BRANKO RADUN: KIRBI, KURIR I BITKA ZA MEDIJE

Bučni sukob između tabloida je zapravo značajna bitka između onih koji su pod kontrolom...

Bučni sukob između tabloida je zapravo značajna bitka između onih koji su pod kontrolom stranaca i onih koji su lojalni vladi

Ambasador Kirbi je izjavio da to što SAD podržavaju istraživačko novinarstvo ili kontaktiraju sa opozicijom ne znači da žele da sruše vladu koja je uradila mnogo pozitivnih stvari i sa kojom odlično sarađuju. „SAD se zalažu za pošteno izveštavanje i za istraživačko novinarstvo, iako nije prijatno svima…, ali nemaju ni nameru, ni interesa, da ruše vladu koju su izabrali građani i sa kojom dobro sarađuju“, rekao je Kirbi u razgovoru sa grupom novinara, bliskih američkoj ambasadi. Ovo je odgovor povodom medijskih optužbi da pojedini mediji koje finansiraju zapadne zemlje, pokušavaju da destabilizuju i ruše vladu. Ambasador je kratko zaključio da on nije zainteresovan da ruši Vučićevu vladu.

Razgovor sa „novinarima“ je bio razgovor sa porukom, koji se ticao onih koji su prozivani da vode kampanju protiv vlade, a da su finansirani od zapadnih vlada i fondova. Oni su ovim sastankom sa ambasadorom dobili „zaštitu“ od onih koji ih prozivaju da rade protiv svoje zemlje za račun stranaca. Prva poruka ovog sastanka je da „vas ne sme niko da bije“. „Novinari“ koji pokreću afere protiv vlade, a podržani su od stranih institucija, ne smeju biti ometani u radu, moraju biti tolerisani „iako to nije prijatno svima“. Ne samo to, oni moraju biti tretirani kao ozbiljne i nezavisne institucije, to jest „merilo istine“, na čije prozivke vlada mora odgovoriti. Oni su, srpski rečeno, batina kojom se preti ili, kako bi rekao Ruzvelt Prvi: „Govori tiho i nosi batinu.“ Ako ništa drugo, služe kao upozorenje i podsetnik šta se sve može desiti u budućnosti. To naročito u slučaju skretanja sa „zacrtanog kursa“, poput intenzivnijeg približavanje Rusiji (oružje & gas) ili, pak, nekooperativnog odnosa prema Kosovu ili prema migrantskoj krizi.

Očigledno je da Amerika nastoji da dodatno učvrsti svoje pozicije na brdovitom Balkanu i kroz jačanje medijskog prisustva (osnivanje regionalne TV, kupovina elektronskih i pisanih medija i finansiranje „istraživačkog novinarstva“). Iako su i do sada prozapadni i proamerički mediji dominirali kod nas i na Balkanu, očigledno je da se, zbog geopolitičkih promena u svetu, nastoji ojačati američko medijsko prisustvo na terenu. Prisustvo drugih sila na Balkanu, koji očigledno ima veći značaj nego što smo mi svesni, čini vašingtonske stratege preterano nervoznim, pa su stoga skloni agresivnijim kampanjama i akvizicijama medija. Iako trenutno ne postoji realna pretnja američkoj dominaciji u Evropi i na Balkanu, paranoja čini svoje. Ili drugačije rečeno, za svaki slučaj, bolje je sprečiti nego lečiti.

Kako još shvatiti poluironičnu i višeznačnu izjavu ambasadora „da nije zainteresovan da ruši Vučića“? Čitamo je i kao to da trenutno SAD ne nameravaju da ruše vladu u Srbiji, jer imaju dobru saradnju sa njom, ali bi to moglo da se desi u budućnosti ako nivo „saradnje“ opadne. No, iako je gospodin Kirbi rekao da on nije zainteresovan da ruši vladu, to ne znači da neće podržavati opoziciju i „istraživačko novinarstvo“. Očigledna je namera da se u ovom momentu vlada drži pod pritiskom kampanje koja joj ne daje prostora za opuštanje. Isto tako i da se smanji nivo podrške koju Vučić uživa u javnosti, jer je lakše raditi sa onim ko je slabiji ili se oseća ugrožen, nego sa onim ko je jak i siguran u sebe. Bez obzira da li je reč o poziciji biznisa ili politike zapadnih vlada, uvek je bolje imati slabijeg igrača na vlasti, bez obzira u kojoj meri im je on „po volji“.

Medijska kampanja provladinih medija o mogućem podrivanju i rušenju vlade Srbije od strane zapadnih država u ovom momentu može izgledati kao preuveličavanje ili pak kao spinovanje koje odgovara vlasti, ali je očito i mešanje stranaca u unutrašnje poslove naše zemlje, a naročito u medijskoj sferi. Izjave stranaca da vlada mora tolerisati kampanju koju pokreću „istraživački novinari“, koji fabrikuju naručene afere na sajtovima i medijima koje oni finansiraju, uz pokušaje preuzimanja preostalih domaćih medija, ozbiljno ugrožava medijski suverenitet zemlje.

U tom pogledu i bučni sukob između tabloida je zapravo značajna bitka između onih koji su pod kontrolom stranaca i onih koji su lojalni vladi, što će pokazati odnose snaga u medijskoj sferi. Medijska furtutma oko Kurira koji pokušava da se predstavi kao „perjanica slobodnog novinarstva“ je uvertira pred mnogo značajnije događaje u medijsko političkoj sferi. Suština je da ako ostanete bez svojih medija ili, pak, ako se ustali reketaški način funkcionisanja, koji ima zaštitu od stranaca, ne možete se zvati ni državom, a kamoli demokratijom, ako je nekome danas uopšte stalo i do jednog i do drugog.

Izvor Vidovdan, 18. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u