OBARANjE RUSKOG AVIONA: POGREŠAN KORAK ILI PROMENA IGRE?

NIKOLAS GVOZDEV Incident je naterao sve NATO zemlje, uključujući i SAD, da preispitaju svoje...

NIKOLAS GVOZDEV

Incident je naterao sve NATO zemlje, uključujući i SAD, da preispitaju svoje pozicije i obaveze

Kako stiže sve više informacija o obaranju ruskov aviona od strane turske avijacije, incident je naterao ne samo Rusiju i Tursku već i NATO i SAD, kao i regionalne igrače, da preispitaju svoje stavove i pretpostavke. U nadolazećim satima, danima i nedeljama polako ćemo početi da shvatamo ovo kao tragičnu grešku ili promenu pravila igre, koja će promeniti i putanju sirijske krize, kao i odnos Rusije prema Zapadu.

Odmah posle incidenta postalo je jasno da je sada propalo sve što su Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli na marginama samita G-20 u Antaliji. Otkazana je i poseta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova Ankari – kojom je trebalo da se tursko-ruski odnosi vrate na pravi put. Obaranje aviona bi moglo da se pokaže kao poslednji ekser u kovčegu rusko-turskih odnosa, u kojima je četiri godine pokušavano da se razdvoji sirijska kriza od veoma unosnog privrednog odnosa dve zemlje. Putinov komentar o „nožu u leđa“ i Erdoganovove jasne izjave da Turska neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje svog vazdušnog prostora pokazuju ishitrene reakcije, koje su otklonile mogućnost izvinjenja i ostavljanja incidenta iza sebe. To znači da će ovo ostaviti veoma negativne posledice na međusobne odnose Rusije i Turske.

Ovo se takođe pokazuje kao kritičan test odlučnosti NATO. Logično, sve zemlje NATO, uključujući i SAD, pozivaju na smirivanje i uzdržanost od provokacija. Ipak, da li će zemlje NATO bezuslovno podržati sve mere da spreče rusku odmazdu ili njen upad na tursku teritoriju? Ili će se savez podeliti po ovom pitanju, gde će neke zemlje kritikovati turske akcije na sirijskom tlu, da bi se potom pozivatile na imunitet unutar saveza? Imajući u vidu nesigurnost NATO članica, pogotovo Baltičkih zemalja, koje imaju prigovore na posvećenost drugih članica u zapletu sa Rusijom, valjalo bi razumeti da će ono što NATO u nadolazećim danima uradi pokazati važnost ovog saveza u budućnosti. Utoliko više što bi bi pogrešne procene mogle da dovedu do toga da situacija izmakne kontroli.

Obaranje aviona takođe dovodi u pitanje odlučnost francuskog predsednika Fransoa Olanda da skroji novu antiterorističku koaliciju u borbi protiv Islamske države. Po svoj prilici, u četvrtak će u Moskvi Putin pitati Olanda kako oni to zajedno mogu da se bore ko njihov NATO saveznik gađa ruske avione. I to će verovatno imati negativne posledice po napore Francuske da pred Savet bezbednosti UN stavi rezolucija koja će biti zakonska osnova za združenu akciju protiv Islamske države jer Rusi insistiraju da se sve grupe koje se bore protiv Asada stave pod mandat protiv ISIS.

erdoganavionOno čemu su se francuski zvaničnici nadali da će ubediti Ruse jeste da fokus usmere sa zadržavanja Asada na vlasti na borbu protiv Islamske države. Čak su postojale indicije da je Moskva sa zapadnim diplomatama, Turskom i Saudijskom Arabijom ozbiljno razmatrala eventualno svrgavanje Asada sa trona. Sada bi Moskva mogla da se vrati unazad, prema težnji Irana da učvrsti Asadovu moć na prostorima koji su ključni za opstanak režima, što je on, uz pomoć ruskih helikoptera, boraca iz Irana i Hezbolaha, već počeo da radi.

Tokom prošle nedelje postojala je određena doza optimizma da će se u Siriji postići kompromis, čime bi se borba preusmerila samo protiv ISIS. Da li je obaranje ruskog aviona tragična prepreka tome ili će dovesti do promene procesa – ostaje da se vidi. Pres-konferencija predsednika Olanda u Moskvi bi u četvrtak mogla dati odgovor na to pitanje.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

The National Interest

Svet
Pratite nas na YouTube-u