PATRIJARH IRINEJ: VRATIĆEMO KOSMET, AKO TREBA I SILOM

To je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj...

To je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji i našoj kulturi

Srpski patrijarh Irinej rekao je danas u Nišu da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo“.

Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest“, rekao je Irinej novinarima povodom početka zasedanja Uneska.

Sada je reč o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova.“

Irinej je, prilikom posete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi.“

Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu deo naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod“, kazao je Irinej.

On je kazao da srpske svetinje treba sada poveriti narodu koji je čitavim vemenom svoje istorije palio naše svetinje i da to ne smemo dozvoliti.

Irinej je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje naše istorije i kulture.

Inače, još nije poznato koliko će članica Uneska imati pravo glasa ukoliko dođe do glasanja o zahtevu lažne države Kosovo da bude primljena u ovu organizaciju. Jer, Beograd i naši saveznici uveliko rade na tome da se izjašnjavanje Generalne konferencije odloži, ali i da ova tema bude uvrštena u briselski dijalog.

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 03. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u