REAKCIJE NA NEPRIMANjE KOSOVA U UNESKO

Vučić: Srbija se navikava na diplomatske uspehe; Tači: Probaćemo ponovo; Dačić: Velika pobeda Srbije;...

Vučić: Srbija se navikava na diplomatske uspehe; Tači: Probaćemo ponovo; Dačić: Velika pobeda Srbije; SPC: Poverenje se gradi delima, ne rečima

U zajedničkom saopštenju, gradonačelnici i predsednici skupština opština sa severa Kosova zahvaljuju na ogromnom zalaganju Vladi Srbije i svim zemljama članicama Uneska koje su glasale protiv, ali i onima koje su bile uzdržane.

„Konačno je ovim činom dokazano da posle onih i onakvih akata koja su na Kosovu činjena, rušenjem i paljenjem crkava i manastira, rušenjem grobalja, takvima ne pripada mesto u organizaciji koja ima za cilj da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje kolaboracije među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda“, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Bratislav Gašić pozdravio je odluku da Kosovo ne bude primljeno u Unesko, navodeći da to predstavlja pobedu tima premijera Aleksandra Vučića.

„To je pobeda Ministarstva spoljnih poslova, ali pre svega Vlade Srbije i tima Aleksandra Vučića“, rekao je Gašić na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je odluka da Kosovo ne postane član Uneska velika pobeda Srbije.

„Pravda na kraju trijumfuje! Velika pobeda Srbije!“, napisao je Stefanović na Tviter nalogu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozdravila je odluku Generalne konferencije i ocenila da je ona „u interesu međunarodnog prava i jačanja dijaloga, kao i principa na kojima je postavljena“ organizacija UN.

„Zahvaljujemo svim državama koje su prepoznale opravdanost zalaganja Srbije da takozvano Kosovo ne postane član ove organizacije budući da ne ispunjava kriterijume za prijem. Ovo je važno i za poštovanje principa međunarodnog prava i potrebu da se pitanje kuture ne politizuje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je današnja odluka pokazala da su intenzivna diplomatska aktivnost i nastojanja Srbije u cilju zaštite kulturnog nasleđa, kao i konstruktivnog i otvorenog dijaloga, jasno prepoznati kao ispravno zalaganje u velikom delu međunarodne zajednice.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za agenciju Tanjug da je odluka Generalne konferencije Uneska da Kosovo ne primi u članstvo te organizacije pobeda onog dela međunarodne zajednice koji ne prihvata da se na grub način urušavaju temelji na kojima funkcionišu UN i međunarodni poredak.

Kako je ocenio, to je pobeda i onog dela koji osuđuje Prištinu za užasan vandalizam od dolaska međunarodnih snaga koji se ogledao u uništavanju upravo onih kulturno-istorijskih spomenika koji su bili i koji jesu na listi Uneska.

Prema rečima Drecuna, odluka da Kosovo ne bude primljeno u Unesko je i „veoma snažna poruka i udarac onima koji zagovaraju i podržavaju kosovsku nezavisnost i udarac koji je nanet njihovom pokušaju da sa mrtve tačke pokrenu sticanje punog međunarodnog kapaciteta te samoproglašene države“, rekao je Drecun.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je, povodom odbijanja Uneska da primi Kosovo u svoje članstvo, da je pravda pobedila politiku.

„Zahvaljujem svim državama koje u Parizu nisu dozvolile da se pogazi istorija, pravo i pravda. Pravda je danas pobedila politiku i Unesko je kao organizacija UN sačuvao smisao svog postojanja. Svaka druga odluka značila bi samoukidanje osnovnih principa organizacije UN za kulturu i nauku“, naveo je Marković u saopštenju.

Marković je rekao da je i Srpska pravoslavna crkva odigrala značajnu ulogu u očuvanju istorijsko-kulturne baštine.

„Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i manastir Gračanica, koji su pod zaštitom Uneska u opasnosti, jesu srpski i pravoslavni i nikakve novoizmišljene nacije i kulture u pokušaju ne mogu ih odvojiti od svog naroda, svoje crkve i svoje države Srbije“, dodao je Marković.

Odluka Uneska da Kosovo ne primi u svoje članstvo pobeda je prava i pravde i vest koja je obradovala Srbiju, ocenjuje predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić.

„Odluka Uneska je posledica principijelnog stava Srbiji prijateljskih zemalja i branilaca međunarodnog prava, rezultat angažovanja svih institucija i organizacija iz Srbije koje su bile aktivne u diplomatskoj borbi da se Kosovo ne primi u Unesko, ali i posledica pogrešne procene i nestrpljivosti uobičajeno bahate vašingtonsko-briselske diplomatije“, navodi se u pisanoj izjavi Sande Rašković Ivić.

Internacionalni sekretar Demokratske stranke Vladimir Todorić ocenio je da je današnje odbijanje Generalne skupštine Uneska da primi Kosovo u članstvo dobra vest, ali da ne može predstavljati iznenađenje.

„Kao što je Demokratska stranka obavestila javnost Srbije, za učlanjenje Kosova u Unesko je bila potrebna dvotrećinska većina koja nije postojala nijednom tokom rasprave o ovom pitanju proteklih meseci. U svim svojim kontaktima sa evropskim socijaldemokratskim partijama, pored našeg zalaganja za pitanje srpske kulturne baštine, dobijali smo informacije da je skoro nemoguće zamisliti ulazak Kosova u ovu međunarodnu organizaciju“, navodi se u izjavi Todorića dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, dešavanja sa Uneskom su bila inscenirana pobeda da bi se vlast u Srbiji imala bilo čime pohvaliti u nedostatku boljih vesti.

Novinar i pisac Živojin Rakočević ocenio je da se, povodom odluke Uneska da ne primi Kosovo u članstvo, ubuduće moramo dozvati pameti s obzirom na to da su svega tri glasa delila Kosovo od prijema u tu organizaciju UN.

Rakočević je u izjavi Tanjugu istakao da je današnje odbijanje prijema Kosova u Unesko jedan od najvažnijih trenutaka pravde za Srbiju od raspada bivše Jugoslavije.

„Iz ove odluke nekako je progovorilo stotine uništenih svetinja, desetine hiljada uništenih fresaka, uništenih života, obesmišljenog načina života koji mi sada živimo“, rekao je Rakočević.

Na vest da Kosovo nije primljeno u Unesko oglasili su se i studenti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Oni su na posebno otvorenoj stranici na Fejsbuku napisali da su u to verovali od početka.

„Hvala svima na podršci. Kosovo i Metohija u srcu“, napisali su studenti.

Studenti su juče, na dan gradske slave u porti Crkve Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici svojim telima napisali „Ne Kosovu u Unesku“ i, kako su rekli, tako poslali poruku celom svetu da je to jedina pravedna odluka.

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, a protiv predloga bilo je 50 država.

Vučić: Srbija uči da ne gubi
Premijer Vučić je podsetio da stara izreka kaže da je bahatost najveći neprijatelj pobede, dodavši da ne želi da likuje, niti želi da se građani Srbije prave važni.

„Kažemo dve stvari: Srbija nije poražena, a druga stvar je da to više i nije velika novost. Srbija polako, ali sigurno uči, u najmanju ruku, da ne gubi“, ističe Vučić.

Kako kaže, rezolucija o Srebrenici, ekonomska agresija Hrvatske, Generalna skupština Uneska, i uspešan kraj po svim tim pitanjima najbolji su dokaz za to, naglasio je Vučić.

„Kao narod i zemlja završili smo sa kompleksima i počeli da se borimo, da štititmo interese i nismo neko kome se nameće svoja volja.

Poštujemo sve, ne busamo se u prsa ali ne uzmičemo ni pred kim“, naglašava premijer.

„Mi stojimo uspravno, ne saginjemo glavu, ne gubimo. I zato molim građane Srbije da se naviknu na to. I kada budemo gubili, nećemo odstupiti od svoje politike. Bićemo principijalni, nećemo sukobe, hoćemo saradnju i dogovore“, ukazuje Vučić.

Kako kaže, držaćemo svoju reč i ispunjavati šta smo se dogovorili, ali istovremeno nećemo zaboraviti svoje interese.

„I kad kažemo ‘ne’ biće jako, duboko argumentovano. Naše ‘ne’ je nauk za mnogo veće, koji su hteli drugačiju odluku na Skupštini Uneska“, napominje premijer.

Vučić poručuje Prištini, posle teških reči njihovih lidera i pored uvreda, da Srbija neće odgovarati uvredama.

„Moj odgovor, kao predsednika Vlade, biće: Vi radite svoj posao, mi nećemo kamenom da gađamo već ćemo tražiti dijalog i da razgovorima rešavamo probleme. Želimo nastavak dijaloga, a da je bilo pameti i ovo pitanje bi se rešavalo kroz dijalog u Briselu. Srbiju niko ne može da gazi. Srbiju niko ne može da unizi. Srbija to ne dozvoljava“, naglašava premijer.

Vučić poručuje da je „jedan mali kratkoročni posao završen, ali da predstoji još posla“.

„Završili smo jedan mali kratkoročni posao, ali ne sa neuspehom. A da nas očekuje još mnogo posla, i danas i sutra, u to sam uveren. Uveren sam da nema pobeda u politici, ali važno je da ne budete poraženi. Prave pobede će doći u ekonomiji“, navodi Vučić.

Premijer izražava žaljenje zbog odluke Makedonije i Crne Gore da podrže prijem Kosova u Unesko, čime su, kako je rekao, pokazale da im je Priština važnija od Srbije.

„Hvala im na tome, umećemo da poštujemo to. Želimo najbolje odnose sa svima, ali umećemo da merimo i poštujemo to što su uradili, što su pokazali da im je Priština važnija od Srbije“, istakao je Vučić.

Dodaje da je Grčka bila uzdržana, a posebno je zahvalio Slovačkoj koja je izdržala sve pritiske i glasala protiv, kao i Poljskoj koja je priznala Kosovo, ali je bila uzdržana na sednici Generalne konferencije.

Takođe, kako navodi, Mađarska je glasala za prijem Kosova, a rekli su da će biti uzdržani.

Vučić kaže da se nada da ekstremističkim grupama na Kosovu i Metohiji, koje se oglašavaju po društvenim mrežama, neće pasti na pamet da preduzimaju korake nakon odbijanja Uneska da primi Kosovo u svoje članstvo.

„Nadam se da neće da preduzimaju ništa. Nadam se da im tako nešto neće padati na pamet“, napominje premijer i dodaje da srpska strana ima svoje obaveze, zna šta su i to je sve.

Dačić: Velika pobeda Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je ovo velika pobeda Srbije i da je siguran da to oseća svaki pripadnik srpskog naroda.

Dačić je parafrazirao rečenicu iz stripa Alan Ford „Ko želi pobediti, ne sme izgubiti“.

„Tuđe nećemo, ali svoje ne damo i baš zato nismo ništa tražili od Kosova. Ništa nismo hteli da otmemo samo smo branili svoje svetinje i nasleđe. Dijalog mora da ostane način za rešavanje spornih pitanja, pokazali smo da imamo prijatelje i uticaj i želim da se zahvalim svima koji su bili na strani Srbije, pravde i principa“, istakao je Dačić na konferenciji za novinare.

Kaže da su danas pravda i principi bili jači od pritisaka i kampanja kojima su se služili oni koji su na mala vrata hteli da ubace Kosovo u Unesko.

„Bedžep Pacoli je danas bio u hodniku Uneska i on nema veze sa kulturnom baštinom na KiM ali ima veze sa potplaćivanjem onih širom sveta da glasaju za Kosovo“, napominje ministar.

Zahvaljuje svima koji su glasali protiv članstva Kosova u Unesku.

„Nije bilo lako odupreti se svim tim pritiscima i zahvaljujem i onima koji su nam pokazali da nisu neki prijatelji, ali i svima koji su učestvovali u borbi koja je trajala dan i noć“, kaže Dačić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da Kosovo, posle odluke da ne bude primljeno u Unesko, ima male šanse da dobije podršku kako bi postalo nestalna članica UN, za šta namerava da se kandiduje.

„Nisu prošli Unesko, gde je nizak cenzus, a u Generalnoj skupštini UN se glasa drugačije, računaju se i glasovi uzdržanih i potrebna je dvotrećinska većina. Te snove treba da prestanu da sanjaju. Trajnog rešenja nema bez Srbije“, poručio je Dačić.

Dodaje da je Vlada Srbije razgovarala sa predstavnicima više od 90 država insitirajući da je Srbija za dijalog i poštovanje međunarodnih principa.

Kaže da su pojedine strane agencije pustile unapred pripremljene izvešaje jer nisu očekivale da Kosovo neće biti primljeno.

„Jedna članica EU je obećala da će glasati protiv, a jutros su mi javili da ne mogu da odole pritiscima. Ja sam poslao poruku da mi je žao što zbog unapred izgubljene bitke, jer će Kosovo izgubiti, gube prijatelja“, rekao je ministar.

Komentarišući navode svetskih medija da je to pobeda Rusije, Dačić je rekao da Srbija poštuje Rusiju i sve svoje prijatelje, te da je ovo pobeda Srbije.

„Pokazali smo da nije sve u moći, snazi, novcu. Mi smo rezultate ostvarili bez ijednog dinara, jedino ćemo morati da platimo telefonske račune“, rekao je Dačić.

SPC: Poverenje se gradi delima, a ne rečima
Srpska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Uneska kojom je odbijen predlog za prijem Kosova u tu organizaciju. Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručuje da nije vreme za emocije već za dijalog.

Srbija i Srpska pravoslavna crkva su sve vreme tražili odlaganje rasprave o prijemu Kosova u Unesko, kako bi se izbegla nepotrebna politička konfrontacija, ali pošto zahtev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je pokazalo da u Unesku ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke koje ugrožavaju bezbednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Očigledno je da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može rešavati politizacijom, posebno u situaciji gde je nakon rata na Kosovu i Metohiji uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja.

Poverenje se mora graditi delima, a ne rečima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije u kojoj već godinama posle rata živi naš verni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji.

Zato i ovom prilikom Srpska pravoslavna crkva poziva na dijalog i izgradnju poverenja kao jedini put za rešavanje svih problema i zahvaljuje svim onim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumevanja, navodi se u saopštenju SPC.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić izjavio je da, bez obzira na rezultat glasanja u Unesku, nije vreme za emocije već za ozbiljan rad na dijalogu.

„Pobedila je šansa za fer dijalog i izgradnju poverenja koja je pred svima nama i pokazalo se da se politizacijom i političkim pritiscima ne mogu ostvariti konstruktivni ciljevi“, izjavio je Janjić za RTV KiM u Čaglavici.

Zato naša crkva aktivno podržava nastavak dijaloga i izgradnju poverenja, dodao je Janjić.

Kosovo nije primljeno u Unesko pošto za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji te organizacije koja je održana u Parizu.

Slavlje u Kosovskoj Mitrovici zbog odbijanja zahteva Kosova
U severnom delu Kosovske Mitrovice Srbi su proslavili odluku Generalne konferencije Uneska da ne dozvoli ulazak Kosova i Metohije u tu specijalizovanu agenciju UN.

Građani su se okupili oko 16 časova kod glavnog mosta na Ibru i automobilima krenuli u organizovanu vožnju od Kosovske Mitrovice do Zvečana.

Automobili, okićeni srpskim zastavama, kruže ulicama grada uz zvuke sirena.

Gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je Srbija danas ostvarila važnu diplomatsku pobedu.

Rakić je istakao da se radi o važnom danu, da je pravda zadovoljena jer oni koji su rušili i palili srpske manastire na Kosovu 2004. i 2008. godine danas ne mogu biti njihovi zaštitnici.

„Za građane Kososvske Mitrovice ovo je važan dan. Lepa vest nam je stigla danas iz Pariza, koja nas je i te kako ohrabrila da je pravda dostupna“, rekao je Rakić.

Kosovo nije primljeno u UNESKO pošto za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji ove organizacije u Parizu.

Izvor RTS, 09. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u