PREMIJER LI: IZGRADNjA PRUGE OD OVE GODINE; VUČIĆ: INDUSTRIJSKI PARK PO UGLEDU NA KINESKI

„Dobio sam priliku da govorim pred predsednikom i premijerom Kine i to govori o,...

„Dobio sam priliku da govorim pred predsednikom i premijerom Kine i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini“, rekao je Vučić za RTS

Izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte počeće ove godine, rekao je danas u kineskom gradu Sudžou premijer Li Kećijang.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih šest meseci biti urađena studija izvodljivosti za izgradnju industrijskog parka u Beogradu, po ugledu na kineski Industrijski park u Sudžou, kao i mogućnost saradnje kineske fabrike autobusa Hajger i srpskog Ikarbusa.

Vučić, koji je višednevnu posetu Kini počeo obilaskom Industrijskog parka i fabrike autobusa Hajger, rekao je da Srbija može mnogo da nauči od Kine o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope.

Premijer je rekao da je Industrijski park u Sudžou najuspešniji u Kini, da ima bruto domaći proizvod pet puta veći od Srbije i da naša zemlja može da preuzme taj način organizacije.

„Uz pomoć ambasadora Kine Li Manćanga došli smo do kineske kompanije i već završavamo razgovore. Oni će u narednih šest meseci da urade studiju izvodiljivosti za manji, ali po istom principu pravljen industrijski park u okolini mosta Mihailo Pupin, koji sam otvorio sa premijerom Kine“, rekao je Vučić.

To može da bude, istakao je, izvanredan zamajac za Srbiju.

Vučić je, govoreći o mogućoj produkcijskoj saradnji Ikarbusa i Hajgera, rekao da te dve firme već razgovaraju i da veruje da će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa Simensom, moći da isporučuje takve električne autobuse na domaća, ali i strana tržišta.

Premijer kaže da najnoviji električni autobusi koje kineska firma proizvodi troše 500 do 600 dinara na sto pređenih kilometara.

Vučić je rekao da Srbija može mnogo da nauči od Kine, o urbanom planiranju, ekonomskom razvoju i javnoj administraciji, te da može da bude motor razvoja cele istočne Evrope.

On dodaje da će kineske kompanije graditi industrijski park, te da će posle toga i druge firme iz te zemlje doći u Srbiju, proizvoditi i privlačiti nove investicije.

„Gledaćemo da prepišemo sve ono dobro što smo videli u Kini“, rekao je Vučić, ističući da su Kinezi davali veoma povoljne uslove investitorima.

Precizirajući da je samo u prvih devet meseci ove godine broj turista iz Kine porastao za 67 odsto u odnosu na prošlu godinu, premijer je rekao da Srbija želi da privuče što više turista iz te zemlje.

„To je ispod dva odsto ukupnog broja turista u Srbiji, a mi hoćemo da podignemo na pet odsto već u narednim godina, a da onda idemo i na deset odsto“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše pojedina pitanja koja se tiču unutrašnje politike Srbije, Vučić je rekao da je njegov posao da vodi računa o interesima Srbije, a ne o partikularnim ili partijskim, političkim interesima.

On je tako rekao da će se o unutrašnjim političkim pitanjima govoriti u ponedeljak, kad će se, kako je rekao, obratiti narodu.

Izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte počeće ove godine, rekao je danas u kineskom gradu Sudžou premijer Li Kećijang, prenela je kineska nacionalna agencija Sinhua.

Li je danas otvorio samit Kine i lidera Centralne i Istočne Evrope.

On je rekao da će putovanje između prestonica Srbije i Mađarske biti upola kraće i da će pruga birti završena za dve godine, navodi Sinhua na Tviter nalogu.

Na samitu učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Samit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Sji Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, predstaljajući Srbiju, i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini“, rekao je Vučić za RTS.

Kineski premijer Li Kećijang obratio se danas učesnicima navodeći da je Kina na putu da ove godine ostvari ciljani ekonomski rast od sedam odsto.

Li je dodao da privreda trpi prilagođavanja kako bi se postigao održivi srednjeročni i dugoročni rast.

Rojter navodi da Kina istražuje mogućnosti za uspostavljanje multilateralne finansijske institucije sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, kao i zajedničkog fonda u kojem bi valute bile izražene u juanima.

Učesnicima se obratio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je samit iskoristio kao priliku da apeluje na kineske lidere da podrže napore EU u borbi protiv terorizma posle smrtonosnih terorističkih napada u Parizu.

Tokom popodneva premijer Vučić prisustvovaće Četvrtom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kongresnom centu Taihu u kineskom gradu Sudžou.

POČAST NA VEČERI
Na svečanoj večeri sa evropskim liderima, Kećijang je posebnu čast ukazao srpskom premijeru, pozvavši ga da sedi pored njega. Sastanke sa najvišim kineskim zvaničnicima Vučić će imati tokom sutrašnjeg dana, a prvi dan posete Kini započeo je obilaskom Industrijskog parka u Sudžou i posetom fabrici autobusa „Hajger“.

INDUSTRIJSKI PARK KOD MOSTA U BORČI
Vučić je najavio i izgradnju industrijskog parka u Beogradu, kod mosta „Mihailo Pupin“, a po ugledu na onaj u Sudžou. – Uz pomoć ambasadora Kine Li Manćanga došli smo do kineske kompanije i već završavamo razgovore. Oni će u narednih šest meseci da urade studiju izvodljivosti za manji, ali po istom principu pravljen industrijski park. To može da bude izvanredan zamajac za Srbiju. Premijer veruje, da će Srbija u novom industrijskom parku, zajedno sa „Simensom“, moći da isporučuje električne autobuse na domaća, ali i strana tržišta.

Izvor Večernje novosti, 24. novembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u