DARKO TANASKOVIĆ: IMA NADE U UNESKU

Nismo sasvim bez šansi, posebno kada je reč o Generalnoj konferenciji, gde je potrebna...

Nismo sasvim bez šansi, posebno kada je reč o Generalnoj konferenciji, gde je potrebna dvotrećinska većina

Izvršni savet Uneska sutra će u Parizu odlučiti da li će u dnevni red uvrstiti i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, a ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković ocenio je da Srbija nema razloga za prevelik optimizam, ali i da nije sasvim bez šansi.

„Jasno da nemamo razloga za preveliki optizam zato što je sistem glasanja u Unesku čudan, ne uzimaju se u konačnom skoru glasovi uzdržanih kojih će verovatno biti mnogo. U samom sastavu Izvršnog saveta koji ima 58 članica, njih 32 su priznale Kosovo, pa se logično može smatrati da će glasati u prilog ovom zahtevu“, rekao je Tanasković za Radio Beograd.

Prema njegovim rečima, uoči sutrašnjeg zasedanja, u zgradi Uneska danas postoji „grozničava aktivnost“, odvija se veliki broj konsultacija na bilateralnom i mulitinacionalnom novou.

„Svi u Srbiji su maksimalno angažovani protiv još jedne skadalozne odluke međunarodne zajednice, a da li će to biti dovoljno, pitanje je“, kazao on.

Tanasković je rekao da se otvara prostor za pronalaženje trećeg puta za reševanje ove situacije, jer postoje mnoge države kojima je nelagodno da se opredele između za i protiv, a čiji broj stalno raste.

„Imamo mnogo prijatelja i zemalja koje smatraju da ne treba da se napravi ovakav presedan, ima ih mnogo, to su Kina, Rusija, Indija, Brazil, Argentina, Indonezija, koje čine gotovo polovinu čovečanstva, pa ima pomeranja koja bi mogla da ishoduju pozitivnim rezultatom“, naveo je Tanasković.

On je naveo da Srbija ima tri vrste argumenata, i to pravne, političke i kulturne.

Prema njegovim reči, pravna argumentacija je da Kosovo nije država, već teritorija pod patronatom Ujedinjenih nacija, ali taj argument, kako je naveo, ne važi za države koje su priznale Kosovo.

„Za politički argument ima najviše sluha, a to je da se vodi dijalog između Beograda i Prištine i da situacija ne bi trebala da se politizuje ovakvim pitanjima koje nisu prethodno rešena na bilateralnom planu“, kazao je Tanasković.

Kada je u pitanju kulturi i morali aspekt, on je naveo da će Srbija isticati da njeno kulturno nasleđe „ne treba prepustiti onima koji su ga čak i lično uništavali“.

„Nismo sasvim bez šansi posebno kada je reč o Generalnoj konferenciji gde je potrebna dvotrećinska većina“, ocenio je ambasador Srbije pri Unesku.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko 43. je tačka preliminarnog dnevnog reda. Zahtev je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju pripremljenog dokumenta se navodi da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da „Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima“.

Generalna konferencija Uneska biće održana od 3. do 18. novembra. Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica, a zaseda svake druge godine. Svaka zemlja članica ima jedan glas.

Izvor Beta, 11. oktobar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u