ALEKSANDER TURČINOV: VAŠINGTON I LONDON SU NAS RAZORUŽALI I IZDALI

Turčinov je također rekao „kako je zahtjev za pomoć Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji...

Turčinov je također rekao „kako je zahtjev za pomoć Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji 2014. godini tijekom aneksije Krima Ruskoj Federaciji bio uzaludan

Na službenoj stranici Vrhovne Rade je objavljeno saopštenje čelnika „Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine“, Aleksandra Turčinova, koji je komentirao godišnjicu potpisivanja „Memoranduma iz Budimpešte“ i gdje se žali na Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju.

„Prije 21 godinu, 5. prosinca 1994. godine, potpisan je „Memorandum u Budimpešti“. Tada je Ukrajina bila vrlo mlada neovisna država, tek tri godine, ali smo mislili da nam ne treba nuklearno oružje, jer su nam jamac suvereniteta, nepovredivosti granica i neovisnosti bile velike države kao što su SAD, Velika Britanija i Rusija. Tada je političko vodstvo Ukrajine vjerovalo u učinkovitost međunarodnih mjera zaštite, ali 20 godina kasnije se ispostavilo da su jamstva bila prazna i ničim utemeljena, iako su ih potpisali visoki zvaničnici zemalja potpisnica“, navodi se u saopštenju Aleksandra Turčinova.

Turčinov je takođe rekao „kako je zahtjev za pomoć Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji 2014. godini tijekom aneksije Krima Ruskoj Federaciji bio uzaludan“.

„Ja sam se u jeku tih događaja, odmah nakon izbora za predsjednika Vrhovne Rade, ispunjavajući dužnosti predsjednika s ostatkom vlade obratio za pomoć našim strateškim partnerima u kontekstu njihovih obveza iz Memoranduma. Međutim, oni su mi ljubazno odgovorili da je „Memorandum iz Budimpešte“ samo formalni dokument i da nema stvarne mehanizme za provedbu garancija. Dakle, Ukrajina je tada stvarno razoružana, a jamstva koja je dobila su bila „uslovna“, sa žaljenjem zbog ponašanja svoji zapadnih „saveznika“ konstatira čelnik „Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine“, Aleksander Turčinov i dodaje „kako Rusija u Siriji najviše koristi strateške bombardere i krstareće projektile, oružje kojeg se Ukrajina prije 20 godina u okviru razoružanja morala odreći“.

Izvor altermainstreaminfo, 08. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u