ZAPAD SPREMA TEREN ZA POKUŠAJ LEGALIZACIJE UMERENOG KRILA ID

Što duže vreme bude prolazilo, to će ideja o priznavanju ID kao države zvučati...

Što duže vreme bude prolazilo, to će ideja o priznavanju ID kao države zvučati sve jasnije

Britanski list The Guardian objavio je interna dokumenta i statute Islamske države, koja je proglasila kalifat na osvojenim teritorijama Sirije i Iraka.

U njima su navedena osnovna načela vrbovanja i podučavanja novih članova, vođenja propagande, širenja međunarodnog uticaja i držanja vlasti na već osvojenim teritorijama. Kako ističu izvori lista zahvaljujući kojima su dobijena dokumenta, glavešine ID ističu da im je cilj „izgradnja države, a ne samo beskonačna borba“.

List, između ostalog, citira dokument od 24 stranice pod nazivom „Načela upravljanja Islamskom državom“, iz 2014. godine. On je sačinjen radi „obuke novih kadrova ID“ nekoliko meseci nakon proglašenja kalifata. Evo kako izgledaju ključne tačke dokumenta:

— Za razliku od drugih terorističkih organizacija, cilj ID nije samo teror, već i neke varijante države sa svojim viđenjem ekonomske, političke i društvene politike.

— Praktično svi muškarci treba da prođu kroz kampove za obuku, koji se dele u zavisnosti od stepena obuke borca – od „početnika“ do „veterana“. Iskusni teroristi treba jednom godišnje da posećuju dvonedeljna okupljanja radi upoznavanja novih vrsta oružja i taktike. Posebna pažnja se posvećuje propagandi među decom i njihovoj obuci u kampovima.

— Naročito se ističe važnost stvaranja zajedničke kulture“ između stranaca i meštana koji izraze želju da se priključe ID, što treba da ih ujedini u zajedničkoj borbi.

U drugim dokumentima ID do kojih je došao The Guardian govori se o formiranju kvazidržavnih institucija – 16 centralizovanih „ministarstava“, među kojima postoji „ministarstvo zdravlja“ i „ministarstvo za prirodne resurse“, čiji je zadatak „upravljanje“ naftnim resursima i arhitektonskim spomenicima na teritorijama pod kontrolom ID.

Prema izveštaju američkog istraživačkog centra IHS, mesečni prihodi ID krajem 2015. godine iznosili su 80 miliona dolara, od toga je 43 odsto prihoda otpadalo na trgovinu naftom.

„Ako Zapad smatra ID za stereotipnu bandu psihopata, veoma rizikujemo da ih potcenimo“ – prokomentarisao je dokumenta The Guardian američki general u penziji Stenli Mekkristal.

Šta se krije iza članka The Guardian, ima li ID šanse da realizuje svoje planove?

— Zapad preko medija počinje da gura ideju da kalifat treba priznati za državu – smatra direktor Istraživačkog centra „Bliski Istok-Kavkaz“ Međunarodnog instituta za nove države Stanislav Tarasov. Prethodno su o tome već pisali turski mediji. Za sada se, istina, o tome ne govori otvoreno. Isti taj The Guardian piše da imamo posla s „protodržavnošću“. Ali, što vreme bude više prolazilo, to će ideja o priznavanju ID kao države zvučati sve jasnije.

Po mom mišljenju, pomoću takvih manipulacija Zapad pokušava da pretvori ID u potencijalnog partnera za pregovore. I na njima će, siguran sam, biti reči o podeli Sirije i Iraka.

Zato što – ako se pretpostavi da koalicija na čelu sa SAD prihvata neki umereni deo ID kao partnera – postavlja se rezonsko pitanje: gde će ti „umereni“ živeti, na Marsu? To znači da delovi teritorija Sirije i Iraka treba da uđu u sastav kalifata.

Upravo zato smatra da se iza članka u The Guardian krije namera Zapada da raskomada Irak i Siriju – ni manje, ni više.

Koliko su važni detalji koje je objavio britanski list: kako se obučavaju teroristi, po kakvim unutrašnjim pravilima živi ID?

— Stručnjacima je to bilo poznato i ranije. Članak je – to je očigledno – delo britanskih tajnih službi.

Kakve zaključke možemo da izvučemo iz ove situacije?

— Na Rusiju ta informativna kampanja Zapada ne utiče. Mi i dalje ratujemo u Siriji na strani Bašara Asada i zalažemo se za očuvanje teritorijalnog integriteta te zemlje. S druge strane, svima je jasno: političko-diplomatska pitanja rešavanja sirijske krize biće odlučena da bojnom polju.

Zapad ne smatra da priznavanjem ID za državu u određenim granicama stvara globalnu pretnju?

— Analitičari su odavno upozoravali da sam proces usitnjavanja država na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi stvara ozbiljne pretnje. Rusiji apsolutno ne ide na ruku nastavak tog procesa. Podsećam, već sada se ratna dejstva vode na samo 300−350 kilometara od južnog Kavkaza. U za nas nepovoljnom scenariju tamo takođe mogu da počnu opasni procesi.

„The Guardian iskopava detalje, ali ne pokušava da odgovori na ključno pitanje: šta je to ID i ko iza nje stoji?“ – smatra predsednik Društva prijateljstva i poslovne saradnje s arapskim zemljama, koji je 1990–1992. godine bio savetnik u ambasadi SSSR i RF u SAD, politikolog Vjačeslav Matuzov. – I ovde mnogo toga otkriva stav turskih novinara – glavnog urednika i dopisnika lista „Republika“ Džan Dundara i Erdem Gula. Njih su, podsećam, uhapsile turske vlasti zbog objavljivanja članka o isporukama oružja Islamskoj državi od strane Ankare. Novinari su detaljno opisali kako Turska pomaže radikalnim islamistima, a te kompromitujuće informacije su im otkrili pukovnici i generali turske armije.

Turska ima otvoreno pro-ID stav, ali apsolutno isključujem da Amerikanci nisu upoznati s tim i to pomaže da se odgovori na pitanje ko je i zašto formirao tu strukturu.

Turska je članica NATO, uticajna zemlja koja je pod potpunom američkom upravom, ma šta govorili o nezavisnoj naravi Erdogana. Smatram da turski predsednik sluša Vašington u svemu. I ruski Su-24 Turci su oborili tek nakon što se Erdogan konsultovao s američkim vojnim vrhom.

Kakva sudbina čeka ID?
— Islamska država je osuđena na uništenje. Pitanje je samo kada i ko će je uništiti. Ako SAD reše zadatke zbog kojih je ID stvorena i podržavana – američka armija će je lako eliminisati. Uništavanje ID nije problem. Niko neće potrčati pod zastavu islamista ako tamo ne bude para, oružja, snažne američke i turske podrške. Eliminišite te faktore, zatvorite sirijsko-tursku granicu – i Asadova armija će zgaziti ID u roku od mesec dana.

Izvor Fakti, 09. decembar 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u