NOVI UDAR NA SRBIJU: KOSOVSKO POGLAVLjE GORE OD AHTISARIJEVOG PLANA

Naši izvori nam prenose da su, praktično, u taj predlog dokumenta ugrađene sve one...

Naši izvori nam prenose da su, praktično, u taj predlog dokumenta ugrađene sve one zamke koje je Beograd teškom mukom uspevao da izbegne tokom briselskog dijaloga

Prema saznanjima „Novosti“, tekst nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35, koji je u sredu u Briselu uručen Marku Đuriću, šefu Kancelarije za KiM, ima 49 tačaka, od kojih većina nije statusno neutralna, već direktno vodi ka priznavanju kosovske nezavisnosti!

Naši izvori nam prenose da su, praktično, u taj predlog dokumenta ugrađene sve one zamke koje je Beograd teškom mukom uspevao da izbegne tokom briselskog dijaloga. Naročito je nepovoljan po Srbiju deo koji se odnosi na energetski sistem na KiM, jer se praktično traži da bude predat Prištini.

Posredno priznavanje Kosova, koje nam „nude“ nizom konkretnih rešenja, trebalo bi da se „kruniše“ potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Jedan deo zemalja EU insistira da taj sporazum bude između dve države ili da se već sada kao krajnji cilj normalizacije odnosa označi priznavanje Kosova i njegov ulazak u UN.

Kako nam tvrde izvori iz vrha EU, sporni papir piše se u kabinetu komesara za proširenje Johanesa Hana, a zatim će preko Saveta EU biti poslat svim članicama na usaglašavanje. Pre nego što zauzmu svoj stav ili iznesu primedbe i sugestije, one mogu da se konsultuju sa Srbijom, što ostavlja prostor Beogradu da dođe do povoljnijeg teksta. Konačan tekst moraju da aminuju sve članice.

Zasad se još ne zna da li će za otvaranje poglavlja 35 postojati merila (tzv. benčmark), i koja tačno, a pretpostavka je da bi to mogla biti primena nekih od već postignutih sporazuma sa Prištinom ili čak sklapanje nekog novog.

Izvor Novosti, 09. oktobar 2015.

Brisel hoće više od priznavanja Kosova!
Zahtevi iz nacrta pregovaračke platforme za „kosovsko poglavlje“ 35, koja se sprema u Briselu, gori su nego da nam traže da formalno priznamo Kosovo! Sve ono što Priština nije postigla dijalogom sada pokušava da uradi na ovaj način, kao, na primer, da nam otme „Gazivode“. Nadam se da se o ovom groznom papiru neće ni raspravljati, odnosno da on i neće biti zvanični predlog.

Ove upozoravajuće poruke, da su pred Srbijom ponovo teški dani i da će se o namerama vrha EU više znati nakon razgovora sa evropskom šeficom Federikom Mogerini, u četvrtak je uputio premijer Aleksandar Vučić, neposredno posle susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom.

On je čak ostavio otvorenom mogućnost da do zakazane runde dijaloga u Briselu 13. oktobra uopšte i ne dođe, ukoliko se bude nastavilo s pokušajima da se u pregovaračku platformu za poglavlja 35 ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova.

– Otvaranje poglavlja 35, koje se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom, za Srbiju će biti problem i videćemo kako će teći razgovori o tome.

Hamond je pohvalio napore Srbije i Vučića u normalizaciji odnosa sa Prištinom i izneo očekivanje da se taj trend nastavi.

Poglavlja
Dok Srbija, prema rečima premijera, očekuje da se poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, i 35 otvore do kraja godine, a 23 i 24 početkom 2016, Hamond je izneo nešto drugačije viđenje voznog reda naših integracija:

– Nadam se da će bar jedno poglavlje biti otvoreno do kraja godine. Srbija je postigla istinski napredak na putu ka EU, a Velika Britanija će nastaviti da vas podržava u tom procesu.

Hamond je podvukao da Srbija u regionu ima važnu ulogu lidera, ne samo u dijalogu sa Prištinom, već i šire, posebno u BiH:

– Predložen referendum u RS je u suprotnosti sa napredovanjem BiH ka EU. Podžravamo uticaj Srbije u tome, pošto ne želimo da se referendum sprovede – rekao je Hamond.

Izbori
Premijer Vučić je ponovio da je neminovno da se u narednih nekoliko meseci održe izbori u Vojvodini, a spekulacije da će 16. oktobra raspustiti svoj kabinet i raspisati vanredne parlamentarne izbore nazvao je „glupostima“.

– Tog dana imam pametnija posla – rekao je Vučić.

Na sve glasnije zahteve koji stižu iz Vojvodine za stvaranje nove republike, premijer je uzvratio da građani Srbije koji žive u pokrajini mogu da budu mirni, jer „od tih suludih i besmislenih ideja nema ništa“:

– Na pokrajinskim izborima videće se ko javno, a ko tajno podržava ideju separatizma. Takvi neće imati šansu na izborima, ni u Vojvodini, ni u drugom delu Srbije.

Vetroparkovi
Na priču o vetroparkovima neće biti stavljena tačka sve dok se ne utvrdi da li je neko zaista tražio novac ili je neko drugi lagao, rekao je Vučić, a onima koji insistiraju na vetroparkovima poručio je da građanima kažu da će dvostruko više plaćati struju iz tih izvora nego iz konvencionalnih, a sve da bi investitori zarađivali:

– Što više to odložimo, a moraćemo jednom da prihvatimo jer je to uslov EU, to je čist sevap za našu zemlju. Znate li kakve su pritiske vršili kad sam naredio da se smanji fid-in tarifa sa 9,5 na 9,2 evrocenti po kilovat-času, što je danas gotovo dvostruko više od aktuelne cene struje – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se predstavnici DS hvale da su oni odmah prihvatili realizaciju investicija u vetroparkove i upitao: „Ko je od vas primio pare da to prihvatite odmah?“

Pajtić
Vučić je odgovorio i na pitanje da prokomentariše izjavu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da su „nebeske razmere Vučićeve bahatosti“:

– I Pajtić danas živi u mnogo boljoj i uređenijoj zemlji nego što je bila pre dve i tri godne. Dok god budem imao podršku građana da vodim Vladu, to ću da radim. Kad ne budem imao, neće mi biti potrebni ni Mišković ni bodljikava žica da me vezuju za fotelju.

– Možda je bahatost u tome što nisam išao na Brione 20 dana, nego sam se borio ovde kako da kažem „dobrodošli“ makar posle 20 godina onima koje nismo dočekali kako treba u vreme „Oluje“.

Igra velikih oko članstva Prištine
Hamond je u četvrtak u Beogradu rekao da će Britanija podržati članstvo Kosova u Unesku, uz argument da će Priština tako imati dodatne obaveze da zaštiti srpsku kulturnu baštinu. Vučić je na to uzvratio:

– I Hamonda sam upozorio na sve pogubne posledice takve odluke. To je velika i krupna igra koja je u toku i u kojoj pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese i odbranimo Srbiju, iako brojke nisu na našoj strani.

Priština je u sredu uputila pismo delegacijama zemalja članica Uneska, u kome traži podršku za učlanjenje Kosova, a zauzvrat obećava da „Kosovo neće promeniti nijedan propis o kulturnom nasleđu, bez konsultacije sa SPC“. Lideri kosovskih Albanaca u pismu tvrde i da će SPC biti omogućeno da ima specijalne veze sa Srbijom, kao i da će za obnovu srpskih svetinja izdvojiti još dva miliona dolara. Prema tvrdnjama izvora iz Prištine, autor pisma je Dimitris Moskopulos, bivši šef grčke kancelarije za veze na KiM, koji je sada strani savetnik Vlade Kosova o religijskom i kulturnom nasleđu.

Izvor Novosti, 08. oktobar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u