EPISKOP JOANIKIJE: NA POZIV DA UĐEMO U NATO ODGOVORIĆEMO U DUHU NAŠIH PREDAKA

Naš narod je ovaj poziv doživio kao poziv na brisanje pamćenja, na zaborav naše...

Naš narod je ovaj poziv doživio kao poziv na brisanje pamćenja, na zaborav naše istorije, prošlosti, kulture, tradicije, na zaborav herojstva i otpora svim okupatorima

Nakon Liturgije, koju je, na praznik Svetog Amfilohija Ikonijskog, u nedjelju 6. decembra 2015, sa brojnim sveštenstvom Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske služio u manastiru Župa nikšićka, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Joanikije se u razgovoru sa novinarima osvrnuo na aktuelnosti iz našeg crkvenog i uopšte društvenog života.

Govorio je o obnovi i izgradnji hramova na području Župe Nikšićke, gdje će uskoro biti podignuta prva bogomolja posvećena Svetom Stefanu Piperskom i Župskom.

„Manastir Svetog Luke je centar, kao zvijezda u sazvežđu mnogih svetinja znamenitih i značajnih u Župi Nikšićkoj. Imamo ovdje stare, istorijske svetinje, a podižu se i nove crkve što znači da život cvjeta, napreduje, iako mnogi kažu da kao narod u mnogo čemu zaostajemo i da imamo mnogo problema, što je donekle tačno. Ipak, postoji nešto što se događa pred našim očima, da se, kroz sva ta iskušenja, obnavlja duhovni život, obnavljaju se svetinje, prave se nove, rađaju se novi hrišćani“.

„Šta je, dakle, prirodnije nego da se u mjestu rođenja Prepodobnog Stefana Piperskog, velikog čudotvorca koji je rodom iz Župe Nikšićke, a morački monah, kasnije ktitor manastira Ćelije Piperske, sjetimo njegovog rodnog mjesta, njega i njegovih zasluga i pred Bogom i pred ljudima, pa da se u to ime podigne crkva, u njegov spomen, a u slavu Božju i za blagoslov svima nama“, rekao je Preosvećeni Episkop.

U toku je završna faza i na saniranju crkve manastira Svetog Luke, koja je, po riječima Vladike Joanikija, bila prilično oronula i puna vlage. Sestrinstvo Župskog manastira je, uz konsultaciju sa najboljim stručnjacima sa naših prostora, poduzelo značajne radove i oni teku odmjereno i kvalitetno, upravo onako kako zahtijeva jedna ovakva svetinja.

U ZABLUDI JE KO MISLI DA DANAŠNjA VLAST PREDSTAVLjA OSJEĆANjE NARODA
Episkop budimljansko-nikšićki se dotakao i aktuelnih tema iz društveno-političkog života Crne Gore. Komentarišući nedavni poziv za učlanjenje Crne Gore u NATO alijansu Preosvećeni Episkop je kazao da je u zabludi svako ko misli da današnja vlast predstavlja osjećanje naroda.

„Ta pozivnica nas je, prije svega, podsjetila na bolna događanja od prije 15-ak godina u našoj otadžbini kada smo bombardovani od strane NATO pakta. Naš narod kaže, i ta poslovica nije od juče, Ko me lani bio nije mi ni ove godine mio. Ako pogledamo malo dublje u našu prošlost, mi zapravo još nijesmo preboljeli rane iz prošlih vjekova, još pamtimo teški jaram petvjekovnog turskog ropstva ovdje u Crnoj Gori i u svim srpskim zemljama. Pamtimo i sva bombardovanja od 1914. do 1999. godine, a bilo ih je više od strane zemalja koje nas pozivaju da se učlanimo u NATO pakt“.

„Ta pozivnica je izazvala kontroverzne reakcije u Crnoj Gori. U zabludi je onaj ko misli da današnja vlast, koja je sva u nekoj egzaltaciji zbog te pozivnice, predstavlja osjećanje naroda. Naš narod je ovaj poziv doživio kao poziv na brisanje pamćenja, na zaborav naše istorije, prošlosti, kulture, tradicije, na zaborav herojstva i otpora svim okupatorima, koji su bili na ovom području do dana današnjeg, a bilo ih je više. Mislim da su loše procijenili. Mi smo imali, kroz prošla vremena, pozive sa raznih strana da promijenimo pamćenje, mišljenje, karakter, ime i prezime, vjeru, pismo, jezik, međutim, hvala Bogu, ostali smo na svom mjestu kroz sva iskušenja, pa ni ova iskušenja nijesu našem narodu nepoznata. Naš narod će odgovoriti ljudski, pošteno, hrabro i čestito u duhu naših predaka i na ovaj poziv“, poručio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Izvor eparhija.me, 07. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u