DA LI JE NA POMOLU SENZACIONALNI VOJNI UGOVOR IZMEĐU RUSIJE I SRBIJE?

JEVGENIJ KRUTIKOV Srbija može sa Rusijom zaključiti ugovor o naoružanju vredan do pet milijardi...

JEVGENIJ KRUTIKOV

Srbija može sa Rusijom zaključiti ugovor o naoružanju vredan do pet milijardi evra

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u trodnevnoj poseti Rusiji. List Vzglяd upoznat je sa glavnim ciljem posete: vojni ugovor bez presedana po svoti i sadržaju, čije potpisivanje može izazvati senzaciju. Zapravo, u svetlu afere sa skorim ulaskom Crne Gore u NATO, Moskva je našla način da omogući Srbiji da i sama ne uđe u tu alijansu.

noraUgovor koji je sa sobom doneo Vučić praktično pretpostavlja potpuno snabdevanje srpske armije novim naoružanjem po ruskim standardima. Prvo, radi se o dugoročnom tehničkom snabdevanju haubica „nora” ruskim šasijama (na slici iznad). Potrebno je da sama mašina na kojoj je postavljeno oruđe haubice (u stvari, to je lako borbeno vozilo koje koriste ruske vazdušno-desantne jedinice) nosi do 25 tona korisnog tereta, a za to je potreban ugovor sa Kamazom, koji je jedino sposoban da obezbedi novu opremu za srpske sisteme. Kao što su pokazali događaji u Novorusiji, „nore” su izuzetno korisne i u svakodnevnom životu, naročito u okolnostima nedostatka puteva ili njihovog lošeg kvaliteta, kao i loše konfiguracije terena, močvara i blata, što je veoma aktuelno za Srbiju i njene večite probleme na hrvatskoj granici.

„LAZAR-2” POSTAJE BEZMALO LAKI TENK
Drugo, nova srpska borbena platforma „lazar-2” biće opremljena ruskim 30-milimetarskim topovima 2A42 (na slici ispod), koji su više poznati u izvoznoj varijanti kao „proizvod 242”. Srpski laki oklopni transporter „lazar-2” nije potpuno oklopni, već je pre neki lakši hibrid, sličan onom koji se u SSSR i savremenoj Rusiji obično nazivao oklopna obaveštajno-diverzantska kola. On je lakši od klasične platforme, ali se u srpskim uslovima, isto kao i „nora”, može koristiti kao jurišno ofanzivno oružje. Ipak, za to je potrebno da se opremi ozbiljnim artiljerijskim naoružanjem. Upravo za taj sistem biće isporučeni 30-milimetarski topovi, koji su se dobro pokazali u nekoliko lokalnih konflikata. Sem toga, oni mogu da se postavljaju u parove, što srpski „lazar-2” pretvara bezmalo u laki tenk. Za balkanske uslove to je univerzalno oružje i u potpunosti odgovara potrebama savremene srpske armije, koja, za razliku od stare JNA, neće biti opterećena teškim tenkovima i artiljerijom.

2a42Za ruski sistem 2A42 ima niz pitanja, posebno u pogledu kadence vatre, ali to je već razmišljanje za stručnjake. Osnovno je da takvo prenaoružavanje kopnenih trupa Srbije strateški odgovara upravo balkanskim potrebama. Sem toga, postoji specijalni izvozni koeficijent koji je po pravilu za isporuke u treće zemlje, ali će za Srbiju najverovatnije biti stvoren novi. Ovaj 30-milimetarski top ima različite opcije za količinu municije (od 250 do 460 granata). Svojevremeno je bivša Jugoslavija pokušavala da proizvodi različite modifikacije, ali bez uspeha i pritom se orijentisala na stari oklopni transporter „Zastava”, čija proizvodnja je odavno ukinuta.

SISTEM PROTIVRAKETNE ODBRANE
Na kraju, radi se i o mogućim isporukama i sistema protivraketne odbrane, što je uistinu jedinstveno, kako za samu shemu rusko-srpske vojno-tehničke saradnje, tako i za sam sistem organizacije armije Srbije, ali ne zato što bi u Beogradu odjednom odlučili da sa nekim malo ratuju. Organizovanje sistema protivraketne odbrane, posebno u pogledu ciljeva koji nisko lete, jeste strateški odbrambeni sistem koji nije imala bivša JNA. Zasad nije jasno na koje sisteme Srbi računaju i za koju svotu, ali je već jasno da je organizovanje protivraketne odbrane za niskoleteće ciljeve – jedinstveni ugovor koji se može uporediti samo sa isporukama S-300 u Iran (na slici ispod). Inače, moguće je da se i radi o sličim sistemima. Pritom, u srpskom Generalštabu naglašavaju da je suština pitanja u suprotstavljanju operativno-taktičkim raketama koje nemaju balističku putanju. Takvim raketama u regionu raspolaže samo NATO, a ne tradicionalni protivnici Beograda.

s300Takvo prenaoružavanje srpske armije, ako zaista bude ostvareno, dovešće do praktičnog neuspeha svih planova o integraciji Srbije u NATO, budući da je ono faktički izvodi iz jedinstvenog sistema prenaoružavanja u Alijansi, koji je pripremljen za nove zemlje, a takođe će stvoriti nezavisan sistem protivraketne odbrane u regionu. Sem toga, samo snabdevanje nove srpske armije biće orijentisano na ruski sistem municije i rezervnih delova, što ne dozvoljava prelazak Beograda na NATO standarde po kalibrima i unifikovanju snabdevanja.

Teško je izračunati ukupan iznos pretpostavljenog ugovora, ali orijentaciono suma može da bude oko pet milijardi evra, i ona je za balkanske zemlje nezamisliva. U tom svetlu, blede svi energetski i inovacioni projekti, čak i ako se pretpostavi da će ugovor biti na bazi dugoročnog kreditiranja.

mi28nSem već nabrojanog, Srbija će dobiti desetak transportnih helikoptera, od kojih su dva već plaćena, a jedan od njih će stići na odredište do kraja tekuće godine. Srpska armija sada već pretenduje i na jurišne helikoptere (na slici iznad), ali za sada nije jasno u kakvoj kombinaciji. Moguće je da novi helikopterski park premaši cifru od 16 jedinica.

U svakom slučaju, ukoliko bude realizovan, ovaj ugovor biće jedinstven ne samo za Srbiju nego i za čitav balkanski region.

Prevela KSENIJA TRAJKOVIĆ

Vzglяd/Fakti

Politika
Pratite nas na YouTube-u