DA LI JE KATALONIJA KRENULA PUTEM BEZ POVRATKA

Premijer Španije rekao je da će tražiti suspenziju inicijative, ali je katalonska skupština u...

Premijer Španije rekao je da će tražiti suspenziju inicijative, ali je katalonska skupština u svojoj rezoluciji zacrtala da se neće obazirati na bilo kakve sudske odluke iz Madrida

Parlament Katalonije juče je i zvanično pokrenuo proces otcepljenja od Španije koji bi po ugledu na kosovski model trebalo da se dokrajči bez referenduma, najkasnije za osamnaest meseci. Ukupno 72 poslanika iz ideološki različitih partija, ujedinjenih zajedničkim ciljem da ostvare nezavisnost ove španske pokrajine, glasala su za rezoluciju koja predviđa osnivanje nezavisne republike Katalonije do 2017. godine. Protiv je bilo 63 poslanika, ali je po prethodno usvojenim aktima za ovakvu odluku potrebna prosta većina.

Premijer Španije Marijano Rahoj je posle hitne sednice vlade u Madridu rekao da će tražiti suspenziju inicijative iz Barselone, jer španski ustav ne dozvoljava prekrajanje državnih granica, ali je katalonska skupština u svojoj rezoluciji zacrtala da se neće obazirati na bilo kakve sudske odluke iz Madrida.

U okviru procesa za stvaranje nove države predviđa se republičko uređenje, a sledećih meseci planira se formiranje nezavisnih institucija i izrada ustava. Ovi dramatični događaji protresli su Iberijsko poluostrvo upravo u vreme kada je u Parizu na konferenciji Uneska odbijeno članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji. Španija je jedna od pet zemalja EU koja se otvoreno protivi priznanju nezavisnosti Kosova i glasala je protiv ulaska južne srpske pokrajine u međunarodne organizacije, uprkos pritiscima koji su dolazili sa strane, piše madridski „Pais”.

Vlada katalonskog premijera Artura Masa gleda, međutim, na Kosovo kao na model da se pridobije međunarodno priznanje nove države.
„Ukoliko ne mogu da budu primljeni u Ujedinjene nacije, probaće da se provuku na zadnja vrata u sistem UN, tražeći prijem u Unesko”, piše u jednoj sveobuhvatnoj studiji urađenoj u Barseloni, koju je još ranije naručila katalonska vlada i čije delove juče citiraju madridski mediji. Studiju su, kako tvrdi „Pais”, sačinili eksperti za međunarodno pravo. List podseća da je Unesko juče glasao o zahtevu Kosova da postane član ove organizacije, i da je srpska pokrajina „jednostrano” proglasila nezavisnost od Srbije još 2008. godine. Takođe se konstatuje da je za ulazak nove zemlje u UN potrebna saglasnost i preporuka Saveta bezbednosti. A da bi se ona formalizovala nijedna od pet stalnih članica ne sme da se protivi članstvu Katalonije ili Kosova u UN. Mediji ističu da u Unesku ne postoji pravo veta i da je zbog toga srpska provincija Kosovo „pokušala na zadnja vrata da se umreži u sistem UN”.

Nova država, kako objašnjavaju pravni eksperti iz Madrida, ne može da nasledi potpisane međunarodne ugovore zemlje od koje se odvojila, pa bi proglašenjem nezavisne Katalonije u njoj prestalo da važi oko hiljadu ugovora koje je potpisala Kraljevina Španija. Studija koju su izradili eksperti po narudžbini Barselone preporučuje da Katalonija što pre potpiše te međunarodne akte, iako ne daje odgovor na pitanje šta će se desiti ako Španija uloži veto u onim organizacijama gde takva mogućnost postoji. Eksperti otvoreno predlažu u zvaničnom Izveštaju o proceduri i instrumentima za postizanje cilja da se „sledi model Kosova kako bi se postiglo implicitno priznavanje nove države kao subjekta u međunarodnom pravu, ako ne i diplomatsko priznanje”.

Studija se bavi tehničkim pitanjima, pa bez političke namere da vodi vodu na katalonsku vodenicu konstatuje da će interno proširenje unutar EU biti nemoguće, te da tako nova država neće moći automatski da postane članica EU.

Hose Manuel Garsija Margaljo, španski šef diplomatije, već ranije je upozorio da će nova država biti izgubljena u nezakonju i da će joj članstvo u međunarodnim institucijama biti blokirano, ali to nije uticalo na čvrstu odluku secesionista da otpočnu proces odvajanja.
Odluka katalonskog parlamenta dolazi mesec i po dana pre nego što Španija izađe na opšte redovne izbore, a procenjuje se da će separatistički proces u ovoj pokrajini izazvati domino efekat u drugim regionima i da će ojačati snage sada vladajuće konzervativne Narodne partije koja se najodlučnije protivi jednostranom otcepljenju.

„Govorio sam to stalno i ponavljam i danas, vlada neće dozvoliti da se ovo nastavi”, rekao je Marijano Rahoj koji je odlučno odbacuje i pomisao na katalonsko otcepljenje. Katalonija neće otići nikuda, i neće se otcepiti, rekao je premijer. Očekuje se da ustavni sud Španije prihvati zahtev centralne vlade, čime bi se suspendovala katalonska rezolucija do konačne sudske odluke. Ali zakonodavci u Barseloni tvrde da španski sud više nema jurisdikciju nad odlukama donesenim u katalonskom parlamentu.

Rezolucija će biti sprovedena, bez obzira na to kakvu će odluku doneti Ustavni sud, rekao je jedan od poslanika iz Barselone. Imamo snagu i legitimitet, čak i ako Španija to ne dozvoljava.

Izvor Politika, 10. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u