ALEKSEJ PUŠKOV: NAPADOM NA RUSIJU ĐUKANOVIĆ SE PRAVDA PRED ZAPADOM

Znatan deo stanovništva Crne Gore je protiv ulaska u NATO i to je poruka...

Znatan deo stanovništva Crne Gore je protiv ulaska u NATO i to je poruka sa ovih protesta, a ne to da iza njih stoji Moskva

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose Državne dume RF Aleksej Puškov objasnio je juče za „Politiku” stav Moskve povodom protesta u Podgorici protiv crnogorske vlasti, imajući u vidu optužbe premijera Mila Đukanovića da iza demonstracija stoje Rusija i politika pojedinih velikosrpskih krugova.

— Ako ljudi nemaju razloga za proteste, nemoguće je bilo koga izvesti na ulice. Predstava o tome da neka strana država može u potpunosti da inicira tako masovne proteste jeste čista manipulacija i dezinformacija. To je nemoguće. Znatan deo stanovništva Crne Gore je protiv ulaska u NATO, i to je poruka sa ovih protesta, a ne to da iza njih stoji Moskva. Đukanović u ovom slučaju, kako mi izgleda, pokušava da se opravda pred Zapadom. On je odavno načinio svoj izbor u korist Severnoatlantske alijanse i sada mu je važno da taj proces okonča i uvede Crnu Goru u NATO – kaže uticajni ekspert.

Rusija se tome protivi?
— Naši odnosi sa Crnom Gorom, nažalost, razvijaju se prilično loše, upravo zbog toga što ona zauzima aktivnu antirusku poziciju. Ove njegove optužbe su još jedan dokaz. Mi smatramo da je to unutrašnje pitanje Crne Gore da li će biti član NATO ili ne. Ako biste mene lično pitali šta mislim o tome, ja ne razumem zašto je to potrebno Crnoj Gori. Ali razumem zašto je to potrebno crnogorskoj eliti, kao vrsta imuniteta, indulgencije, da može činiti šta god poželi, ako je član NATO. To smo već videli na Kosovu.

Visoki ruski državni funkcioner bio je juče gost redakcije „Politike”, a narednih dana naš list objaviće i širi razgovor sa njim.

Podsetimo, proteklih dana razvila se burna polemika na relaciji Moskva–Podgorica. Juče je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio da su izjave crnogorskog premijera Mila Đukanovića o umešanosti Rusije u proteste u Crnoj Gori „potpuno čudne” i da su deo postojeće navike da se Rusija demonizuje, prenele su ruske agencije. „O njima mislimo isto što i vi – kao što ste sami rekli, to su sasvim čudne izjave… U svemu tražiti đavola i, pri tome, nastaviti sa demonizacijom Rusije, to je čuvena zabava mnogih država”, odgovorio je Peskov na pitanje novinara. Putinov pres-sekretar je izrazio očekivanje da će „prevladati zdrav razum i dominirati trezvene ocene”, preneo je Tanjug pisanje agencije Tas.

Ruska državna agencija podseća da je proteklog vikenda u glavnom gradu Crne Gore Podgorici održana akcija protesta dela opozicije protiv Đukanovićeve politike, između ostalog, protiv stupanja zemlje u NATO. Demonstranti su tražili Đukanovićevu ostavku i formiranje prelazne vlade i pokušali su da prodru u zgradu parlamenta, bacali petarde i flaše na kordone policije, posle čega su policajci upotrebili suzavac i šok-bombe, podseća Tas i dodaje da je u sukobu povređeno 15 policajaca i 24 učesnika protesta.

Đukanović je u izjavi za HRT rekao da je sproveden „pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka Crne Gore s jasnom ambicijom da dođe do nasilne smene vlasti i revizije strateškog pravca državne politike Crne Gore” i da se želi poništavanje „rezultata demokratskog referenduma iz 2006. kako bi se eliminisala mogućnost da Crna Gora kao nezavisna država sama bira svoju politiku i da se, naravno, vrati u gravitaciono polje politika iz susedstva i s daljih adresa, koji ne samo da žele da upravljaju Crnom Gorom već i regijom”.

Na pitanje da li govori o Rusiji i pojedinim desnim strukturama u Srbiji, crnogorski premijer odgovorio je da u to nema nikakve sumnje. „Jednako tako nema nikakve sumnje da je Rusija imala i da dalje ima aktivnu ulogu u organizaciji protesta protiv vlasti u Podgorici”, rekao je on, a preneo je HRT na svom internet sajtu.

Autor Bojan Bilbija
Izvor Politika, 28. 10. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u