DANAS: JAČANjE ENERGETSKE ZAVISNOSTI PRATI VOJNA ILI DAN ŽALOSTI U OLOŠ-ELITI

Hadžić: Ne postoji platforma nacionalne bezbednosti u kojoj bi bilo definisano zbog čega i...

Hadžić: Ne postoji platforma nacionalne bezbednosti u kojoj bi bilo definisano zbog čega i koliko oružja nam je potrebno

Izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je u Moskvi nabavku ruskog oružja opravdao naoružavanjem naših komšija, ne bi trebalo da dovede do ikakvih potresa u regionu, smatraju bezbednosni stručnjaci sa kojima je razgovarao Danas.

Prema njihovom mišljenju, premijerove reči nisu bile upućene bilo kome u regionu, već su pre svega bile namenjene domaćoj javnosti ili preciznije, onom delu domaće javnosti koji gaji jake simpatije prema Rusiji.

Miroslav Hadžić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosne politike, kaže za Danas da je Vučić tom izjavom najverovatnije želeo da opravda dodatno vojno vezivanje Srbije za Rusiju.

– Pored energetske zavisnosti, eventualni vojni aranžmani bi dodatno povećali uticaj Rusije na Srbiju. U tom smislu ova poruka može da se čita kao opravdanje tog postupka, navodi Hadžić i dodaje da je ta izjava takođe upućena delu domaće javnosti „koja misli da je u Rusiji spas“.

Prema njegovim rečima, znatno veći problem predstavlja netransparentnost postupka nabavke i odsustvo strateškog cilja koji bi je potkrepio.

– Jasno je da nabavka oružja mora da u izvesnoj meri bude tajna. Ipak, to je bitna odluka sa potencijalno velikim spoljno-političkim posledicama po stratešku poziciju zemlje i o tome je u najmanju ruku morao da bude obavešten parlament. Dodatno, ne postoji platforma nacionalne bezbednosti u kojoj bi bilo definisano zbog čega i koliko oružja nam je potrebno – kaže Hadžić.

Za Prvoslava Davinića, bivšeg ministra odbrane u Vladi Srbije i Crne Gore, premijerova izjava se nije odnosila na neposredne bezbednosne pretnje.

– On je mislio na povećanje odbrambenih kapaciteta vojske i pripremu za potencijalne bezbednosne izazove koji mogu da nas zadese u budućnosti – navodi Davinić.

On dodaje da jedan od tih izazova može da bude iniciran povećanim prilivom izbeglica.

– Niko ne može da predvidi kako će ta situacija da se razvija. Ako počnu da se zatvaraju granice, a ljudi nastave da dolaze, to potencijalno može da eskalira u bezbednosni problem – kaže Davinić.

Prema njegovim rečima, povećanje odbrambenog kredibiliteta vojske ne mora da bude usmereno protiv ijedne zemlje u regionu. Naprotiv, on ističe da nije nezamisliva koordinirana akcija susednih zemalja na rešavanju nekog budućeg bezbednosnog problema.

Podsetimo, Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa potencijalnom saradnjom Srbije sa Rusijom u vezi sa nabavkom novog naoružanja, rekao da naša zemlja deo naoružanja mora da nabavi, ali da će nastojati da se jedan deo proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom.

„To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo“, rekao je Vučić. On nije želeo da precizira o kojem naoružanju je reč, jer su razgovori u toku, ali je ponovio da je, generalno, posao premijera i Vlade da brinu o bezbednosti zemlje.

„Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija“, rekao je Vučić. Kako je istakao, Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice, i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

Poruka Ostojiću
Srbija nikoga neće da napada, rekao je premijer Vučić u Moskvi, komentarišući izjavu hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Ranka Ostojića, koji je, na najavu da će Srbija nabaviti rusko oružje, rekao da je Hrvatska članica NATO saveza, te da može da se odbrani.

Autor V. Jeremić
Izvor Danas, 30. 10. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u