NATO ŠTITI ŠVERCERSKE RUTE ISIS ISTO KAO TURSKA

MARTIN BERGER Kako je američka nacionalna tv PBS pustila snimke ruskih aviona kako uništavaju...

MARTIN BERGER

Kako je američka nacionalna tv PBS pustila snimke ruskih aviona kako uništavaju ISIS, tvrdeći da se radi o američkim udarima

Dok Bela kuća nastavlja svetu da priča bajke o centralnoj ulozi Amerike u takozvanom „ratu protiv terora“, svetska javnost želi da zna koja je uloga – Amerikom predvođenog – NATO u sponzorisanju i naoružavanju Islamske države (ISIS). Te bajke, kao i vašingtonska propagandna kampanja o „rastućoj pretnji od Islamske države“ imaju jedan cilj: da pokriju zapanjujuće rashode koje proizvodi američka vojska nastavljajući da troši sredstva kako bi pokrila troškove velikog broja proizvođača oružja. Da, Beloj kući koriste teroristički napadi – koje širom sveta navodno izvodi Islamska država – da bi nastavila da vodi sopstvene ratove na Bliskom istoku, podvrgavajući one zemlje koje joj se ne sviđaju bombardovanju i uništenju.

GENERALI SAD LAŽIRAJU IZVEŠTAJE
Kako drugačije objasniti činjenicu da nakon godinu dana borbe protiv ISIS, koju je inicirao Barak Obama lično, a podržalo više od 60 zemalja koje su se svrstale pod zastavu takozvane američke koalicije, još uvek nema nikakvih uspeha? Samo ruska odluka da pokrene vazdušne napade protiv radikalnih elemenata u Siriji rezultovala je uništenjem infrastrukture korišćene za šverc nafte od kojeg se ISIS godinama finansira. U pokušaju da spasi obraz, američka televizija sa nacionalnom frekvencijom PBS pustila je 19. novembra snimke ruskih aviona kako uništavaju ISIS u Siriji, tvrdeći da se radi o američkim udarima. Jasno je da je, ukravši materijale Ruskog ministarstva odbrane, američka propagandna mašina otišla predaleko u nastojanju da fabrikuje dokaze o uspehu NATO kampanje u Siriji. Kako bi se, na kraju krajeva, moglo opravdati prekomerno slanje tri hiljade takozvanih savetnika koji su trenirali „snage umerene sirijske opozicije“ kada ih je tek nešto manje od 100 još uvek u Siriji?

isisnafta06Govoreći o „pravoj“ antiISIS koaliciji, ispostavlja se da su godinu dana američki generali pokušavali da ulepšavaju obaveštajne i vojne izveštaje. Oni nisu čak ni počeli da se bore protiv ISIS. Jedini stvarni doprinos na terenu američke vojske bila je dostava oružja islamistima. Naravno da to nisu uradili namerno, biće da više nisu u stanju da bace sanduke kako treba, pa svaki put iznova promašuju. Britanski portal Breitbart London otvoreno se izruguje zaludnom „vazdušnom ratu“ koji Obama vodi protiv ISIS. Na kraju, i sam senator Džon Mekejn otvoreno je u maju priznao da su se tri od četiri bombardera prilikom izvođenja operacije u Siriji vratila u bazu bez ijednog jedinog ispaljenog projektila.

Mnogo napora se ulaže da se obični čitalac ubedi da Vašington i Ankara vode nemilosrdni rat potiv Islamske države.

Ali konačno su pale sve maske. Očigledna uloga Turske u švercu i krađi sirijske i iračke nafte sada je svima jasna. Rusko ministarstvo odbrane predstavilo je međunarodnoj javnosti satelitske i fotografije snimljene uz pomoć dronova na kojima se vide stotine i stotine naftnih cisterni koje prelaze u Tursku sa teritorije koju kontroliše ISIS, da bi konačno stigle do turskih rafinerija i luka koje drži Erdoganova porodica.

NAFTU KOJU KRADE ISIS KORISTE MNOGE NATO ZEMLjE
Ovu informaciju su u studiji nazvanoj Izlaz ISIS na globalno tržište nafte potvrdila dva profesora univerziteta u Grinviču Džordž Kjorkcoglu i Alek Kotrubis. Ta dva gospodina napravila su rutu ukradene nafte koja se sa raznih delova Turske šalje na strana tržišta. Ne postoji ni promil šanse da vladajuće elite Velike Britanije, Turske, SAD i drugih NATO država nisu informisane o tim činjenicama. Posebno zbog toga što se turska luka Čejhan – koja je, sudeći po zaključcima navedenih britanskih profesora, destinacija na koju pristiže kradena nafta – nalazi na sat vremena vožnje od američke vojne baze u Indžilriku. Ne treba biti genije pa shvatiti da naftu koju krade Islamska država koriste mnoge NATO članice, zaključuje OpEdNews.

isisnafta04Turska, zajedno sa NATO snagama, povećava svoje vojno prisustvo duž švercerskih ruta Islamske države kako bi zaštitila radikalne militante od novih udara. Ili će biti da opet nisu sposobni da vide borce ISIS u njihovoj neposrednoj blizini?

Martin Berger je slobodni novinar i analitičar koji trenutno živi u Češkoj

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u