JAKOB AUGŠTAJN: DžUDO ILI PUTIN JE PONOVO NADMUDRIO ZAPAD

Putin je u Ujedinjenim nacijama izložio svoj plan za Siriju. A svi znamo da...

Putin je u Ujedinjenim nacijama izložio svoj plan za Siriju. A svi znamo da ne možete dobiti i jare i pare

Džudo na japanskom znači nežni put. Ali kada Vladimir Putin, džudista iz Kremlja, u Siriji stacionira svoju malu armiju – 28 borbenih aviona tipa Su-24, Su-25 i Su-30, 15 vojnih helikoptera modela Mi-8 i Mi-24, 9 tenkova T-90 i 2.000 vojnika – to ne izgleda ni nežno ni spretno. Ali u stvari jeste. Putin je ponovo nadmudrio zapad.

Okončati sirijski građanski rat, zaustaviti islamiste i priliv izbeglica – zapad je po svim ovim tačkama doživeo neuspeh. Da li će Rusija preuzeti taj posao? Za nas bi to bilo idealno, jer bismo time Rusiji, osim ratnih operacija prebacili i teška moralna pitanja. Obama i Merkel bi trebalo da nazovu Moskvu i kažu hvala.

Putin je već jednom dokazao svoju umešnost u vezi sa Sirijom. Septembra 2013. je nadigrao zapad, ali mu je istovremeno i pomogao. Svega nekoliko sati pre glasanja u američkom kongresu o vojnom udaru na Siriju, predložio je da Asadov režim uništi svo hemijsko naoružanje pod nadzorom međunarodnih posmatrača. Tako je i bilo. Asad je spasen, a SAD pošteđene riskante odluke.

Sada bi Putin mogao da ponovi svoj trik. Zapadu je preko potrebna pomoć Kremlja. Pentagon je u maju počeo da obučava sirijske pobunjenike za borbu protiv Islamske države. Plan je bio da se formira vojska od 5.000 boraca, za šta je odvojeno 500 miliona dolara. Do sada je obuku završilo 54 sirijska pobunjenika. Kada su nedavno jednog američkog generala pitali koliko je njih spremno za akcije na terenu, on je odgovorio: „Relativno mali broj. Možda njih četiri ili pet“. Vladimire care!

Baat režim bi trebalo da nestane, a ISIS zajedno s njim – ali državna struktura i institucije moraju da prežive? To je nerelano. Vreme je da zapad preispita svoje ciljeve. Da li smo zaboravili Libiju? „Budućnost je mračna“, izjavio je Peter Šol-Latur posle Gadafijeve smrti. Strahovao je od nove Somaliju i bio u pravu.

Ako oslabite Asada jačate Islamsku državu i obratno. Ako se borite protiv oboje, stvarate haos. Koliko god to bilo neprijatno, Asad (za sada) mora da ostane. Uteha je to što kad ode, neće otići još samo jedan ubica već i prijatelj Rusije i Irana. Zapad na ovo mora da pristane. Putin je u Ujedinjenim nacijama izložio svoj plan za Siriju. A svi znamo da ne možete dobiti i jare i pare.

Preveo Miroslav Marković
Izvor Spiegel / Peščanik, 29. 09. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u