ŽIVOJIN RAKOČEVIĆ: AKO KOSOVO UĐE U UNESKO, SRBIJA TREBA DA IZAĐE

Zamislite Stojana Novakovića da 1914. godine kaže: „Sa elementima dostojanstva prihvatimo austrougarski ultimatum“ Kontakt...

Zamislite Stojana Novakovića da 1914. godine kaže: „Sa elementima dostojanstva prihvatimo austrougarski ultimatum“

Kontakt Plus radio je istraživao kako reaguju Srbi sa Kosova i Metohije na izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju, kao i kakve posledice može izazvati prijem Kosova u UNESKO. Pisci, novinari, političari, kao i predstavnici SPC,govore za RKP o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, o nedavnim izjavama vezanim za status Kosova i Metohije, mogućim rešenjima, kao i o eventualnim posledicama prijema Kosova u UNESKO.

Komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića, pisac i analitičar sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević kaže da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali i da svako ima i odgovornost i svest da ono što radi, radi i za instituciju, istoriju i budućnost institucija na čijem čelu se nalazi, što gospodin Kostić očito nema.

„Zamislite Stojana Novakovića da 1914. godine kaže „Sa elementima dostojanstva prihvatimo austrougarski ultimatum“, ili recimo njegovog naslednika Aleksandra Belića da recimo 6. aprila 1941.godine kaže: „Sa izvesnim elementima dostojanstva prihvatićemo bombardovanje Narodne biblioteke Srbije“. Ova Kostićeva izjava je potpuna katastrofa. Postoje dva razloga za to, ili čovek živi u potpunom neznanju, odvojen od života ili je na njega izvršen veliki politički pritisak da se ovo uradi. Sa koje strane, to meni nije poznato, ali liči na to. Što se tiče same rečenice da sa elementima dostojanstva treba napustiti Kosovo i Metohiju, to je rečenica koju ni u najgorim kafanskim raspravama nećete čuti, to je rečenica možda za nekakvog predsednika kućnog saveta ako i on može i ima petlju da je izgovori. Svako ima pravo na lično mišljenje, a svako ima i odgovornost da ono što radi , radi i za instituciju, istoriju i budućnost institucija na čijem čelu se nalazi. Ovaj čovek nema takvu svest“, istakao je Rakočević.

Na mogućnost da Kosovo postane članica UNESKO, Rakočević kaže da onda nema potrebe ni da Srbija ostane u ovoj organizaciji, kao i da će članstvom Kosova u ovoj organizaciji Srbija doživeti treći katastrofalni poraz u 21. veku.

„Srbija nema potrebe da ukoliko Kosovo uđe u UNESKO bude u UNESKO. To jednostavno nema smisla, jer ono najvažnije što je naše, biće Kosovo. I nema smisla da postoje dve Srbije ili dva Kosova u UNESKO. Ukoliko Kosovo, ovakvo kakvo jeste uđe u UNESKO, mi ćemo doživeti treći katastrofani poraz u 21.veku. Prvi je odvajanje Crne Gore, drugi je samoproglašenje Kosova i priznavanje te tvorevine od strane zapadnih sila. To je veoma teška situacija koja će fatalno uticati na naš odnos prema kulturološkom, duhovnom i državnom identitetu, jer time nam se nedvosmisleno potvrđuje da mi ne možemo da se staramo o svom duhovnom i kulturnom blagu“, zaključuje Rakočević.

Igumanija manastira Sokolica mati Makarija kaže da bi ulazak Kosova u UNESKO bio apsurdan, a ne može ni da shvati da predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ima smelosti da kaže da je Kosovo i Metohija izgubljeno, jer takve izjave demorališu narod.

“Ja jednostvano ne mogu da shvatim da čovek takve kategorije, predsednik Akademije, kaže da smo de facto i de jure izgubili Kosovo. Kosovo ćemo izgubiti kada mi sami priznamo nezavisnost Kosova. Ja se nadam da će predsednik i premijer Srbije ispitati mogućnost njegovog daljeg opstanka na čelu naše Akademije nauka. SANU je naša najveća naučna ustanova te vrste i, ako predsednik te Akademije de facto i de jure vidi da je izgubljeno Kosovo, onda to jako demorališe naš narod. Mi smo još davno na referendumu rekli „ne“ Evropskoj uniji, Kosovo i Metohija –„da“. Mi se moramo boriti i za neulazak Kosova u UNESKO jer to bi tek bio najveći apsurd na ovom svetu“, istakla je igumanija.

Novinar i književnik Predrag Radonjić, koji je autor TV serijala “Čuvari baštine”, koji govori o crkvama i manastirima na Kosovu, tvrdi da je država Srbija još 2013. godine bila upozorena da će do ovoga doći i smatra da je “diplomatska ofanziva” Srbije, koja pokušava da spreči prijem Kosova u UNESKO, zakasnela i da su veoma male šase da Kosovo ne postane članica ove organizacije.

“Ako se desi prijem Kosova u UNESKO, ako državni vrh Srbije nastavi sprovođenje Briselskog sporazuma, ako nastavi kontakte sa onima koji su nam oteli najvrednije dragulje naše nacionalne kulturne i državne baštine, to znači da smo mi prodali Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju zarad maglovitih evrointegracija i da smo mi na takav način i priznali Kosovo. To će svakako i dalje biti vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, ali će biti deo kosovske kulturne baštine, i deca će ovde na Kosovu i u Albaniji, a vrlo brzo i u svetu učiti o Dečanima kao o kosovskoj kulturnoj baštini. Za mene je to činjenica koja je nepodnošljiva”, ističe Radonjić.

Reagujući na izjavu predsednika SANU Vladete Kostića da je jedina politička mudrost na koji način, „sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje de facto i de jure nije više u našim rukama” i da to neko ovom narodu mora da kaže, Radonjić ističe da ovu izjavu doživljava kao pripremu terena za “izjavu nekog ozbiljnijeg političara koji će nastupiti sa nekom sličnom pričom”.

Slično misli i nekadašnji poslanik DSS u Skupštini Srbije i lider kosovskih Srba Marko Jakšić, koji kaže da ova izjava predsednika SANU predstavlja “probni balon”, kao i da se retko gde u svetu može čuti nešto tako, posebno od predsednika glavne instutucije za kulturu i nauku.

„Mislim da ćete teško gde naći takav primer u svetu. Normalna stvar je da je ova izjava probni balon. Postavlja se pitanje načina na koji je on uopšte došao na tu funkciju, ono što se zna je da je on uz pomoć stranih ambasada, stigao do pozicije predsednika SANU. Ono što je zanimljivo je da je gospodin Kostić istovremeno predsednik SANU i direktor Neurološke klinike u Beogradu, što su veoma odgovorne funkcije da bi neko mogao da ih istovremeno obavlja na odgovoran način”, rekao je Jakšić.

Govoreći o prijemu Kosova u članstvo UNESKO, Jakšić kaže da će se to verovatno desiti, kao i da je kasno da se sada vlast u Srbiji jako čudi što je Kosovo na putu da postane član te organizacija, zaboravljajući da su se po Briselskom sporazumu obavezali da neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne institucije.

„Mislim da ne možete nešto jednostavno da potpišete, pa da posle budete protiv toga. Srbija se obavezala da neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne institucije, i ovo što nam se danas dešava je posledica tih potpisa i odluka”, zaključuje Jakšić.

Izvor Radio Kontakt Plus, 19. oktobar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u