CRNA GORA NA PRAGU NATO, SUTRA ZVANIČAN POZIV ALIJANSE?

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u utorak da je „izvesno“ da će...

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u utorak da je „izvesno“ da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO.

NATO će napraviti novi veliki korak ka proširenju i dodatno podgrejati tenzije sa Rusijom, kada u sredu zvanično pozove Crnu Goru da se pridruži, piše britanski list „Gardijan“.

Britanski list ističe da je Moskva više puta ocenila da je proširenje Alijanse provokacija, kao i da zapadni zvaničnici veruju da je Kremlj zaslužan za antivladine proteste u Crnoj Gori „kako bi pokušali da skrenu zemlju sa puta ka NATO“.

„Ipak, crnogorski parlament je izglasao ulazak u NATO i vlasti u Podgorici su sprovele reforme oružanih snaga i ministarstva odbrane kako bi mogli olakšali pristupanje“, navodi Gardijan, a prenosi B92.

Očekuje se da 28 ministara NATO, koji danas otvaraju dvodnevni sastanak u Briselu, jednoglasno izdaju poziv Crnoj Gori.

Nakon toga, Crnoj Gori će biti potrebno između 12 i 18 meseci da završi proces ulaska u NATO i to 17 godina nakon što je zemlju bombardovala Alijansa, dok je bila u sastavu SRJ.

„Crna Gora je prešla dalek put kako bi se pridružila evro-atlantskoj porodici. Slanje pozivnice biće istorijska odluka i to će biti signal naše kontinuirane posvećenosti zapadnom Balkanu“, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Stoltenberg nije mogao da sa sigurnošću kaže da će pozivnica biti poslata u sredu, ali diplomatski izvori „Gardijana“ iz Brisela navode da je odluka već doneta.

List podseća i da su Slovenija, Hrvatska i Albanija već punopravne članice NATO, kao i da Rusija često izražava protivljenje širenju Alijanse, naročito pristupanju članica bivšeg komunističkog bloka.

„Što se tiče širenja NATO, na to gledam kao na grešku, čak i na svojevrsnu provokaciju. U pitanju je neodgovorna politika koja podriva napore da se izgradi sistem jednake i ravnopravno podeljene bezbednosti u Evropi, nezavisno od toga da li je zemlja u tom bloku ili nije“, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nedavno.

Na pitanje o odluci ministara u narednih 48 sati, ambasador SAD pri NATO Daglas Lut je rekao: „Ovo nije nešto što je pripremano kao poruka za Rusiju. Ovde se uopšte ne radi o Rusiji“.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u utorak da je „izvesno“ da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO.

Vujanović je nakon učešća na samitu šefova država i vlada u Parizu, posvećenom klimatskim promenama, rekao da će dan kada Crna Gora dobije poziv od NATO biti „veliki dan za državu“.

„Mogu reći sa punom izvesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO“, rekao je on.

Izvor B92/Večernje novosti, 01. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u