LEŠINARENjE SE ISPLATI ILI KAKO ZARADITI NA UKRAJINSKOJ KRIZI

PETAR ISKENDEROV Poljaci proizvode novi oklopni transporter „specijalizovan“ za zaštitu Istočnoevropljana od poznate „ruske...

PETAR ISKENDEROV

Poljaci proizvode novi oklopni transporter „specijalizovan“ za zaštitu Istočnoevropljana od poznate „ruske pretnje“

Sadašnja ukrajinska kriza, do koje je došlo u organizaciji Zapada, ima jednu važnu karakteristiku koja se u senci mnogobrojnih ocena i komentara često zaboravlja. Dok se u Ukrajini i na čitavom prostoru Istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza najveće zemlje Zapada igraju svojih globalnih geopolitičkih igara, njihovi manje uticajni partneri nemaju ništa protiv da situaciju iskoriste za sticanje elementarne finansijske koristi. U nizu tih država posebno je aktivna Poljska. Uz pratnju sopstvenih gromoglasnih izjava o vernosti „demokratiji“, „evropskim vrednostima“ i regionalnoj saradnji, vlast iz Varšave žuri da digne višemilionski ulog i da baš lepo zaradi preko leđa svojih suseda, zahvaljujući drugim članicama Višegradske grupe – ne samo Slovačkoj i Mađarskoj već i Rumuniji i Litvaniji.

Plan, genijalan i po jednostavnosti i po rentabilnosti, poljsko ministarstvo za odbranu napravilo je zajedno sa nacionalnom državnom kompanijom Polish Armaments Group (PGYZ). Njime je predviđena razrada i proizvodnja novog oklopnog transportera – amfibije, koji bi služio za zaštitu Istočnoevropljana od odavno poznate „ruske pretnje“.

ZARADIĆE I NEMCI
Svakako, projekat neće biti rađen samo poljskim snagama. U njemu će učestvovati nemačka kompanija Rheinmetall iz Diseldorfa, poznata po projektima iz vojne oblasti. Za početak, plan predviđa proizvodnju 200 transportera, a poljsko ministarstvo odbrane procenjuje da će sredstva za to iznositi bar 300 miliona evra.

Iznos uopšte nije mali, te se postavlja pitanje – šta je to Poljake nateralo da prihvate tako ozbiljne troškove? Argumentacija Varšave se svodi se na potrebu da se odgovori „na sve veću vojnu aktivnost Rusije u Istočnoj Evropi“ u kontekstu ukrajinske krize.

poljskatransporter03Naravno, u tenkovski sukob Rusije i Poljske može da poveruje samo neko ko nastavlja delovanje Džemsa Forestera, ludog ministra odbrane SAD iz posleratnog vremena, koji je, uz uzvik „Dolaze Rusi“, izbacio stršljena kroz prozor. Ali ne treba da žurimo tako što ćemo poljsku vojsku optužiti za paranoju. Stvar je mnogo jednostavnija. Zbog himere o ratu sa Rusijom neče plaćati Poljaci, već Slovaci, Mađari, Rumuni i Litvanci, i to duplo. Prvi put u stadijumu proizvodnje pomenutih oklopnih transportera, a drugi – kad ih sami budu kupovali.

I tako – prva etapa u finansijskoj kombinatorici ministarstva odbrane Poljske sastoji se u sledećem: zemljama Centralne i Istočne Evrope nudi se da formiraju regionalni fond za zajednički rad u oblasti bezbednosti. Njegov zadatak bi se zaključivao u akumuliranju državnih i privatnih sredstava za obnovu naoružanja nacionalnih armija pod parolom da za rusku „vojnu pretnju“ mora da se organizuje odgovarajući otpor.

A, kad se sredstva sakupe, „veliki kombinatori“ iz Varšave će preći na drugu etapu. Svim zemljama koje će biti članice Fonda – a to su već pominjane Slovačka, Mađarska, Rumunija i Litvanija – biće ponuđeno da kupe transportere koji su proizvedeni njihovim sopstvenim novcem. Zašto da kupe? Kako bi zamenili BRDM-2, oklopne transportere koje one već imaju u svom naoružanju i koji potpuno odgovaraju ne samo njihovim nacionalnim interesima već i početnim zahtevima NATO. Kao rezultat takvog dvostrukog plaćanja robe – prvo da bi se ona proizvela, pa zatim da bi se kupila, regionalni susedi Poljske će dobiti skupu poljsko-nemačku neverovatnu opremu, sa kojom jednostavno neće imati protiv koga da se bore.

PET ZEMALjA ĆE UĆI U UKRAJINU
Ni Nemci neće biti na gubitku. Dobit minhenske kompanije KMW, koja proizvodi tenkove, u 2014. godini pala je sa 790 miliona evra u 2013. na 750 miliona evra, i sad se tamo nadaju da će na istočnoevropskim strahovima baš lepo zaraditi. „Nemački proizvođači naoružanja mogu da zarade na povećanju broja međunarodnih kriznih regiona“, u vezi s tim konstatuju nemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A predstavnik koncerna Rheinmetall otvoreno izjavljuje da je ukrajinska kriza „politički gurnula napred“ odbrambenu industriju, ali, istina, on pri tom nije precizirao protiv koga to nameravaju da se bore nemački i poljski tenkovi i oklopni transporteri. Ipak, tamo je već izračunato da će narudžbine iz Istočne Evrope omogućiti koncernu da u 2015. godini od prodaje vojne tehnike zaradi 2,4 milijarde evra.

Međutim, istina je da Slovaci, Rumuni i Mađari mogu da dobiju i potencijalnog protivnika. To su ukrajinski nacionalisti, koji se ne obaziru na prava svoje plemenske braće iz zapadnih delova zemlje. Bivši rukovodilac ukrajinske Obaveštajne službe za inostranstvo Nikolaj Malomuž već je upozorio Kijev da, ukoliko dođe do zaoštravanja konflikta u Ukrajini, najmanje pet zemalja će biti spremno da svoje jedinice uvede na njenu teritoriju.

poljskatransporter02Prema njegovim rečima, sve te zemlje-susedi imaju teritorijalne zahteve prema Ukrajini i pri prvoj mogućnosti će to pitanje postaviti na dnevni red. „Pet zemalja je imalo i strateške i političke interese i teritorijalne zahteve prema Ukrajini. Planovi postoje i danas. Ako se u Ukrajini situacija iskomplikuje, nekoliko susednih zemalja je spremno da, bez obzira na povod, štiti svoju teritoriju, stanovništvo i tako dalje – da uđe na našu teritoriju“, izjavio je Malomuž.

Ipak je verovatnije da slični konflikti ne predstavljaju onu varijantu na koju se misli u Varšavi kad se susedima predlaže da se naoružaju. Uostalom, kad za jednu robu (koja baš i nije neophodna), dobiješ duplu količinu novca, u tom slučaju poljsko-ukrajinsko bratstvo može i da se zaboravi. Zato što novac, kako je to rečeno još mnogo pre poljskog ministarstva odbrane, „ne zaudara“.

Fond strateške kulture

Svet
Pratite nas na YouTube-u