USTAŠKI SIMBOLI NA SRPSKOM STRATIŠTU

Dostavljen je poštom, a praćen natpisima „za konurs bez konkurencije“ i „ne otvaraj voz...

Dostavljen je poštom, a praćen natpisima „za konurs bez konkurencije“ i „ne otvaraj voz dok ne stane“

Maketa ustaškog suimbola (na slici iznad) poslata je kao prijava na konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac. Prema saznanjima „Euroblica“ , model ustaškog „U“, sa ukrštenom kamom i mačem, dostavljen je poštom, a praćen je natpisima „za konurs bez konkurencije“ i „ne otvaraj voz dok ne stane“.

Takav natpis, potvrđuju stručnjaci, jasna je asocijacija na deportacije ljudi u logore, dok su nož i malj simboli likvidacije u koncentracionom logoru Jasenovac.

Podsećamo, ustaški simbol „U“ „dočekivao“ je zarobljene i na kapiji logora, u kojem je, prema procenama, stradalo oko 700.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja i Roma, među kojima i mnogo dece.

Prateća pošiljka je stigla dan nakon što je zvanično istekao rok za prijavu idejnih rešenja na međunarodni konkurs, koji je raspisan letos.

Planirano je da se Memorijalni centar prostire na 4,5 hektara, a ideja je da verodostojno prikaže život zarobljenika u logoru, kao i da žrtve dobiju počast kakvu zaslužuju.

Ministarstvo prosvete Republike Srpske je taj incident odmah prijavilo policiji, ne želeći da tumače poruku koja je na takav način upućena. Ni druge institucije RS nisu se oglasile tim povodom.

Ranije je rečeno da je gradnja Memorijalnog centra izuzetno značajan projekat, kojim će se stvoriti mesto stalnog izučavanja i predstavljanja istorijske građe i sećanja na genocid i holokaust.

Parlament RS je zaključkom od 28. decembra 2014. godine zadužio vladu da, bez odlaganja, pokrene postupak za izgradu projekta Memorijalnog centra.

Predlagač zaključka i poslanik Perica Bundalo, kaže da zbog zagovaranja te ideje do sada nije bilo nikakvih pretnji i smatra da je pošiljka delo „ostrašćenog i umom bolesnog pojedinca“.

„Mislim da je to opšti stav, jer i Hrvati priznaju te zločine, mada drugačije u pogledu broja žrtava. Do sada nije bilo nekih negativnih komentara, već uglavnom odobravanja ideje, uz ocenu da je krajnje vreme za to – rekao je Bundalo.

Incident istražuje i Okružno tužilaštvo Banjaluka.

Izvor Iskra/Blic, 12. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u