NENAD ZORIĆ: ISTINA SA TERENA KOJA RASKRINKAVA LICEMERJE

Nema ruske propagande, već surove istine sa terena: Balkan je nestabilan. Namerno nestabilan Dok...

Nema ruske propagande, već surove istine sa terena: Balkan je nestabilan. Namerno nestabilan

Dok se na Kosovu i Metohiji nastavlja zastrašivanje srpskog stanovništva – a više jutrošnjih oružanih napada nepoznatih osoba albanske nacionalnosti na području Goraždevca kod Peći samo je najnoviji čin tog konstantnog terora – američki ambasador pri OEBS-u Danijel Baer tvrdi da se SAD unapred raduju danu kad će takozvano Kosovo postati članica ove organizacije.

Istina, gospodin Baer je dnevniku „Danas“ dao intervju pre poslednjih napada, ali i posle svih drugih napada na srpsku manjinu i uprkos činjenici da je Srba na Kosovu i Metohiji svakim danom sve manje i manje, a da ih u gradovima uopšte nema.

Međutim, ovaj diplomata u nekoliko odgovora vidljivo agituje da takozvano Kosovo postane članica OEBS-a, što je možda (sa njegove tačke gledišta) i legitimno, ali je još legitimnije da neko ko učestvuje u radu OEBS-a govori i o bezbednosti na onoj teritoriji za koju toliko lobira.

DRŽAVNOST KOSOVA NEMA CENU
S druge strane, Baerovo propagiranje samo je nastavak politike Zapada koja se može svesti na jedno: zaokruživanje kosovske nezavisnosti i državnosti.

Dok se od Srbije, a i svih ostalih, tražilo i traži da pre stupanja u pojedine organizacije ispuni niz uslova, zapadne diplomate ne traže od takozvanog Kosova ništa, a za takozvano Kosovo traže i daju sve. Neumorno se trude da ova, od Ujedinjenih nacija nepriznata država, postane članica što više međunarodnih organizacija, specijalizovanih sekcija UN, olimpijskih i drugih sportskih saveza.

Konstataciju novinara da je utisak srpske javnosti kako zemljama Zapada treba Balkan kao nestabilno područje i stalni izvor nestabilnosti, ambasador Baer odbacuje opaskom da je to daleko od istine i tvrdi da svako ko misli tako previše podleže ruskoj propagandi.

Poslednji u nizu političkih lidera koji je Balkan označio kao bure baruta bio je srpski premijer Vučić, ali su ovakve konstatacije dolazile i sa drugih mesta i iz drugih balkanskih država. Pre će, naime, biti da je daleko od istine da su svi oni podlegli ruskoj propagandi.

STVARNOST JE NAJBOLjI DEMANT
Uostalom, jutrošnji napadi u Goraždevcu, nedavni teroristički akti u Bosni i Hercegovini, otvoreni terorizam u Makedoniji onomad, nisu ruska propaganda već događaji koji su se, nažalost, desili. To je stvarnost koja demantuje i gospodina Baera i sve njegove kolege sa Zapada. Čini se da je, gledajući stanje na terenu Balkana, sve ono što predstavnici zapadne diplomatije govore propaganda u pravom smislu reči.

Osim toga što tera građane na Balkanu da ne veruju svojim očima i što ničim izazvano, ali iz njegove vizure razumljivo, ubacuje Rusiju u čitavu priču, Baer s neba pa u rebra izusti i kako je „Rusija samo regionalna, ne i velika sila“, pa Amerika nema nikakve veze sa njom u tom pogledu. Ako najviši zvaničnici najačih zapadnih država uvažavaju činjenicu da je Rusija velika svetska supersila, opaska gospodina Baera može se porediti sa opaskom navijača nekog kluba koji ima ogromnu želju da uspe u navijačkoj hijerarhiji i to tako što će rečima uniziti protivnika. Ali, šta je raditi navijaču, nije ambasadoru, iako razumemo ambiciju gospodina Baera.

Sjedinjene Američke Države, predoči još Baer, imaju jasnu politiku i podržavaju nastavak konsolidacije bezbednosti na Balkanu.

Međutim, ako znamo da su baš te Sjedinjene Američke Države dominantno prisutne na Balkanu poslednjih 25 godina, onda je pravi odgovor i njemu i svim ostalim njegovim kolegama: gospodo, nešto predugo konsolidujete. I pitanje svima njima đuture, da li ovakvim konstatacijama, u stvari, priznajete neuspeh diplomatije vaših zemalja?

PROPAGIRAMO DA PROPAGIRAJU
Svaki odgovor koji nije priznanje sopstvene nemoći, biće i jeste potvrda da se na Balkanu sprovodi upravo onakva politika kakvu Zapad želi. Dakle – da je to uspeh, da je taj uspeh konstantna nestabilnost, da tu nestabilnost treba neko konstantno da konsoliduje, i da su, konačno, u pravu svi oni koji tako nešto konstatuju. Potvrda svega, da ponovimo još jednom, jeste stanje na terenu i gotovo svakodnevne loše vesti.

Sve opaske o postojanju ruske propagande i tome da Rusija želi preimućstvo na Balkanu, služe istom cilju kao i proletošnje odvajanje posebnih budžeta na Zapadu za borbu protiv televizije Raša tudej i Sputnjika.

U oba slučaja, i medijskom i ovom balkanskom, zapravo je reč o strahu. Ali ne strahu od ruske dominacije, već od gubitka svoje dominacije. Pa ko će, ako je iole politički pismen, da poveruje da je Bugarska sama od sebe odustala od gasovoda „Južni tok“, na primer.

Najzad, nema ruske propagande, već surove istine sa terena: Balkan je nestabilan. Namerno nestabilan.

Izvor Sputnjik, 08. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u