SRBIJA NAPADNUTA, HRVATSKA VODI TRGOVINSKI RAT

Vučićevo pismo EU – Hrvatska ugrožava nacionalne i ekonomske interese Srbije – Ljajić: Pogoršalo...

Vučićevo pismo EU – Hrvatska ugrožava nacionalne i ekonomske interese Srbije – Ljajić: Pogoršalo se stanje na granici Srbije i Hrvatske zbog blokade

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju, ocenivši da je Srbija „napadnuta”.

„Ako žele sukobe, nema nikakvih problema”, rekao je Dačić i naglasio da, ukoliko neko misli da Srbija neće da uvede mere, da se ne igra sa Srbijom.

„Imamo spremne mere, ali smo ih odložili”, rekao je Dačić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink i dodao „imamo sva prava da zaštitimo našu državu, našu ekonomiju”.

Ministar je dodao i da je Srbija suočena sa ultimatumom i da su zemlje „zbog ovoga ratovale u prošlosti”, ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe.

Srbija je odložila početak primene kontramera, što je naišlo na pozitivnu reakciju kod evropskih partnera, istakao je Dačić.

Dačić je ocenio da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja da provocira Srbiju, što ne doprinosi njihovom rešavanju.

Milanović je, naime, rekao da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske, jer bi to bile mere protiv EU, a Dačić kaže da je Hrvatska nasuprot Evrope suspendovala S SP i jednostrano uvela mere protiv Srbije, onemogućila Srbiji normalan saobraćaj, protok robe i kapitala i ljudi, što su osnovne tekovine EU i da je prekršila evropske konvencije.

Sporazum o graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske ne predviđa mogućnost zatvaranja bilo kog graničnog prelaza za saobraćaj, istakao je Dačić.

„Mislio sam da će posle jučerašnjeg razgovora sa premijerom Vučićem, Hrvatska krenuti putem traženja određenog rešenja, ali ne vidim da su izvukli određene pouke iz svega toga”, ocenio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je najavio da će danas obaviti razgovore sa kolegama iz Rumunije, Bugarske i ostalih zemalja, koje želi da upozna o onome što se dešava.

„Mi smo svima već rekli šta je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima”, ocenio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podsetio da je ovo nezabeležen slučaj od Drugog svetskog rata i da je jedino za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila zatvorena granica.

On je dodao da „smo svi žrtve unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj”, jer se pripremaju izbori u toj zemlji i da je za sve bolje da se dođe do rešenja, da ne dolazi do daljeg komplikovanja ove situacije.

Na pitanje da li bi se Srbija saglasila da primi natrag izbeglice koje bi joj vratile evropske zemlje, ministar je odgovorio „apsolutno ne” i upitao „zašto bi mi bili žrtve apsolutne nesposobnosti EU”.

VUČIĆEVO PISMO EU: HRVATSKA UGROŽAVA NACIONALNE I EKONOMSKE INTERESE SRBIJE
Premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo evropskim zvaničnima u kojem im je potvrdio spremnost Srbije da održi otvoreni dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima migrantske krize i skrenuo pažnju da je Hrvatska „agresivnim i neprihvatljivim” merama drastično pogodila nacionalne i vitalne ekonomske interese Srbije, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost.

„Upućujem vam pismo kako bih vam ponovo skrenuo pažnju na situaciju na Zapadnom Balkanu, u kojoj je naš sused, Republika Hrvatska, država članica Evropske unije, zatvorila granične prelaze za protok robe iz Republike Srbije, zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, naveo je premijer.

Agresivnim i neprihvatljivim merama, ističe se u pismu premijera, Hrvatska je drastično pogodila naše nacionalne i vitalne ekonomske interese, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost, imajući u vidu celokupan kontekst procesa regionalnog pomirenja, kao i otvorena i nerešena pitanja, koja još uvek postoje u našim bilateralnim odnosima, naveo je premijer.

„Na osnovu mog nedavnog razgovora sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske gospodinom Zoranom Milanovićem, želeo bih da ponovo potvrdim spremnost Republike Srbije da održi otvoren dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima za migrantsku krizu”, navodi se dalje u pismu.

Vučić je ukazao da jednostrana odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja nikako nema veze sa rešavanjem evropske migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što direktno nanosi štetu ekonomskoj saradnji Srbije sa Evropskom unijom.

„Dok Vlada Srbije ulaže napore, i ljudske i finansijske, da otvori prihvatne centre, jedna država članica Evropske unije jednostrano nam zatvara granicu za sve ekonomske aktivnosti, uključujući i prevoz robe”, istakao je Vučić.

U situaciji migrantske krize koja se pogoršava svakog dana na zapadnobalkanskoj ruti, u kojoj Srbija reaguje na najozbiljniji, ljudski i odgovoran način zasnovan na evropskim vrednostima, zamolio bih vas da pozovete Republiku Hrvatsku, kao zvaničnu državu članicu Evropske unije, da konačno počne tako i da se ponaša, navodi premijer dalje u pismu.

„Kao što sigurno znate, Srbija nije uvela nikakve slične mere prema bilo kojoj od susednih država, bilo da je zemlja kandidat ili članica obavezna da poštuje Dablinske propise, bilo da je zemlja kandidat koja mora da poštuje obaveze koje proizilaze iz aranžmana vizne liberalizacije. Naprotiv, Srbija je sama snosila sve troškove migrantske krize, bez bilateralne finansijske podrške ili finansijske podrške Evropske unije. Troškovi za registraciju migranata i nabavku hrane iznosili su 20.000 evra dnevno tokom protekla četiri meseca. Ukupni troškovi su daleko veći, dok su operativni za samo jedan prihvatni centar procenjeni na pola miliona evra mesečno, naveo je Vučić.

Ocenivši da je reč o jednostranoj odluci bez presedana Republike Hrvatske da zatvori granice za teretni saobraćaj, Vučić je istakao da ona predstavlja direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Republike Srbije.

Jednostrano zatvaranje granice je, kaže, u suprotnosti sa ciljevima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju definisanim u članu 1. ovog Sporazuma, a posebno u suprotnosti sa ciljem doprinosa političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj stabilnosti u Srbiji, kao i stabilizaciji u regionu.

„Otvaranje granica i uspostavljanje ekonomskih odnosa na Zapadnom Balkanu je najopipljiviji oblik saradnje, obično daleko razvijeniji nego politički odnosi na Zapadnom Balkanu. Želeli bismo da istaknemo da je ekonomska saradnja ono što je pokretalo proces pomirenja u Zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Podizanje ograda i zatvaranje granica negira samu nit pomirenja i proces evropskih integracija na kontinentu”, istakao je premijer.

On dalje kaže, da osim kršenja ciljeva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Republika Hrvatska svojom jednostranom odlukom krši nekoliko drugih važnih članova ovog Sporazuma, kao što je član 36, koji predviđa da nikakve nove naplate, koje imaju ekvivalentan efekat, neće biti uvođene u trgovini između Unije i Srbije.

Zatvaranje granica predstavila krajnju kvantitativnu restrikciju, istakao je premijer Vučić.

„Svesni da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u članu 45. omogućava zabranu uvoza, izvoza ili robe u tranzitu, opravdano po osnovi javne bezbednosti, moramo da istaknemo da on, takođe, predviđa da te zabrane ili ograničenja ne predstavljaju sredstva arbitražne diskriminacije ili prikrivene restrikcije po trgovinsku razmenu između ugovornih strana. Smatramo da zatvaranje granica za teretni saobraćaj predstavlja disproporcionalno i diskriminativno ograničenje, koje ne služi kontroli migracije. Ovo Srbiju dodatno stavlja u težak položaj, imajući na umu da dve trećina ukupnog srpskog izvoza ide ovom rutom”, istakao je Vučić.

Potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju su, podsetio je, takođe, obavezane članom 129, u kome piše da bi ugovorne strane trebalo da konsultuju jedna drugu pre donošenja odluka poput ove, i da u izboru mera prioritet mora da ima ona koja najmanje ometa funkcionisanje ovog Sporazuma. Zatvaranje granica bez konsultacija sa Srbijom predstavlja veoma zabrinjavajući spoljnopolitički čin.

Osim toga, dodao je, ovaj jednostrani čin negira celokupan Protokol 4 o tranzitu, a naročito njegov član 11, koji ima za cilj da omogući slobodan tranzit između ugovornih strana.

Podsetili bismo vas da je Evropska komisija procenila da Republika Srbija bez ikakvih problema primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da se uvek konsultovala sa Evropskom komisijom pre donošenja odluka koje se tiču primene Sporazuma, ponašajući se kao iskrena strana Sporazuma i pouzdan partner Evropske unije, naveo je premijer.

Srbija se, istakao je, uvek pridržavala svojih međunarodnih obaveza i potpisanih sporazuma.

„Smatramo da je jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije i procesa evropskih integracija odgovornost i poštovanje preuzetih obaveza. Zbog toga je Srbija konkurisala za članstvo u Evropsku uniju, deleći te vrednosti. Srbija od najviših predstavnika institucija Evropske unije traži da podsete države članice da je praksa jednostranog kršenja Sporazuma neprihvatljiva i predstavlja njegovo flagrantno kršenje”, ukazao je Vučić u pismu evropskim zvaničnicima.

Istakao je i da je Srbija sa ekonomske strane već pretrpela ogromne štete prouzrokovane poplavama, u iznosu do 1.7 milijardi evra u 2014. godini.

„Imajući za cilj fiskalnu konsolidaciju, Vlada Republike Srbije je preduzela veoma ozbiljne socijalne mere, poput smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, kao i reforme javnog sektora, sa snažnim akcentom na reorganizaciji i smanjenju radnih mesta u javnom sektoru. Rezultate fiskalne konsolidacije pohvalila je i Evropska komisija, i nedavno misija Međunarodnog monetarnog fonda tokom svoje uspešne revizije finansijskog aranžmana, koji Srbija ima sa Fondom”, naveo je premijer.

Dalji negativni uticaj, ukazao je, može proisteći iz neekonomskih barijera za ulazak koje Hrvatska podiže. To ne samo da može da poveća ekonomski pritisak na Srbiju, već i da nanese štetu ukupnim naporima usmerenim ka unapređenju regionalne ekonomske slike, upozorio je premijer.

Vučić je istakao i da poslednja najava koja dolazi iz Republike Hrvatske sigurno ne doprinosi predvidljivosti, koja je od suštinskog značaja za razvoj ekonomskih i dobrosusedskih odnosa.

„Od početka pristupnih pregovora Srbija je posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa svim susedima, što nije pozdravljeno od strane svih njenih suseda. Kao iskren partner Evropske unije i kao zemlja kandidat, ne želimo da verujemo da će Evropska unija dozvoliti jednoj od svojih država članica da uključi celu Evropsku uniju u kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i nanese štetu ekonomskim odnosima između Evropske unije i Srbije”, naveo je Vučić.

Izrazivši nadu da će mere koje su uvedene Srbiji biti ukinute u što kraćem roku, kako bismo izbegli primenu recipročnih mera, premijer je još jednom glasio ličnu spremnost i posvećenost rešavanju svih pitanja sa susedima Srbije putem političkog dijaloga, bez ekonomske štete po bilo koju stranu.

Nada se, kako je rekao, i da je moguće izbeći svaku sličnu meru u budućnosti.

„Istovremeno, kao buduća članica Evropske unije, nadamo se da ćemo učestvovati u sveobuhvatnom evropskom rešenju za migrantsku krizu, koja nas sve pogađa”, navodi se u pismu premijera Vučića.

Predsednik Vlade Srbije je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prelaza od Hrvatske, uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Beograd, 23. septembar 2015. godine

Ljajić: Pogoršalo se stanje na granici Srbije i Hrvatske zbog blokade
Situacija na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom danas je pogoršala zbog potpunog obustavljanja putničkog i teretnog saobraćaja i protesta kamiondžija, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

„Mi činimo sve što možemo da se dođe do rešenja, ali izjave iz Hrvatske nisu ohrabrujuće”, rekao je Ljajić novinarima u Beogradu na konferenciji o informacionoj bezbednosti.

Ljajić je naglasio da će šteta biti neprocenjiva za obe strane, ako se blokada nastavi.

Ministar je istakao da očekuje od EU da se aktivno uključi i doprinese rešenju spora, jer je Hrvatska članica EU.

„Ovaj problem se sam od sebe neće rešiti. EU mora da izvrši pritisak na svoju članicu (Hrvatsku) jer je ugrožen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (EU) sa Srbijom”, rekao je Ljajić.

On je podsetio da je Privredna komora Hrvatska u utorak zatražila od svoje vlade da deblokira granični prelaz jer hiljade hrvatskih privrednika sarađuje sa privrednicima u Srbiji i procenila da dnevno trpe štetu od milion evra.

Ambasador SAD u Srbiju Majkl Kirbi je rekao novinarima na istom skupu da je trgovinski problem Srbije i Hrvatske deo izbegličke krize i istakao da prvo treba rešiti probleme u zemljama odakle izbeglice dolaze, jer je to jedini način da se kriza prevaziđe.

Hrvatska je u ponedeljak zatvorila granicu sa Srbijom za teretni saobraćaj zbog čega su se stvorile kilometarske kolone kamiona na granici, a za putnički saobraćaj otvoren je samo prelaz Šid.

Vučić: Nije mi do duhovitosti, već odgovornosti i ozbiljnosti
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na opasku premijera Hrvatske Zorana Milanovića „Šaraj, brate, malo” lako dati i duhovitiji odgovor, ali da mu u ovakom trenutku nije do duhovitosti, već do ozbiljnosti i odgovornosti.

„Borimo se i radimo sve da se kriza prevaziđe, ćutimo i radimo. Zato pozivam na razum, ozbiljnosti i odgovornost”, rekao je Vučić u Senti i dodao: Nije mi do šala, smeha niti bilo čega drugog, već sam veoma zabrinut i zato sam pisao pisma celu noć u težnji da dobijem razuman odgovor od EU”, rekao je Vučić.

Ponovio je da EU treba da objasni o čemu se radi i da li je zatvaranje granica nečija planirana ideja ili je ona došla iz unutrašnjih potreba.

„Evropski komesar Johanes Han dolazi u petak. Čekam da vidim šta će da kaže, šta je to što je Srbija pogrešila”, rekao je Vučić i dodao da je razočaran pomalo reakcijom naših ljudi, koji, kako je rekao, ne vide šta je sve vlada uradila za zemlju i kritikuju je i kad ništa loše nije učinjeno.

Kako kaže, to više govori o tim ljudima, a građani to vide i znaju ko su oni koji se bore samo za svoje fotelje zbog čega i imaju toliko malu podršku.

Sijarto: Bolje da Milanović manje napada, sistem im se raspao
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je danas da bi hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i vladi u Zagrebu bilo bolje da su se manje bavili napadima na Mađarsku i ostale susedne zemlje, jer se, kako je naveo, sistem te države za migranate možda ne bi raspao za 24 sata.

Odbacivši „s indignacijom” napade hrvatskog premijera Sijarto je poručio da „Milanović govori o šou programima”, a da se životima ljudi ne može na taj način govoriti.

„U protekle dve nedelje Mađarska je izložena nezasluženim kritikama i napadima, a često je Hrvatska na čelu tih napada. Očito je da svoje dragoceno vreme hrvatski premijer koristi da bi bez razloga kritikovao mađarsku i Srbiju”, rekao je Sijarto i ocenio da je to neprimereno i nezasluženo, jer, kako je naveo, Mađarska je primila 230.000 izbeglica i većinu registrovala, a hrvatski se sistem u međuvremenu raspao za 24 sata.

„Kada bi se hrvatska vlada manje bavila napadima na Mađarsku i ostale susedne zemlje, možda bi njihov sistem izdržao čak dva dana”, izjavio je Sijarto u Senti gde je zajedno s premijerom Aleksandrom Vučićem pustio u rad fabriku „Tisza Automotive”.

Sijarto je rekao da Mađarska brine o izbeglicama i poručio da će i dalje poštovati evropske propise bez obzira na napade iz susedstva.

Izvor Agencije / Politika, 23. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u