HILARI IZ NAŠEG SOKAKA (VOLSTRITA)

DANIJEL CVJETIĆANIN Hilari je, po svoj prilici, kandidat Volstrita na izborima, a njihov kandidat...

DANIJEL CVJETIĆANIN

Hilari je, po svoj prilici, kandidat Volstrita na izborima, a njihov kandidat nije izgubio već nekoliko decenija

Svaka prestupna godina je izborna u SAD, a od izbora predsednika i vrhovnog komandanta najveće svetske vojne i ekonomske sile zavisi život ili smrt miliona ljudi. Ne samo zbog „sudbonosnog utorka“, dana kada predsednik, prema urbanoj legendi, saopštava šefovima tajnih službi ko bi od neprijatelja SAD trebalo da bude likvidiran u narednoj nedelji nego i zato što od političkih odluka zavisi koliko će ratova SAD izazvati u mandatu novog predsednika.

Mirotvorac (nobelovac) Obama dobro se pokazao, ali se ipak Reganu, Bušovima i Klintonu mora odati priznanje da su, posle pobede u Hladnom ratu, utrli put doktrini „geopolitike haosa“ (Jugoslavija, Avganistan, Irak, Libija, Ukrajina, Sirija…) i čvršćem povezivanju američkog vojno-industrijskog kompleksa sa svetskim terorističkim organizacijama, što je američkoj vojnoj industriji i Volstritu omogućilo ostvarivanje basnoslovnih profita, ne obazirući se na to što su ponekad i sami građani SAD bili kolateralne žrtve tog saveza (11. septembar i sl.).

Nije tajna da je globalna finansijska moć centralizovana u ne više od stotinu džinovskih korporacija, koje stoluju na Volstritu (po nekima, je taj broj čak mnogo manji), odakle upravljaju finansijskim, i ostalim, tokovima u celom svetu. Takođe, nije nepoznato da je Hilari Klinton, po svoj prilici, kandidat Volstrita na predsedničkim izborima 2016, a nagađa se da njihov kandidat nije izgubio u proteklih nekoliko decenija.

ZAMISLITE!
Razumeli ste, naravno, da u SAD, kao i u mnogim razvijenim zemljama, biznismeni i finansijeri ne puze pred političarima (kao kod nas – sa izuzetkom stranaca), nego je obrnuto: političari se uglavnom dodvoravaju krupnom kapitalu, koji, ukoliko postoji dovoljan nivo saglasnosti, ume da usmeri rezultate „demokratskih“ izbora.

Zapitaćete se možda otkud finansijskim korporacijama tolika moć? Majstori sa Volstrita, uz pomoć američkih predsednika, uspeli su da nametnu celom svetu američki dolar kao jedinu valutu kojom se može kupovati nafta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i Brazil, koji nastoje (sa promenjivom srećom) da se oslobode ovog nameta. Takođe, dolar je nametnut, ne pitajte kako, kao najvažnija valuta u kojoj centralne banke drže svoje rezerve. To znači da svako u svetu ko hoće da kupi naftu ili poveća rezerve mora da proda robu za dolare ili da se zaduži kod onih koji te dolare emituju – pogodite gde su? Možda mislite da su u Vašingtonu, gde je centralna američka banka (FED)? Hm. Mnogi misle da je komandni centar ustvari na Volstritu.

ajlankurdiZamislite sada kolika je moć onih koji bankarskom multiplikacijom ili emisijom kreiraju te dolare – iz ničega, pritiskom na dugme (štampanje novca je davno prevaziđeno i sporadično)? Ne možete da zamislite! Ali možete da vidite – to je ona moć koja teži da pokori svet, uključujući i građane SAD. To je moć koja polaže pravo na vlastitu interpretaciju slobode, bratstva, jednakosti, ljudskih prava, kao i na tumačenje svake druge istine, uključujući i proglašavanje prava na liderstvo izuzetnih i odabranih. Pogodili ste – to su opet ti isti.

VOLSTRIT PROTIV ČOVEČANSTVA
Rasprostranjena je zabluda da Amerika ili EU žele da ceo preostali svet pretvore u svoju provinciju. Kao da je mentalni sklop većeg dela čovečanstva još uvek u 19. veku, u kome je ideja nacionalne države dominirala, a krvoprolića tog i narednog veka bila posledica sukoba nacija. Modernim zavojevačima sa Volstrita nacionalni, verski i drugi sukobi služe jedino za izazivanje haosa, a sam haos je najizdašniji izvor profita i uzrok bilionskih prelivanja iz ruke u ruku na ekonomskom ruletu, nezavisno od toga ko je u tom haosu pobeđeni, a ko pobednik.

hilariwowVera u novac je jedina religija koju Volstrit poznaje, ali se ta vera (mit) spontano nametnula svim stanovnicima planete – skoro bez izuzetka. Teroristi iz Avganistana, baš kao i smerni vatikanski ili budistički sveštenici, a i ljubitelji tenisa, veruju u nesputanu moć novca. Sve sile ga priznaju kao najveću silu. A, kada finansijsko plemstvo reši da broj ljudi na planeti svede na „zlatnu milijardu“, neće prezati od izazivanja svetskog (atomskog) rata, kao što se nije ustezalo da stanovnike SAD, pre svih, izloži finansijskom teroru korporacija u krizi 2008. godine.

POBEDA VOLSTRITA
Postmoderni feudalizam gradiće se, po svoj prilici, kao imperija finansijskog plemstva. Najveća pobeda (podvala) Volstrita ostvarena je kada je antiliberalni model dirigovane globalne ekonomije, kojom upravlja pohlepna finansijska oligarhija, podmetnut celom čovečanstvu kao liberalni model, svrstavajući sve poštene, slobodoljubive i razumne stanovnike planete u – borce protiv ekonomske slobode.

Autor je profesor na Univerzitetu Singidunum

Svet
Pratite nas na YouTube-u