TELEKOM OSTAJE SRPSKI

Aleksandar Vučić: Vlada je jednoglasno odlučila da ne proda Telekom. Vučić najavio i temeljne...

Aleksandar Vučić: Vlada je jednoglasno odlučila da ne proda Telekom. Vučić najavio i temeljne promene u Telekomu

Telekom Srbija ostaje u rukama Republike, odluka Vlade bila je jednoglasna, kao i Komisije za privatizaciju Telekoma, nismo dobili zadovoljavajuću cenu i sada nam predstoji da reorganizujemo tu kompaniju kako bi mogla da pobeđuje na tržištu, rekao premijer Aleksandar Vučić.

„Vlada je ušla u proces želeći da se napravi dobar posao za građane. Očekivali smo cenu o kojoj smo razgovarali sa sindikatima. U javnosti su postojale mnoge spekulacije. Neki su pokazali nepromišljenost i radili protiv naše zemlje“, naveo je Vučić.

Premijer je rekao da će morati da se menja gotovo sve u Telekomu.

„Mi smo tu da pošteno i u interesu svog naroda obavljamo posao. Treba nam profesionalni menadžment, da se borimo na tržištu“, rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da to znači uvođenje profesionalnog menadžmentna, verovatno po ugledu na ono što je urađeno u Železari Smederevo, ali je i napomenuo novinarima da ga ne drže za reč, jer je sve vreme razmišljao o privatizaciji, pa, kako je rekao, o toj opciji nije dovoljno razmislio.

Vučić je rekao da se nada da će za četiri godine Telekom povećati svoje performanse i da će kasnije cena domaćeg operatera realno biti veća nego što je sada ponuđena.

Ističe da nismo mogli i smeli da se kockamo sa budućnošću Telekoma i dodao da su Srbiji važne privatne investicije i investitori.

„Nemamo naftu i gas kao Rusi, more kao Grci i Hrvati, ali moraćemo kao Švajcarska i Austrija da se oslanjamo na svoj rad. Da radimo mnogo više da se izborimo da Telekom ima još povoljniju poziciju na tržištu“, rekao je premijer.

Premijer je rekao da Vlada nije htela da se kocka iako je cena bila blizu odgovarajuće.

Srbija će ove godine imati veći nivo investicija, naveo je i dodao da Vlada nije htela da po svaku cenu taj broj ispunjava, iako je taj fond pokazao ogroman interes za Srbiju, i poručio da se nada da će s njima sarađivati u budućnosti.

Vučić je naveo da je odluka doneta i na radost sindikata Telekoma, koji su se protivili privatizaciji. Istovremeno je zahvalio generalnom direktoru domaćeg operatera Predragu Ćulibrku što je bio za prodaju Telekoma uprkos tome što bi to značilo da ostaje bez funkcije i istakao da takvo ponašanje u Srbiji nije uobičajeno.

„On se nije držao svoje funkcije, ovaj direktor je bio drugačiji“, istakao je Vučić.

Vučić je ukazao da je prosečna vrednost regionalnih operatera bila oko 4,5 puta IBIDA, da je Telekom Austrija, kada je pre nekoliko godina želeo da kupi udeo u srpskom Telekomu, nudio 4,8 puta IBIDA, a da je sada ponuđeno šest puta IBIDA.

„To je trenutno najbolje što u regionu može da se dobije za operatera“, istakao je premijer i dodao da su Bugari prodali svoj telekom za 770 miliona evra.

„Mi nismo tako odlučili ni za više para. Naša namera je bila dobra i mislim da je i odluka dobra. Sad, da li će nam u budućnosti biti bolje u Telekomu – daću svu svoju snagu i energiju da to tako bude“, poručio je premijer.

Vučić je rekao i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije mogao da iznese više detalja.

On je takođe podsetio da je u procesu privatizacije Telekoma dobijeno šest obavezujućih ponuda za kupovinu akcija, da taj broj pokazuje da je sproveden jak i konkurentan proces privatizacije, da je Vlada Srbije ušla u ceo proces „čista srca i obraza“, želeći da se napravi dobar potez za ekonomiju Srbije, ali i za građane Srbije i našu telekomunikacionu kompaniju.

Podsetivši da su postojale spekulacije kako se neko dogovara, kako prodaje srebrninu, primetio je da smo time „pokazali veliko neznanje, neodgovornost i nepromišljenost i da smo svesno, a mnogi i nesvesno, radili direktno na svoju štetu i protiv svoje zemlje“.

Odgovarajući na pitanje da li će biti otpuštanja u Telekomu, premijer je rekao da i tu ima viška zaposlenih, kao i partijskih kadrova, istina mnogo manje nego što su neki pominjali, ali da će Telekom, bez obzira na to što je u državnom vlasništvu, morati da se izbori na tržištu.

Premijer je, međutim, napomenuo, da to možemo postići samo ako se otresemo samoupravljačke prakse i navika koje su nas i dovele u ovu situaciju.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

Izvor RTS, Tanjug, Beta, 11. 12. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u