ZAVRŠEN PRVI DEO PROTESTA PROTIV ĐUKANOVIĆA

Nema razilaženja dok vlada ne padne Oficijelni dio sinoć započetog protesta koje pred palamentom...

Nema razilaženja dok vlada ne padne

Oficijelni dio sinoć započetog protesta koje pred palamentom Crne Gore organizuje Demokratski front završen je porukom da neće biti razilaženja do ispunjenja zahtjeva za raspuštanje aktuelne i formiranje prelazne vade koja bi pripremila prve fer i slobodne izbore.

Pred više hiljada okupljenih predsjednik Radničke partije i član predsjedništva DF Janko Vučinić optužio je premijera za izdaju i mafijaško udruživanje, najavljujući obaranje Vlade. Naglasio je da građani Crne Gore ne žele da žive u državi kojom vlada mafija.

„Želimo da CG bude država socijalne pravde i zajednička kuća svih nas, što se može obezbijediti isključivo kroz fer i slobodne izbore“ – kazao je Vučinić.

Vojo Vuletić, predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida rada, poručio je da je u minulih četvrt vijeka ubijeno mnogo fabrika, te da su radnici ojađeni, kako je rekao, mafijaškom i dželatskom privatizacijom.

„Samo se Đukanović, njegova uža i šira familija i njihove sluge baškare u blagu otetom od građana“. Došlo je vrijeme da im kažemo – dosta ste nas krali, hoćemo slobodnu Crnu Goru, a ne Crnu Goru u posjedu Mila Đukanovića. Ovaj režim nas je doveo u bijedu i poniženje. Iako su zaslužili bandere, neka im pravda sudi, a naš cilj je prelazna vlada koja može obezbijediti fer i slobodne ljude. Zato pozivam Đukanovića da se povuče i omogući da demokratija zaživi i počne da stasava u Crnoj Gori“ – kazao je Vuletić.

Član predsjedništva DF Predrag Bulatović, kazao je da potpuna sloboda Crne Gore počinje večeras. „Bio sam na mnogo protestnih skupova. Ima nas večeras više nego dovoljno da ostvarimo cilj.Nakon referendumskih ovo je najveći ikada održan skup u Crnoj Gori“ – istakao je Bulatović.

Član predsjedništva DF Branko Radulović, koji je najavljen kao funkcioner koji će ostati do ispunjenja zahtjeva pred parlamentom, istakao je da je „uz nas narod koji ne ljubi i ne voli lance“.

„Naši sinovi i kćeri neće da budu robovi djeci mafijaša koji vladaju Crnom Gorom. Svako ko ima čast, obraz i petlju je sa nama. Lažu da se sloboda može ostvariti samo u zatočenoj skupštini, sve smo pokušali, ovo je put koji vodi ka slobodi“ – istakao je Radulović, burno prekidan aplauzima i uzvicima podrške.

Prisutnima se obratio i Milan Knežević:

„Gradonačelnik Podgorice je razmontirao padeže, a onda i klupe u parku. Ovdje su i Crnogorci i Srbi i Albanci, ujedinio nas je lopovluk Đukanovića“, rekao je Knežević, a masa je na poziv predsjednika DNP-a skandirala „Gotov je, gotov je“.

Lider PzP i član predsjedništva Demokratskog fronta kazao je da se narod opet ujedinio poslije mnogo godina.

„Ovo je lopovski režim. Došlo je vrijeme da se izborimo za fer i poštene izbore, bez političke korupcije, svađa i pritisaka.Ko nije na protestu nije opozicija“ – kazao je Medojević, pozdravljajući prisustvo nezavisnih poslanika i predstavnika SNP-a skupu, i pozivajući ih ujedno da i narednih dana budu na istom mjestu, do ispunjenja zahtjeva. Medojević je pozvao sve koji su istinski opozicionari da se pridruže građanima koji ostaju pred parlamentom.

Predsjednik Nove srpske demokratije i član predsjedništva DF-a Andrija Mandićje poručio da neće biti nikakvog rušenja, nikakvog nasilja i da nema paravojnih formacija kojima je vlast nedjeljama zastrašivala građane .

„Naš cilj je obaranje aktuelne vlade i izbor prelazne koja treba da pripremi uslove za prve fer izbore. Kazao je da 27 godina traje krađa. Sloboda se osvaja, pokazaćemo upornost.Ostajemo ovdje. Načeli smo režim, svaki saveznik je dobrodošao.“, rekao je Mandić.

Demokratski front je poslao zahtjeve kojima traži fomiranje prelazne Vlade koje je iznioStrahinja Bulajić.

„Prvi zahtjev je ostavka Vlade i formiranje prelazne Vlade. Drugi zahtjev je potpuna implementacija izbornih zakona. Ostajemo na platou do ispunjenja zahtjeva. Ne pristajemo na ucjene i polovična rješenja“, kazao je Bulajić.

Protestu su prisustvovali i politički predstavnici Bošnjaka, predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, poslanica te partije Snežana Jonica, kao i nezavisni poslanici Novica Stanić, Mladen Bojanić i Obrad Gojković.

Tekst zahtjeva DF prenosimo integralno:

Mi, Demokratski front Crne Gore,

Vođeni većinskom voljom građana Crne Gore za izgradnjom pravnog i demokratskog političkog sistema, vraćanjem povjerenja u izborni proces i izlaskom iz duboke političke, ekonomske, socijalne i moralne krize,

Riješeni da kroz proteste pružimo odlučan demokratski otpor višedecenijskom pravnom nasilju, nepravdi, omalovažavanju i krađi još jednih izbora,

Sa ovog veličanstvnog narodnog protesta upućujemo sljedeće zahtjeve:

1.1. Pad aktuelne Vlade kao neophodan preduslov za formiranje nove Prelazne, koja bi bila sastavljena od postojećih parlamentarnih subjekata, sa ograničenim mandatom, u cilju stvaranja uslova za održavanje poštenih i demokratskih izbora;

1.2. Potpuna implementacija izbornog zakonodavstva (elektronska identifikacija birača, prečišćen birački spisak), kontrola svih državnih resursa i službi bezbjednosti, kao i ravnopravan tretman na Javnom servisu, kako bi se otklonio svaki vid moguće zloupotrebe i prekrajanja izborne volje, što je bio slučaj u dosadašnjim izbornim procesima.

Demokratska opozicija i slobodni građani Crne Gore, koristeći ovaj provjereni i dokazano uspješni metod vaninstitucionalne borbe, koji je dao pozitivne rezultate u svim državama gdje je primijenjen, odlučili su da ostanu na ovom platou do ispunjenja postavljenog cilja i neće pristati na bilo kakve ucjene i polovična rješenja povodom naših legitimnih zahjteva.

Zato još jednom pozivamo i lidere opozicionih subjekata da preispitaju odluku o neučestvovanju na protestima i da nam se, kao što su to već uradili njihovi članovi i simpatizeri, pridruže u odlučnoj demokratskoj borbi za održavanje prvih slobodnih izbora.

Javni poziv upućujemo i koalicionim partnerima DPS da raskinu politički savez sa tom partijom i pridruže se narodu Crne Gore u realizaciji našeg cilja.

Odbrana demokratskih vrijednosti je moralna obaveza i odgovornost svih nas, jer: Sloboda traži ljude!

Iskazujući spremnost da istraje u ovoj borbi, Demokratski front ove zahtjeve upućuje:

1. Predsjedniku Skupštine Crne Gore;
2. Predsjedniku Vlade Crne Gore;
3. Predsjednicima parlamentarnih partija i stranaka;

U Podgorici, 27. septembra 2015. godine

Demokratski front

Izvor IN4S, 27 septembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u