PUTINOMANIJA ZAHVATILA IRAK

„Hvala Putinu što me je ubedio da ostanem u Iraku“, kaže taksista Ali el...

„Hvala Putinu što me je ubedio da ostanem u Iraku“, kaže taksista Ali el Ramahi, „hadži Putin je bolji od (Baraka) Huseina Obame“

Pošto su ruski vazdušni udari bili veoma uspešni u borbi protiv Islamske države u Siriji, mnogi Iračani dovode u pitanje američki angažman na Bliskom istoku.

„Čekao sam da se Rusija umeša u borbu protiv ID“, kaže Muhamed Karim Nihaja, slikar iz Bagdada za francusku agenciju AFP.

„Oni postižu rezultate. SAD i njeni saveznici bombarduju već godinu dana i nisu postigli ništa.“

Nihaja radi na završnim potezima portreta Vladimira Putina. On nije jedini. Putinomanija je zahvatila dobar deo stanovnika Iraka.

„Trebalo bi da Putinu dodelimo sirijsko i iračko državljanstvo, zato što nas voli više nego što nas vole naši političari“, kaže za AFP student iz Nadžafa Muhamed el Bahadli.

„Muslimani nas bombarduju zato što smo Rafidi (termin koji ID koristi za šiite)“, kaže Saaf Abdulah, vlasnik prodavnice.

„U međuvremenu Putin, pravoslavac, brani nas. Možda je on u stvari šiit, samo mi to ne znamo“, kaže Abdulah.

Ruski predsednik postao je i neka vrsta poznate ličnosti na iračkim društvenim mrežama, jer su se pronele glasine da je poreklom sa Bliskog istoka.

Glasine se odnose na to da mu je otac bio irački bakalin, specijalizovan za trgovinu smokvama, na arapskom „tin“. Zbog toga je postao Abu Tin. Abu Tin se, posle Drugog svetskog rata preselio u SSSR, gde se oženio plavokosom Ruskinjom, a sina nazvao Abdulamir. Ime Vladimira Putina je, dakle rusifikovana verzija imena Abdulamira Abu Tina.

„Hvala Putinu što me je ubedio da ostanem u Iraku“, kaže taksista Ali el Ramahi, „hadži Putin je bolji od (Baraka) Huseina Obame.“

U sredu je irački Komitet za odbranu i bezbednost nagovestio da postoji mogućnost da od Rusije zatraži podršku u borbi protiv ID, rekao je predsednik tog komiteta Hakim Zamli.

Rusija nije odgovorila na ove zahteve, s obzirom da još nije dobila zvaničan zahtev iračke Vlade.

Izvor Sputnjik, 09. 10. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u