ERDOGANIZACIJA BOSNE

PREDRAG ĆERANIĆ Erdogan je presudio da Bakir Izetbegović nadjača američko protivljenje imenovanju novog direktora...

PREDRAG ĆERANIĆ

Erdogan je presudio da Bakir Izetbegović nadjača američko protivljenje imenovanju novog direktora Obavještajne agencije BiH

Šef turske obavještajne službe Hakan Fidan iznio je za javnost nevjerovatan prijedlog da u Istanbulu bude otvoreno zvanično predstavništvo Islamske države. Zločine koji su počinjeni u ime ove kvazidržave nazvao je islamskom revolucijom: „Zato pozivam zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimira Putina da slomi islamsku revoluciju u Siriji“. Teško je povjerovati da ova poruka nije prethodno usaglašena sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Naprotiv, sasvim se uklapa u rusko-tursku konfrontaciju nastalu nakon obaranja ruskog aviona od turskih lovaca. Maske su pale, postalo je očito da bi tzv. Islamska država brzo uvenula na pustinjskom suncu da nije turske pomoći u naoružanju i ljudstvu. O trgovini naftom Turske sa Islamskom državom suvišno je i govoriti.

Ni pokretanja migrantskog talasa ne bi bilo bez Erdogana. Evropska unija ne može ni sakriti svoje nesnalaženje, pa je Turskoj za nagradu ponudila tri milijarde evra. Erdoganu je tolerisano i evidentno kršenje ljudskih prava tokom predizborne kampanje, a na udaru su bili opozicionari i Kurdi. O neoosmanizmu je prije nekoliko godina govorio i pisao uvaženi Darko Tanasković. Neoosmanizam danas vidimo na djelu. Turska ne krije težnju da bude glavni faktor na Bliskom istoku i da Islamska država u postkonfliktnoj Siriji dobije međunarodno priznanje, kao velika država sunita. Turske trupe ušle su na teritoriju Iraka, a ne namjeravaju da je napuste ni pored javnog upozorenja iz Bagdada. Vjerovatno se radi o pripremi za zaposjedanje sjevernog dijela Sirije. Ono što je nama posebno interesantno jeste da se Erdoganove ambicije protežu i na Balkan.

U BiH se tursko prisustvo osjeti u ekonomskom, političkom, medijskom i obavještajnom smislu. Ako je vjerovati bivšem reisu Mustafi Ceriću, u BiH su turskim novcem pokrenuti sada već veoma uticajni mediji. „Faktor.ba je novi portal pokrenut novcem iz Turske, koji su osigurali određeni bošnjački tajkuni bliski vladajućoj bošnjačkoj oligarhiji, s jedne, i vrhuški AKP u Turskoj, s druge strane, a koji su duboko uronjeni u mutne vode turskih obavještajnih službi, koje ih navigiraju“, rekao je Cerić. Međutim, više se ne radi samo o portalu Faktor.ba. U BiH je prisutan i nedjeljnik Stav, kao i dnevni list Faktor, koji pripadaju istoj medijskoj grupaciji. Na inicijativu poteklu iz Turske, došlo je do pomirenja SDA i SBB, a Erdoganov politički uticaj bio je presudan da Bakir Izetbegović nadjača američko protivljenje imenovanju novog direktora Obavještajne agencije BiH.

Erdoganizetbegovic03Američko-turski odnosi prolazili su kroz različite faze, od političke bliskosti do potpunog udaljavanja. U kontekstu tih odnosa polje obavještajnog rada je posebno osjetljivo. Nepovjerenje prema novom rukovodstvu OBA rezultovao je najavljenim dolaskom operativaca CIA i FBI u BiH, a koji će se baviti lociranjem terorista. To i ne bi trebalo da čudi kad se u vidu ima antiameričko raspoloženje koje se podstiče na predavanjima i tribinama na kojima pojedini šejhovi znaju da okupe i hiljadu mladih duša.

Pres RS

Politika
Pratite nas na YouTube-u