SPUTNjIK: KOJE ORUŽJE JE PUTIN OBEĆAO VUČIĆU IZA ZATVORENIH VRATA?

Potezi koje povlači Hrvatska mogli da dovedu ne samo do trke u naoružavanju na...

Potezi koje povlači Hrvatska mogli da dovedu ne samo do trke u naoružavanju na Balkanu već i do ozbiljnih političkih promena

Najveća misterija Vučićeve trodnevne posete Moskvi je kakve su dogovore srpski premijer i rusko rukovodstvo postigli po pitanju naoružanja i da li su postigli istorijski dogovor o isporukama sistema PRO i PVO u Srbiju, o čemu bruje ruski mediji.

„Srbija će od Ruske Federacije nabaviti deo naoružanja koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje“, izjavio je premijer Aleksandar Vučić tokom boravka u Moskvi.

Ruska štampa podseća da zemlje NATO i Sjedinjene Države bukvalno „do zuba naoružavaju istorijskog neprijatelja Srba — Hrvate“, i da Srbi sada prosto nemaju puno izbora. Oni komentarišu da je poseta premijera Vučića Rusiji izazvana vojnom pretnjom, koja dolazi od NATO.

„Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija. Ćutimo kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila i haubice. Zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete? Sutra ćete da me pitate, u nekoj drugoj konstelaciji snaga u svetu, šta si uradio da zaštitiš svoju zemlju“, rekao je Vučić u Moskvi.

Hrvatska bi uskoro mogla da dobije od Amerike lansirne rampe za balističke rakete dometa 300 kilometara. Ovo razorno oružje značajno bi izmenilo odnos vojnih snaga u regionu, a hrvatska vojska bi dobila raketni sistem koji su Amerikanci koristili do 2003. godine, ali se još uvek smatra izuzetno efikasnim i kvalitetnim.

Odluka o poklonu američkih vojnih snaga Hrvatske, koji uključuje 16 višecevnih lansirnih rampi za rakete M270 MLRS biće donesena uskoro, kada se završi uobičajena procedura za takve prilike.

Pentagon već duže vreme pregovara sa hrvatskom vojskom o toj donaciji, nakon što je nedavno isporučeno više oklopnih vozila i helikoptera.

Ruski stručnjaci objašnjavaju da je ovo moćno oružje, za armiju koja ne planira ofanzivne operacije, suvišna igračka. Zvanično, Hrvati opravdavaju ovu nabavku prelaskom na NATO standarde i zamenom starih sistema RSZO jugoslovenske proizvodnje. Ali to opravdanje je slabo.

Eksperti upozoravaju da bi potezi koje povlači Hrvatska mogli da dovedu ne samo do trke u naoružavanju na Balkanu već i do ozbiljnih političkih promena.

Srpski premijer je tokom boravka u Moskvi imao prilično zgusnut raspored — sastao se sa predsednikom Putinom, premijerom Medvedevom i drugim visokim ruskim zvaničnicima. Pregovori su se uglavnom vodili oko brojnih ekonomskih pitanja i unapređenja zajedničke saradnje.

Međutim, ruski mediji navode da su razgovori potpredsednika Vlade Rusije i predsednika Vojnoindustrijske komisije Dmitrija Rogozina i potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića prošli gotovo tajno, iza zatvorenih vrata, i da je nepoznanica o čemu su razgovarali i kakvi su rezultati tih pregovora.

Vučić je još u Moskvi saopštio da bi Rogozin početkom decembra trebalo da poseti Beograd, ali nije iznosio nikakve detalje vezane za tu posetu.

Ruski mediji navode da ugovor između Srbije i Rusije predviđa u potpunosti prelazak na ruske standarde, a da će time pitanje o ulasku Srbije u NATO definitivno biti uklonjeno.

Ruski eksperti, međutim, podsećaju da je jugoslovenska, a zatim srpska armija tradicionalno funkcionisala na sovjetskim i ruskim standardima, osim u periodu od 1940-1950. kada je Beograd dobijao veću količinu američkog oružja.

Srpski mediji su, uoči Putinovog i Vučićevog susreta, objavili da će „premijer Srbije od prvog čoveka Rusije konkretno tražiti raketni sistem ’Buk‘, granate ’krasnopolj‘ kao i vojne helikoptere i radare“.

S druge strane, ruski mediji kažu da je rusko-srpskim ugovorom predviđeno da srpske haubice „nora“ dobiju točkove od „Kamaza“, čime će moći da izdrže do 35 tona korisnog tereta, što značajno poboljšava mogućnosti manevrisanja haubica u uslovima nepristupačnog i močvarnog terena.

Takođe, srpsko oklopno borbeno vozilo „lazar 2“ biće opremljeno ruskim 30-mm puškama 2A42, čime će povećati svoju razornu moć, a takođe i mogućnosti manevrisanja.

Beograd će dobiti i ruske transportne i borbene helikoptere, dodaju ruski mediji. Srbiji će biti isporučena dva transportna helikoptera, ali nazivi modela nisu otkriveni. Jedan od njih u Srbiju bi mogao stići i do kraja ove godine.

Kada je reč o borbenim helikopterima, ruski mediji iznose pretpostavku da će srpska vojska u svojoj floti imati više od 16 helikoptera ruske proizvodnje.

Strateški važna tačka rusko-srpskog ugovora je, navode ruski mediji, moguća isporuka raketnih sistema odbrane u Srbiju. Sopstveni sistem PRO Srbije promeniće odnos snaga u regionu i biće odgovor na razmeštanje američke PRO u Istočnoj Evropi, protiv čega je ranije protestovala Rusija.

Međutim, uprkos svim medijskim pisanjima i nagađanjima, niko ne zna o čemu su Putin i Vučić razgovarali u „četiri oka“ i kakve su dogovore postigli. Ruski mediji ističu da sve projekte o vojno-tehničkoj saradnji odobrava isključivo predsednik Ruske Federacije, a naročito ovakve velike projekte koji bi mogli da utiču na celokupnu vojno-političku situaciju, u ovom slučaju na Balkanu.

U svakom slučaju, eksperti predviđaju da će rusko-srpski vojni ugovor narušiti planove NATO-a na Balkanu.

Izvor Sputnjik, 30. 10. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u