravo u tim bliskoistočnim i afričkim državama i da tamo moraju da ponude socijalno-ekonomski model koji će da zaustavi seobu.

Ako Evropa ne bude videla tu suštinu, može se desiti da je ove godine preplavi milion i po migranata, a sledeće godine i do pet-šest miliona novih. Zaprepašćujuće je koliko Evropa ne vidi dalje od žica i ograda i ne može da izađe iz kučina u koje je upala.

Autor je predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih

Izvor Novosti, 19. septembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u