NADA KOSTIĆ: KREĆEMO SA PRAVLjENjEM PRELAZNE VLADE!

Udruženje za demokratiju Davidović Grol zato organizuje okrugle stolove, sa idejom okupljanja civilnog društva...

Udruženje za demokratiju Davidović Grol zato organizuje okrugle stolove, sa idejom okupljanja civilnog društva da se izvrši pritisak i formira prelazna vlada

Razočarana sistemom, vlašću, vladama – posle tri teške diktature, uključujući i sadašnju, odlučila sam se da osnujem pre godinu dana Udruženje za demokratiju Davidović Grol, kao autentični nastavak prve, prave Demokratske stranke i demokrata, čije ime nosi i udruženje.

Nijedna stranka danas ne poseduje ni ideologiju ni program. Postoji samo jedna, vladajuća, veštačka i falsifikat stranka, a ostale su potpuno iscepkane i uništene. Potreba za pojavom nove političke snage u Srbiji naterala me je da razvijam Udruženje i okupljam čitavo civilno društvo, srodna udruženja i neiskompromitovane ljude, pre svega stručnjake, koji će se boriti za prelaznu vladu eksperata, pa u tom smislu i započinjem seriju okruglih stolova eksperata sa najvažnijim oblastima društva i života, boreći se za buduću vladu eksperata.

Počinjemo od stvaranja demokratskih temelja. Početi sa okupljanjem građana otvorenog uma, koji nisu izgubili osećaj šta je dobro, a šta ne, koji vide i razumeju šta se dešava, koji samo žele normalan, zdrav život, obezbeđenu egzistenciju, sigurnost i život bez straha, apsurda, šizofrene situacije u društvu (desni okrenuti istoku, a levi zakleti da se uđe u EU).

Došli smo u situaciju da je od ranije prisutna bolest društva uznapredovala. Tabloidizacija medija, blokada i cenzura, autocenzura, potpuni mrak, najbolje prikazuje šta se servira, čime se narod hrani i kakvi se uzori stvaraju. Kultura se svela na trač rubrike na osobe koje su na najnižem nivou moralnog ponašanja, crna hronika puni stranice. Omladina živi noću, danju spava i dopisno na tzv, privatnim fakultetima kupuje diplome, pa čak i doktorate.

Zdravstvo i školstvo moraju biti besplatni. Ono što je bilo dobro ne treba menjati. Bolonjsku deklaraciju treba odbaciti kao što su učinile i mnoge zemlje EU. Klasičan način osnovnih i srednjih škola, pre svega gimnazija, sa stručnim srednjim i zanatskim školama pokazao se najboljim. Ali problem je u programima. Od toga šta će deca naučiti i spoznati kao istinu zavisi i kakvo će društvo graditi. Valja razvijati univerzitete opšteg tipa, kao što je Trinitu College i sl., a postojeće neke državne i sve privatne visoke škole i i fakultete osim u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ukinuti i početi sa ozbiljnom akreditacijom za sve ispočetka.

S druge strane, uništava se srednja klasa, koja postaje siromašna, siromašni su još siromašniji, a tajkuni, u sprezi sa vlašću, preko noći, bez kvalifikacija i pameti postaju milioneri, oslobođeni poreza. Skidanje plata svima koji profesionalno rade svoj posao kao i zasluženih penzija – jasno je da se na narod ne misli. Ne postoji vrednosni sistem za šta se mi borimo i da li se borimo za poštovanje moralnog kodeksa. Ove probleme mora da reše vlada, lokalna samouprava.

Beograd je urušen. Ne treba nam grad na vodi nego metro, bez saobraćaja u centru, trebaju nam zelenilo i cvetne pijace, lepo popločani trotoari, restaurirane stare zgrade, novi vodovod i kanalizacija. Psiholozi bi još rekli, došlo je do premeštanja agresije sa pravih krivaca na neposredno okruženje, koje je neprijateljsko, negativno, destruktivno, netolerantno. Nema poštovanja ljudskih prava, sloboda.

Pozdravljamo odluku da ne bude prevremenih izbora. Ali se naši razlozi razlikuju od premijerovih. Neuspeh ove vlade nedorasle zadatku, neispunjavanje uslova koji bi nam uveli dobre evropske standarde je evidentan. Nisu sprovedene reforme, ne sprovodi se zakon o vraćanju nasilno oduzete imovine, tu je i nebriga o mladima i starima, a ubija se srednja generacija koja izgaranjem na poslu, takoreći bez plate, oboleva i ne stiže do penzije. Mnogo je neistina, neispunjenih obećanja, a čeka nas još mnogo gorkih pilula, potpisanih ali ne i objavljenih. Još jedni izbori sa belim listićima sa jednom strankom koja zapravo nema ni 25 odsto glasova, bili bi produžavanje agonije u kojoj živimo.

Udruženje za demokratiju Davidović Grol zato organizuje okrugle stolove, sa idejom okupljanja civilnog društva da se izvrši pritisak i formira prelazna vlada eksperata koja uravnotežuje stavove i želje naroda, koja bi nastavila da radi, raspisala izbore za ustavotvornu skupštinu, po većinskom sistemu i korigovala sve prethodne greške, dok se ponovo ne stvori pravi višepartijski sistem koji već duže vreme ne postoji.

*Autorka je predsednica Udruženja za demokratiju Davidović Grol a tekst je deo uvodne reči na okruglom stolu eksperata u organizaciji ovog udruženja

 

Izvor Danas, 13. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u