AMERIČKE BALKANSKE IGRE: ISTISKIVANjE MOSKVE SA BALKANA

Svaki put kada se figure pokreću, bilo velike ili male, menja se ravnoteža Članstvom...

Svaki put kada se figure pokreću, bilo velike ili male, menja se ravnoteža

Članstvom u NATO i energetskim sporazumima Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da distanciraju Balkan, uključujući i Srbiju, od Rusije i njenog uticaja

Dokazi toj tvrdnji su brojni, od poziva koji je pre nekoliko dana dobila Crna Gora da se priključi NATO, preko toga da Hrvatska (članica NATO) poziva na smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, do prilično dobrih odnosa Srbije i SAD i učestalih poseta visokih zvaničnika ove dve zemlje.

— NATO polako zaposeda Balkansko poluostrvo – rekao je bivši ambasador Italije u Alijansi Stefano Stefanini, koji je učestvovao u pregovorima o proširenju 2008. godine, za list „Politiko“

Kako kaže, treba samo pogledati veličinu Balkanskog poluostrva.

— Svaki put kada se figure pokreću, bilo velike ili male, menja se ravnoteža — kaže Stefanini.

Balkanska kampanja NATO-a ne dotiče samo Crnu Goru. Primer za to je nedavna poseta visokih zvaničnika američke Vlade i NATO, potpredsednika Džozefa Bajdena i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Zagrebu i Beogradu. Stoltenberg je, recimo, sa srpskim zvaničnicima govorio o “novom početku” odnosa sa Srbijom.

— Klima međusobnih odnosa sa balkanskim državama postaje sve prijatnija za SAD, region je posebno važan u pozadini velikih kretanja na međunarodnoj areni. Razlike izlaze na videlo u zemljama gde se interesi Moskve i Vašingtona ne poklapaju, na primer u Srbiji i Crnoj Gori – kaže vojni analitičar Igor Tabak.

“Politiko” navodi i kako je šef diplomatije SAD Džon Keri pre nekoliko dana razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, ali i da Beograd pokušava da nađe ravnotežu između Zapada i Istoka.

Uravnotežena spoljnja politika Srbije vidi se kroz zvanične posete premijera Vučića, koji je ove godine dva puta bio u SAD, ali je odmah nakon te druge posete Vašingtonu otišao u Moskvu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Osim toga, Putin je prošle godine bio počasni gost velike vojne parade u Beogradu.

Jedna od vrlo važnih aspekata balkanskog proširenja NATO-a je diversifikacija isporuka energetskih resursa u Evropu, što Vašington smatra strateškim interesom sopstvene bezbednosti.

Na smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa poziva Hrvatska. Tačnije, na hrvatskom ostrvu Krku planirana je izgradnja terminala za tečni prirodni gas koji će biti povezan sa gasnim koridorom od Azerbejdžana do severa Evrope preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Upravo je snabdevanje gasom preko Hrvatske bila tema razgovora između Srbije i SAD u februaru ove godine u Vašingtonu, kada je potpredsednik SAD Džozef Bajden sugerisao da bi terminal na Krku mogao da bude korišćen i za snabdevanje Srbije gasom.

Politiko” navodi i da Srbija zavisi od Rusije kada je u pitanju snabdevanje energentima, da je ruski Gasprom većinski vlasnik najveće srpske kompanije iz ove oblasti (NIS), kao i da je za Srbiju bilo ogromno razočarenje kada se odustalo od gasovoda Južni tok, koji je trebalo da prođe kroz Srbiju.

I KOSOVO U NATO?
U polju interesovanja NATO-a je i Kosovo, koje ne priznaju ni Moskva i Beograd, kao i Makedonija koja ima nerešena pitanja sa Grčkom, koja je već članica Alijanse. Bosna i Hercegovina pokušava da reši unutrašnje probleme, pa će NATO sa pozivnicom za nju verovatno sačekati neko vreme.

Izvor Blic 06. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u