MIODRAG LEKIĆ: DRAMATIČNO STANjE U CRNOJ GORI, EU DA POSREDUJE

Jedini put jeste ozbiljan dijalog između tehničke vlade i po mogućnosti udružene opozicije uz...

Jedini put jeste ozbiljan dijalog između tehničke vlade i po mogućnosti udružene opozicije uz adekvatno učešće predstavnika EU

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je da nije došao na Kolegijum predsjednika Skupštine koji je bio zakazan za danas u podne i poručio da je neophodno pokrenuti pravi dijalog „adekvatan dramatičnom stanju u zemlji.“

Ranko Krivokapić zakazao je, podsjetimo, proširenu sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, nakon sinoćnjeg organizovanog napada policije na demonstrante pred parlamentom.

„Poziv na jutrošnji sastanak skupštinskog kolegijuma na navodni dijalog između poslanika sa već viđenim političkim profilima i nesposobnostima demokratskog mišljenja i odluka jeste sasvim deplasiran. Takav sastanak u Skupštini nekoliko sati nakon teških i mučnih scena sinoć ispred iste skupštine – zapravo ima i cinične dimnezije. Iznad svega on je simuliranje suštinskog dijaloga i privid akcije u jednom dramatičnom trenutku zemlje. Zato neću prisustvovati današnjem kolegijumu, zahvaljujući se predsjedniku skupštine na pozivu“, navodi Lekić.

Lekić je poručio da je svima jasno da je „pored duboke političko ekonomske krize, javno nekontrolisanog vrha vlasti, nastavaka političke korupcije pa i u uslovima hapšenja kriminalnih grupa sa članskim kartama vladajuće partije – zemlja je doživjela institucionalni slom.“

„Naime, vlada je tehnička, skupština paralisana, a već duže bez legitimnog i državno prisutnog predsjednika. Jedini put izlaska iz teškog stanja jeste započinjanje ozbiljnog dijaloga između tehničke vlade i javno odgovornih predstavnika, po mogućnosti udružene opozicije. Takav dijalog bi trebalo da se odvija, uz adekvatno učešće predstavnika Evropske unije“ – ističe lider Demosa.

Sve to, kako je rekao, tim prije što je Evropska unija jedino nesporno, izvjesno većinsko opredijeljenje građana Crne Gore na planu međunarodnih integracija, na osnovu čega je crnogorska država legitimno već prenijela dio svoje državne suverenosti.

„Tražim od predsjednika skupštine da se primjerno dramatičnom trenutku zemlje, umjesto jalovih sastanaka kolegijuma, uključi u dijalog između tehničke vlade, opozicije i predstavnika EU. Da bi ovaj jedino mogući demokratski put izlaska iz duboke, sve riskantnije krize imao izgleda na uspijeh, građani Crne Gore očekuju korisnu i dobronamjernu ulogu međunarodnih faktora. Uvažavajući strane pozicije, pa i interese, očekujemo da se sa međunarodnog nivoa ne nasjeda na dominantnu kartu ovdašnje vlasti koja ogromnom propagandom, sada već u baroknoj fazi o značaju pozivnice za NATO nastoji da produbi podijele u zemlji i prikrije nepostojanje reformi, konstituisanje pravne i demokratske države“, zaključuje Lekić.

Izvor IN4S, 25. oktobar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u