DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ: DA LI SMO MI SRBI NORMALNI

Tito je Srbima naneo više zla za 40 godina nego Turska za 400 Dočekali...

Tito je Srbima naneo više zla za 40 godina nego Turska za 400

Dočekali smo priliku da budemo domaćin, u globalnim razmerama važnog događaja, a koristimo ga da pošaljemo o sebi mazohističku poruku. Kada se uđe u glavnu salu u kojoj se u Beogradu održava Samit OEBS-a, prvo se vidi ka ulazu okrenuta velika fotografija bivšeg jugoslovenskog diktatora Tita.

Organizatori skupa kažu: on je deo istorije. Šta god neko mislio o njemu, Tito je imao veliku ulogu na osnivačkom samitu KEBS-a, preteče OEBS-a, a pomenuta fotografija je iz te 1975. godine. Slab je to argument. Staljin je imao još veću ulogu u osnivanju OUN. Ipak, Rusi nigde, na način kako što to rade naši zvaničnici, ne ističu njegovu fotografije. I to pored toga što, ako tu dvojcu autokrata uporedimo, moderna Rusija ima mnogo više razloga da se i u pozitivnom svetlu seti Staljina!

On je počinio mnoge zločine, ali ima i ogromnu zaslugu za sovjetsku pobedu u Drugom svetskom ratu. Iza njega su ostala strašna (ne)dela ali i moćnija nego ikada, suštinski, ruska imperija. Kako je jedan veliki istoričar, inače kritički nastrojen prema Staljinu, priznao: „Preuzeo je Rusiju sa drvenim plugom, a ostavio ju je sa atomskim reaktorom“.

A šta je nama Tito ostavio? Dve veštačke nacije stvorene na srpski račun (Crnogorce i Muslimane). Prinudnu asimilaciju Srba katolika u Dubrovniku i Dalmaciji i pravoslavnih Srba na severozapadu Makedonije. Nakaradne republičke granice. Pride svemu tome i rasparčanu Srbiju na tri dela, što je kulminiralo usvajanjem Ustava iz 1974. godine. Nama je, da parafraziram jednu poznatu komunističku pesmu, naša borba dala da imamo Tita za maršala, a on je srpskom narodu za 40 godina napravio više štete, nego Turci za 400.

Sada taj čovek simbolički predstavlja Srbiju na beogradskom samitu OEBS-a. Da li oni koji su takvu odluku doneli znaju šta rade? Ko da iskreno veruje da Srbija brani Kosovo kada onaj, koji je Kosovo oteo od Srbije i dao Albancima, posredno dočekuje svetsku političku elitu u Beogradu?

Izvor Večernje novosti/Vidovdan, 04. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u