PROFIT TELEKOMA ODLAZIĆE NAPOLjE

ALEKSANDRA SMILjANIĆ*, JASMINA VUJIĆ**Jedno je sigurno, nemamo nikakve garancije da će „Lazard” raditi u...

ALEKSANDRA SMILjANIĆ*, JASMINA VUJIĆ**
Jedno je sigurno, nemamo nikakve garancije da će „Lazard” raditi u interesu građana Srbije

Povodom najavljene odluke vlade o tome da li i kome „Telekom” treba prodati, podsećamo da je Akademija inženjerskih nauka Srbije početkom godine donela svoje stručno mišljenje da ga nikako ne treba prodavati. Zajedno sa otvorenim pismom 210 vrhunskih stručnjaka iz Srbije i 11 zemalja u svetu, ovo stručno mišljenje je prosleđeno više puta vladi, predsedniku republike i svim poslanicima. Kolege iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske takođe su podržali ove stavove. Stručnjaci nude svoju pomoć i već skoro godinu dana traže sastanak s predstavnicima vlade. Odgovora do danas nije bilo.

Naglašavamo da novih argumenata za prodaju „Telekoma” nema, već se i dalje ponavljaju netačne tvrdnje da „Telekom” ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi ovo preduzeće, što smo slušali i pre pet godina od Demokratske stranke. Zbog prodaje „Telekoma” SNS je tada protiv DS-a podneo krivičnu prijavu. Tom prilikom je Marko Đurić rekao za RTS: „SNS smatra da je prodaja ’Telekoma’ osveta vlade budućim generacijama, vlade koja vodi pogubnu ekonomsku politiku rasprodaje poslednjih preostalih vrednih ekonomskih resursa, i time lišava građane Srbije perspektive i mogućnosti da u budućnosti imaju život kakav zaslužuju. Ukazujemo na činjenicu da je prodaja ’Telekoma’ pogubna i štetna i sa aspekta činjenice da bi tom prodajom Srbija ostala lišena svoje vitalne telekomunikacione infrastrukture koja predstavlja dobro od javnog značaja, što je nešto što se ni u jednoj zemlji u kojoj vlast postupa racionalno i u skladu sa interesima svojih građana ne prodaje.”

Sve je rečeno tačno i koncizno, i sve to važi i danas. „Telekom” poseduje telekomunikacionu infrastrukturu u koju su građani ulagali decenijama. Kroz „Telekomovu” fiksnu mrežu prolazi ne samo saobraćaj fiksne telefonije, već i internet, televizijski kanali, kao i saobraćaj mobilne telefonije i mobilnog interneta, a mobilna mreža „Telekoma” državi donosi velike profite. Ako se proda „Telekom”, više od 350 miliona evra profita će se godišnje iznositi napolje, a to je upravo budžetska rupa koju smo zakrpili smanjenjem plata i penzija. Mogu li građani da izdrže još jedno takvo smanjenje, uz verovatni porast cena telekomunikacionih usluga?

Kompanije „Telekom”, SBB, „Telenor” i VIP drže više od 90 odsto telekomunikacionog tržišta u Srbiji, koje čini 10 odsto ukupnih prihoda građana. Ako se „Telekom” proda, ove kompanije će se lako dogovarati o podizanju cena, smanjenju kvaliteta usluga i investicija, a sve u cilju izvlačenja što većeg profita iz Srbije. Ove kompanije nemaju baš nikakvu obavezu prema građanima. Država, s druge strane, ima obaveze prema građanima Srbije i može dalje da unapređuje mrežu „Telekoma”, baš kao što je rađeno proteklih decenija kroz niz tehnoloških generacija. Srbija ima inženjere koji grade i razvijaju mreže svuda po svetu, kako na Zapadu tako i na Istoku, zašto je ne bi mogli razvijati u Srbiji?

„Telekom” je dobro od opšteg interesa, a sam proces privatizacije je skandalozan, jer se odvija pod velom tajne. Na svako teško pitanje vlast se poziva na privatizacionog savetnika „Lazarda”. Pošto je proces privatizacije tajan, ne znamo sa sigurnošću ko su potencijalni kupci, ali oni o kojima su pisali mediji povezani su međusobno kao i sa „Lazardom”.

„Lazard” je kompanija koja je prošla kroz niz evropskih i svetskih skandala. U Španiji je prošle godine uhapšen bivši potpredsednik Vlade Španije, koji je bio i direktor MMF-a, upravo zbog saradnje sa „Lazardom”. Britanski građani su takođe prošle godine izgubili u jednom danu 750 miliona funti jer je „Lazard” savetovao britansku vladu da snizi cenu akcija pošte, a te iste akcije su „Lazard” i izabrani investicioni fondovi kupili i preprodali po daleko višim cenama. I svi potencijalni kupci „Telekoma” čija se imena pominju prolazili su kroz niz skandala u raznim zemljama, u SAD, Španiji, Islandu, Britaniji, Bugarskoj, gde su se ogromna ulaganja štediša, osiguranika, penzionera, poreskih obveznika prelivali u džepove „vlasnika” investicionih fondova, o čemu su detaljno pisali svetski mediji.

Zato se s pravom pitamo od koga se to kriju informacije o procesu privatizacije, ako ne od građana Srbije? Jedno je sigurno, nemamo nikakve garancije da će „Lazard” raditi u interesu građana Srbije.

Protiv prodaje „Telekoma” nisu samo stručnjaci, već se i oko 64 odsto građana Srbije oštro protive prodaji „Telekoma”, a tek 15 odsto su za, kako pokazuju sva istraživanja javnog mnjenja.

*Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, bivša ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo

** Profesor Kalifornijskog univerziteta u Berkliju

Izvor Politika, 10. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u