PATRIK BJUKENEN: POSLE AJZENHAUERA AMERIKA JE OKRENULA LEĐA HRIŠĆANSTVU

SAD i Katolička crkva pobedile SSSR, a sada ustupaju mesto ruskom pravoslavlju Tokom 50-ztih...

SAD i Katolička crkva pobedile SSSR, a sada ustupaju mesto ruskom pravoslavlju

Tokom 50-ztih godina prošlog veka postojala su dva stuba svetskog antikomunističkog pokreta – Dvajt Dejvid Ajzenhauer u Americi i poglavar Rimsko-katoličke crkve Papa Pije XII. Tokom 80-tih, poslednje decenije Hladnog rata, zamenili su ih Ronald Regan i papa Jovan Pavle II.

Kada je Francisko ovih dana stigao u Vašington, verovatno je primetio da se naša zemlja razlikuje od Amerike iz vremena Ajzenhauera ili Regana. U Americi 2015. dominiraju homoseksualizam, abortusi i istopolni brakovi – sramni prestupi za pedesete i smrtni grehovi u katehezi Pija XII postali su ustavna prava. Te vrednosti određuju politiku Baraka Obame, a naši činovnici brane ta uverenja u UN.

Evo šta mi propovedamo svetu. Ono što su Amerikanci ranije nazivali padom i dekadencijom, Obamine SAD nazivaju progresom. I usred tog pira glasno proslavljaju pobede naš potpredsednik katolik Džo Bajden, a zajedno s njim i lider Demokratske partije Nensi Pelosi.

Posle Ajzenhauerovog odlaska, hrišćanstvo i vera su otrgnuti iz američkog društvenog života. Biblija, molitva, hrišćanska umetnost, knjige i simboli zabranjeni su u državnim školama, kao što su bili zabranjeni na Kubi kada je Fidel Kastro došao na vlast. Naša vera ne može da se predaje našoj deci. Amerika je – danas drugačija zemlja, mi smo svetovna i posthrišćanska nacija koja se nalazi na putu odbacivanja vere.

Ironijom sudbine, Vladimir Putin nastoji da obnovi pravoslavlje kao osnovu morala i prava u Rusiji. A u The Wall Street Journal već čitamo da Si Đinping pokušava da drugove ponovo vrati pod okrilje konfučijanstva. Svet se promenio. Čini se da svaka civilizacija priznaje da je vera neophodna Zapadu koji je izgubio veru i umire.

Naslov u članku The New York Times retorički postavlja pitanje: „Gube li zapadne vrednosti svoju vladavinu?“. Autor teksta, Stiven Erlanger piše: „U svom odustajanju od zapadnih liberalnih vrednosti – seksualne ravnopravnosti i izbora – konzervativna Rusija nalazi dodirne tačke sa verskim učenjima islama, Vatikana, protestanata i ortodoksnih Jevreja“.

Ipak, to što Erlanger pripisuje „konzervativnoj Rusiji“, to je već bilo u Americi, ali 1955, a nema ga sada. Postavlja se pitanje: menja li se moral istine?

Eto, svetovna Amerika, koja se oslobađa od hrišćanstva, sada propoveda novo jevanđelje u svetu, govori: liberalna demokratija je spas za čovečanstvo. Katolička crkva se takođe suočava sa sve većom krizom morala. U vreme Pija XII i Jovana Pavla II, Crkva je učila da su deset zapovesti i Propoved na Gori večni.

Ova dvojica papa takođe su učili da je brak neraskidiv, da je homoseksualnost neprirodna i amoralna, da je abortus ubistvo nevinog nerođenog deteta. Bez obzira na to, unutar Vatikana redovno se održavaju rasprave o tome šta da se promeni u Crkvi da postane privlačna za one koji su odbacili veru.

Tokom poslednje dve godine u Vatikanu se dešava moralna pometnja. Znači li sve ovo da Amerika i Katolička crkva – pošto su pobedile u ideološkom ratu sa SSSR koji je trajao 70 godina – sada doživljavaju poraz i raskol?

Da, znači, i mi sada naše mesto ustupamo Rusiji.

Prevela Ksenija Trajković
Izvor Fakti, 26. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u