A ŠTA AKO IZBEGLICE IPAK OSTANU KOD NAS?

NENAD KECMANOVIĆ Muslimani izbeglice nisu Bošnjacima bliski kao Turci, ali islam ih više približava...

NENAD KECMANOVIĆ

Muslimani izbeglice nisu Bošnjacima bliski kao Turci, ali islam ih više približava nego što ih nacionalnost razdvaja

Od početka izbjegličke krize u Evropi, u ovdašnjim medijima ponavlja se procjena kako će i sljedeći talas mimoići BiH. Tačno je da ti mučenici ne bježe samo od rata nego traže i sigurno mjesto za život, pristojan stalni smještaj, dobro plaćen posao, jasnu perspektivu za svoju djecu. Sve ono što, kako vjeruju, nudi tek razvijeni dio EU, ali ne i njegova periferija, a pogotovo balkansko predvorje.

Međutim, odbačen na granicama Mađarske i Hrvatske i loše primljen u Bugarskoj i Rumuniji, dio izbjeglica neće moći ni naprijed na Zapad ni nazad na Orijent. Zatečeni u gostoljubivoj Srbiji, mnogi će na dugoročnom čekanju ili trajno tu i ostati. A, prema zvaničnoj evidenciji, već ih je 600 zatražilo i dobilo azil. Teško je vjerovati da se taj broj neće popeti na desetine ili čak stotine hiljada, a potom u neizvjesnom procentu preliti u BiH. To što zasad u tranzitu prema EU zaobilaze BiH, kao i Kosovo, ništa ne znači.

Stihijski, ili prema ažurnim informacijama, ili po nekim spoljnim uputama, izbjeglički talasi mijenjaju putanju kretanja. Iz Srbije u Republiku Srpsku mogli bi doći po liniji specijalnih veza i mekih granica te spoljnih instrukcija, ali sigurno je da će ipak spontano birati FBiH po liniji istovjerništva sa stanovništvom u kantonima sa bošnjačkom većinom.

Sirijci, Iračani, Libijci, a pogotovo Avganistanci, nisu Bošnjacima blizu kao Turci, ali poznato je da islam te narode mnogo više približava nego što ih nacionalnost razdvaja. Islamska kultura i arhitektura, hiljade džamija, ramazani i bajrami, jelovnik i način svakodnevnog života biće tim ljudima, granicama zaustavljenim na pola puta, pored Sandžaka, najprirodniji ambijent.

Gostoprimstvu domaćina doprinijeće i stare prijateljske i porodične veze uspostavljene u periodu Titovog Pokreta nesvrstanih, kada su arapski studenti bili preplavili Sarajevski univerzitet, a mladi Gadafi, stari Asad i dr. redovno pohodili Sarajevo i Begovu džamiju. Danas su tu i šeici iz Emirata, odnosno njihovi lokalni posrednici, koji su, kako informiše sarajevska štampa, izvršili pravu invaziju na najatraktivnije lokacije u bošnjačkom dijelu Bosne. Za one izbjeglice kojima se, i pored svega, ne svidi da trajno ostanu, ostaje duga granica koja FBiH dijeli od Hrvatske i EU.

Idilu, međutim, kvare zapadne bezbjednosne procjene, prema kojima je bar svaki stoti izbjeglica kamuflirani terorista iz neke od brojnih frakcija Al Kaide, Islamske države, Muslimanske braće i sl., a privremeno utočišta mogu naći i u Maoči i Bočinji. Ekonomske, demografske, socijalne i pogotovo političke procjene, međutim, zapadne službe izgleda interesuju. Ali i može se procijeniti da će veći priliv muslimanskih izbjeglica u Federaciji zaoštriti populacioni, nacionalni, vjerski, kulturni, pa samim tim i politički debalans između kantona i županija, te, s jedne strane, dati novi polet inicijativama za obnovu Herceg-Bosne, a, sa druge, ojačati snage za centralizaciju BiH i u zaplet uvući i Republiku Srpsku.

begovadzamija03Na pitanje šta će Srbija sa neizvjesnim brojem Sirijaca, Iračana, Libijaca i dr. koji će na dugoročnom čekanju trajno ostati gdje su se zatekli, a šta će tek s onima koji će po ugovoru o readmisiji biti vraćeni na Surčinski aerodrom, u beogradskim medijima čulo se mnoštvo zanimljivih odgovora. Nezvanično, rečeno je svašta: da se na izbjeglicama dobro zarađuje (taksisti, restorani, hosteli, željeznica, itd), da će izbjeglice oživjeti opustjelo srpsko selo, obnoviti poljoprivredu, podići priraštaj, ojačati multikulturalizam i sl., ali još ništa ozbiljnije, konkretnije i zvanično.

Šta o tome misle u Srpskoj, „Herceg-Bosni“ i bošnjačkom dijelu Federacije, ništa se ne čuje. Izgleda da svi vjeruju da su izbjeglice obaviještene da ni proces unutrašnjih migracija još nije završen te da će i dalje zaobilaziti BiH. Ali, šta ćemo ako ne bude tako?

Pres RS

Politika
Pratite nas na YouTube-u