NE RADI SE O FRANCUSKOJ, VEĆ O SVIMA NAMA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Ovih dana čitamo sumanute komentare kako nećemo da žalimo Francusku, jer nije...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Ovih dana čitamo sumanute komentare kako nećemo da žalimo Francusku, jer nije ni ona nas, ali ovde smo u pitanju svi mi

Licemerno je ovo postavljanje francuske zastave na Fejsbuk profile, to nije način iskrene solidarnosti. Nemam nameru da žalim skandaloznu spoljnu politiku Francuske u poslednjih dvadeset godina niti ću prećutati činjenicu da je (i) zbog te politike haos sa Islamskom državom i nastao. Da, dobrim delom je i Francuska kriva zbog toga što je nastala Islamska država.

Ali nije Francuska oličena samo u Sarkoziju ili Olandu. Ona nam je dala iskrene prijatelje, od svih onih ratnika iz Velikog rata koji su sa našim vojnicima jurišali na austrougarsku vojsku, Francuska nam je dala iskrene prijatelje od Pijer Mari Galoa, Patrika Besona, Alana Sorela, sve do Pjera Anrija Binela, Patrika Barioa, Žaka Ogara itd. Zbog njih iskreno žalim Francusku.

Ali nije ovde u pitanju samo Francuska već svi mi koji živimo na prostoru Evrope. Plašim se da će vrlo brzo doći vreme kad ćemo jedni drugima sve češće izjavljivati saučešća, i zato su suvišne ove rasprave od Kulina bana ko je kriv za narastajući terorizam. To više nije bitno. On je činjenica, on postoji i egzistira na tlu Evrope, a nama je danas najbitnije da se od njega zaštitimo, a ne da vodimo besmislene rasprave ko je kriv.

„DA LI STE SVESNI ŠTA STE URADILI?“
Ako će nekom biti lakše, eto da se izjasnim: krive su SAD i celokupan NATO, ali posebno podvlačim SAD, za koje verujem da i danas dobrano sponzorišu idiote iz ISIS da haraju po Bliskom istoku i Evropi. No ta činjenica nam neće pomoći ako nam neki od tih ludaka zakuca na vrata, jer taj neće čekati da mu objasnimo kako mu ništa nismo krivi, već će da se digne u vazduh ili da zapuca po narodu. Baš kao što nisu čekali u pariskom kafiću niti u koncertnoj dvorani Bataklan.

putinun01Verujem da se mnogi na Zapadu danas prisećaju nedavnog Putinovog obraćanja kada ih je lepo pitao zta uzroke haosa na Bliskom istoku: „Da li ste svesni šta ste uradili?“ Mnogima do svesti to tek danas dopire, i to vrlo krvavo, samo se plašim da će im dolaziti još krvavije jer je za mnogo šta već uveliko kasno.

Ne sme se nikako smetnuti sa uma da su identifikovani teroristi rođeni i odrasli u Evropi. U njenom srcu, u Briselu. Bez obzira što su rođeni u Evropi, što su tu odrastali, išli u školu i što su živeli u evropskom sistemu vrednosti, oni su ipak odabrali da na ovaj način okončaju svoje živote, smatrajući da to čine u slavu Alahu. Možete li da zamislite koliko takvih „vojnika“ ISIS ima po Evropi? Sledio sam se kad sam video kadar u kome francuska policija razmenjuje vatru sa jednim od terorista. Taj mladić je držao kompletnu jedinicu policije na pristojnom odstojanju i baratao puškom bolje nego neki specijalci, što ukazuje da je on negde prošao odličnu vojničku obuku. Setite se samo napada na redakciju Šarli ebdo, gde se u kadru jasno vidi da mladi terorista pušku drži kao pravi pripadnik neke specijalne jedinice. Moramo da shvatimo da ISIS u Evropi ima odlično obučene ljude, očigledno izuzetno motivisane, i na nama je da se dobro pripremimo za odbranu, ako smo u stanju. Francuska očigledno nije iako ima jednu od najboljih obaveštajnih službi na svetu. Plašim se da i mnoge duge države, daleko ozbiljnije od nas, takođe nisu sposobne da se odupru.

DANAS PARIZ, SUTRA MOSKVA, BEOGRAD…
To je onda tuga za čovečanstvo. Tuga, jer očito je da svet ulazi u ozbiljan rat, nesvakidašnji i do sada i neviđen, u kome je neprijatelj u prednosti jer je na vašem terenu i može da radi šta mu je volja, a vi možete samo da nagađate kada će i gde da udari.

Na kraju, rešili bismo jedan od važnih uzroka globalnog propadanja ako bismo prestali da različito vrednujemo žrtve. Jednako su strašne žrtva u Beslanu ili moskovskom pozorištu Dubrovka, kao i žrtve u Parizu ili Keniji. Ili, recimo, žrtve u Nigeriji, gde Boko Haram seče glave kao što govori dobar dan. O žrtvama u Siriji da ne govorim. Sve su to žrtve bezumnih ljudi koji smatraju da masakrima mogu da dođu do političkog cilja. Da tragedija bude veća, za sada im to uspeva, jer fakat je da imaju i nekakvu državu.

parizterorizam15Sve ovo pišem zbog činjenice da ovih dana čitamo sumanute komentare kako nećemo da žalimo Francusku, jer nije ni ona nas, pa nas je i bombardovala i slično. Nije ovde u pitanju Francuska, ovde je u pitanju čovečanstvo. Danas je na udaru Pariz, sutra će biti Moskva, prekosutra Beograd… Tom zlu za sada se ne nazire kraj. Mislite o tome kako da ga pobedimo umesto što se stalno preispitujemo ko je kriv za nastanak zla. Od silnog razmišljanja nećemo stići da reagujemo kad nam zlo pokuca na vrata.

Svet
Pratite nas na YouTube-u